2 maart 2024

NASA komt met nieuwe foto’s van Pluto en z’n maantjes Nix en Hydra

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

De NASA heeft vandaag nieuwe foto’s gepubliceerd, die vorige week dinsdag 14 juli gemaakt zijn met de new Horizons sonde, die toen een flyby maakte langs Pluto en z’n manen. De foto’s zijn van bergen in Tombaugh regio, het hartvormige gebied op Pluto, en van diens kleine manen Nix en Hydra. Op de foto hierboven zie je het tweede berggebied dat New Horizons in detail heeft gefotografeerd, dat minder verheven is dan het eerdere berggebied van de Norgay Montes, dat uit ijs bestaande bergen tot 3,5 km hoogte kende. De bergen die hierboven zichtbaar zijn hebben een hoogte tussen 1 en 1,5 km. Hieronder zie je op een overzichtsfoto waar de bergketen precies ligt.

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

Ze zijn met de LORRI camera gemaakt en de afstand bedroeg toen 77.000 km, pakweg anderhalf uur voor de dichtste nadering om 13.57 uur, toen de afstand 12.500 km was. De bergketen ligt ten westen van Sputnik Planum in het hart van Tombaugh regio en zo’n 110 km ten noordwesten van Norgay Montes. Er is een duidelijk contrast tussen het lichte gebied rechts op de foto en het donkere gebied links. Men denkt dat het lichte gebied geologisch erg jong is, minder dan 100 miljoen jaar oud. Het donkere gebied kan miljarden jaren oud zijn. Links van het centrum is een oude krater zichtbaar, die gevuld lijkt te zijn met lichter, jonger materiaal.

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

New Horizons heeft ook Nix en Hydra gefotografeerd, hierboven te zien. De foto’s zijn beter dan de eerder gepubliceerde foto’s van deze kleine manen. Links zien we Niks en sorry Nix (hoezo origineel? 🙂 ), in kleur gefotografeerd met New Horizons Ralph instrument, rechts Hydra. Op het moment van de foto stond de New Horizons 165.000 km van Nix. Hydra is in zwart wit gefotografeerd met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) en de afstand bedroeg 231.000 km. Nix is tussen 42 en 36 km groot en op de foto zijn details zichtbaar tot 3 km grootte, Hydra is tussen 55 en 40 km groot en de details zijn 1,2 km groot. Op Nix valt het gebied op met een rode kleur, met een lichter centrum, wellicht een inslagkrater. Op Hydra lijken twee inslagkraters zichtbaar, waarvan er eentje erg donker is. Deze week kreeg het New Horizons team van de NASA overigens bezoek en wel van niemand minder dan… Brian May! Hieronder een video waarin Brian May samen met Amy Shira teitel uitleg hoe de LORRI camera stereo-opnames kan maken.

Benieuwd over welke stereo-foto ze het hebben? Zie dan Brian’s tweet hieronder – hier op z’n website is een betere versie te zien:

Bron: NASA + NASA.

Share

Speak Your Mind

*