23 juli 2024

Internetondernemer Milner steekt $ 100 miljoen in grootste SETI-speurtocht ooit

Credit: NRAO.

Vandaag is bekend geworden dat de Russische miljardair en Internetondernemer Yuri Milner, oprichter van de Breakthrough Prize Foundation en van de Milner Global Foundation, maar liefst $ 100 miljoen (€ 92 miljoen) steekt in SETI (search for extraterrestrial intelligence), intelligent buitenaards leven. Komende tien jaar gaan ze met diverse radiotelescopen en optische telescopen ‘luisteren’ naar sterren in onze eigen Melkweg – schattingen zeggen dat er meer dan 100 miljard planeten in de Melkweg zijn – maar ook naar andere sterrenstelsels, de honderd meest nabije om precies te zijn. Tot de radiotelescopen behoren de bekende 100-meter Robert C. Byrd Green Bank Telescope in West Virginia (afbeelding hierboven) en de 64-meter Parkes Telescope in New South Wales, Australië, tot de optische telescopen behoort de Automated Planet Finder van het Lick Observatorium bij San Jose.

De investering werd vandaag gedaan door Milner op een bijeenkomst van de Britse Royal Society in Londen, in aanwezigheid van wetenschappelijke kopstukken als natuurkundige Stephen Hawking, UC Berkeley astronomy professor Geoff Marcy, Astronomer Royal Sir Martin Rees en de Amerikaanse SETI-pionier Frank Drake. Het Breakthrough Listen project, zoals de uitgebreide SETI-speurtocht gaat heten, zal vijftig maal gevoeliger zijn dan eerdere SETI-projecten. Met die 100 miljoen dollar wordt waarneemtijd ingekocht, zo’n 20 tot 25% van de totaal beschikbare tijd. Ook gaat men nieuwe technieken gebruiken of ontwikkelen om de vergaarde data te kunnen analyseren. Eén van de exoplaneten waar men zeker naar gaat luisteren tijdens het Breakthrough Listen project is Kepler 186f, waarvan je hieronder een voorstelling ziet. Het is één van de exoplaneten die hoge ogen gooit om wellicht intelligent buitenaards leven te herbergen.

Credit: NASA

Milner steekt jaarlijks veel geld in wetenschappelijk onderzoek, wat hij via een andere stichting doet, de Fundamental Physics Prize Foundation. In 2012 kreeg Stephen Hawking bijvoorbeeld € 3 miljoen voor onderzoek. Hieronder een video met de bekendmaking van het Breakthrough Listen Project door o.a. Milner, Hawking en Drake.

Bron: Universiteit van Berkeley.

Share

Comments

 1. Harry Keizer zegt

  Arie, heb hem inmiddels een mail gestuurd voor ondersteuning SETI@CAMRAS…….:)

 2. Ik heb er zojuist nog een video aan toegevoegd van de aankondiging vanmiddag van het ambitieuze SETI-project.

 3. Nico W zegt

  Ik begrijp dat Kepler 186F op 37,3 MAE van de Aarde staat. Bij de voyagers lees ik van de NASA, dat ze hem ‘nog eeuwen zouden kunnen volgen’, en dan kom ik uit op ‘maar’ 800 AE. Nogal een verschil!

  Hoe gevoelig is die SETI? Waarom denkt men signalen te kunnen detecteren??

  • Die Voyagers hebben een zender die volgens mij een paar watt zendvermogen heeft. Stel dat er een buitenaardse beschaving is die daar met een enorme toeter een paar gigawatt tegenover zet dan kunnen we dat wellicht toch horen, ondanks de enorme afstand.

 4. Enceladus zegt

  Nou, om in radio-termen te blijven: “SETI komt naar je toe deze zomer!” 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Obelix zegt

  { Flauw grapje : “Internetonderneming” in combinatie met “(SETI-)speurtocht”… Er zal Grr.*@##(Kss) toch niet een internet-zoekmachine worden omgebouwd? 😉 }

  Quote : “Met die 100 miljoen dollar wordt waarneemtijd ingekocht, zo’n 20 tot 25% van de totaal beschikbare tijd.”

  Sorry voor mijn brutale vraag, maar gaat dit de wetenschap eigenlijk wel werkelijk helpen?
  – Er is maar een beperkte hoeveelheid waarneemtijd beschikbaar; er is een vorm van schaarste.
  – Door veel van die tijd weg te kopen voor een ‘beperkt’ onderzoek, blijft er eenvoudigweg minder tijd over voor andere onderzoeken, die nu niet aanbod komen.
  – Waarneemtijd wordt duurder, door nog meer schaarste (misschien ook wel met 20-25%).

  Schiet de wetenschap als geheel er niet meer mee op, als er meer waarnemingsstations worden gebouwd?

  Groet, Paul

 6. Nico W zegt

  Ja precies, wat Obelix zegt.
  Kan hij niet beter geld steken in een nog veel betere telescoop dan de VLT van de ESO.
  Ik lees dat die 0,001 mm nauwkeurig is op 100 meter. Dat geeft een nauwkeurigheid van 10^8.
  Maar men kan al meten met een nauwkeurigheid van 13 cijfers. Dus denk ik dat een telescoop nog een factor 10^5 groter, nauwkeuriger dus scherper kan (!)
  Kijk, DAAR heb je wat aan!

 7. Het is inderdaad te verwachten dat ‘echte wetenschap’ door de bezetting van Milner’s project van de waarneemtijd van de grote telescopen minder wordt. Maar ik vermoed dat er wereldwijd genoeg telescopen zijn (ook de reuzen in aanbouw, zoals Magellan, TMT, SKA en E-EELT) dat ze gewoon uitwijken naar een alternatieve telescoop. Het zou mij ook niets verbazen dat het Breakthrough Listen Project allerlei side-effects zal hebben, dat de waarneemresultaten interessante dingen kan bevatten, die niets te maken hebben met SETI, maar die ons meer vertellen over de waargenomen sterren of sterrenstelsels. Ieder nadeel heb z’n voordeel, zou Cruyff zeggen. 😀

 8. Wel goed om te doen, … alleen ben ik bang dat als wij mensen op deze Aarde zo door gaan, …wij als mens al lang niet meer bestaan, mocht er daar ooit radio signalen van ons ontvangen worden….
  Maar mogelijk is dat omgekeerd ook zo, gezien de eigenschappen van het leven algemeen,

  • Snee84 zegt

   “Wij als mensen zo doorgaan..” Wij als mensen hebben geen kloot te vertellen. Als ze morgen zeggen dat er ketchup in de auto moet, dan gaat iedereen massaal ketchup gebruiken.

   Mijn punt is, wij volgen. Omdat iemand met status/macht/invloed dat bepaald. Dat beeld van wij verpesten de aarde is daarom misplaatst, we volgen de verkeerde leiders. Of had u een persoonlijke hand in bijv. de ontwikkeling van fracking?

   • Nico W zegt

    Ik ben wel benieuwd naar een buitenaardse beschaving. Vooral hoe zij zich georganiseerd hebben. Bijvoorbeeld die fracking, dat is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat alleen aan zichzelf denkt en grote schade aan het milieu toebrengt. Naar mate er meer techniek is, zijn er meer mogelijkheden om de Aarde te beschadigen en het leven te vernietigen. Dus er moet een sociale tegenkracht zijn, die dit soort praktijken tegenwerkt.
    Helaas zijn wij als mensheid nog niet zover. We hebben ons georganiseerd in bedrijven en in volkeren, maar er is nog geen wereldomspannend sociaal systeem.
    Wij kennen zoiets als ‘bezit’, sinds wij 12000 jaar geleden landbouw gingen bedrijven.
    Tegenwoordig is bijna alles op de wereld in het bezit van enkele families, De Rothschilds voorop, die werkelijk in alles hun invloed uitoefenen. Ten faveure van henzelf.

    • als ik dit kon liken, … LIKE^ ^
     PS al gehoord van TTIP en ISDS ??? Amerika wil de macht overnemen op onze markt democratie

     https://www.facebook.com/search/str/TTIP%20actiedag%2010%20oktober/keywords_top

     deze onderwerpen horen hier eigenlijk niet thuis op deze blog, …maar tegenspraak geven waar wij het niet mee eens zijn! En wat de regering juist toch wil doordrukken, terwijl 85% mogelijk nog nooit van TTIP gehoord hebben, omdat in 2012 de media al verboden was om ook maar iets over te berichten door de EU.
     Denk ik dat het een ieder goed zal doen om eens goed te onderzoeken waar we straks staan als TTIP een feit is….

 9. Nico W zegt

  Vraagje. Is het mogelijk om een stelsel van telescopen rond de Aarde te laten vliegen. In dezelfde baan, maar regelmatig verdeeld, zodat bijvoorbeeld bij 6 telescopen, en een rondetijd van 90 minuten, je maar een kwartier hoeft te belichten voor een foto. En dat via interferometrie een scherpte wordt bereikt overeenkomend met een opening van 13000 km.
  Zo ja, dat zou die man daar wel aan mogen bijdragen.

Speak Your Mind

*