17 juli 2024

Produceren de witte vlekken op Ceres mist?

De witte vlekken in de Occator-krater. Een foto mét de mist kon ik helaas niet vinden. Credit: NASA

De mysterieuze witte vlekken die al maandenlang worden waargenomen op de dwergplaneet Ceres, hebben mogelijk een deel van hun geheimen prijsgegeven. Gezien vanuit een bepaalde hoek lijken de vlekken op bepaalde momenten van de dag een soort van mist of nevel te produceren, die de krater gedeeltelijk bedekken. Als deze waarnemingen bevestigd kunnen worden, lijkt het erop dat de witte vlekken zijn opgebouwd uit ijs dat direct sublimeert tot mist.De mysterieuze witte vlekken kunnen op meerdere plaatsen op Ceres gevonden worden, maar de mist wordt alleen geproduceerd in de zogenaamde Occator-krater. Ceres is overigens bedekt met kraters, maar onder die kosmische littekens kan een geschiedenis van geologische activiteit gevonden worden. De Dawn-ruimtesonde heeft ondermeer restanten van aardverschuivingen gevonden (of zijn het Ceresverschuivingen?), evenals gestolde lavastromen, slingerende canyons en structuren die lang geleden zijn ingestort.De meest fascinerende geologische structuren op Ceres zijn echter de heldere, witte vlekken die al maandenlang de nieuwsberichten m.b.t. Ceres domineren. De verspreiding van de kleine en grote witte vlekken komt helemaal niet overeen met wat je zou verwachten als de vlekken simpelweg plaatsen zijn waar kraters het onderliggende materiaal blootleggen.

Credit: NASA

De grootste witte vlek bevindt zich in de Occator-krater en is zo’n 9 kilometer groot, terwijl in diezelfde krater nog eens acht kleinere vlekken zichtbaar zijn. De planetaire geoloog Christopher Russell zei het volgende op een NASA-bijeenkomst op 21 juli van dit jaar:

“Als je de krater rond het middaguur onder een schuine hoek bekijkt, is het net alsof de krater gevuld is met een soort nevel of mist, in een steeds terugkerend patroon. Deze “mist” lijkt de Occator-krater voor de helft te vullen en stopt precies aan de kraterwand. In meerdere gevallen is de mist teruggekeerd, steeds rond hetzelfde tijdstip.”

Als meneer Russell gelijk heeft, dan zal dat een bevestiging vormen van waarnemingen die in 2014 zijn verricht door de Herschel-ruimtetelescoop – waarnemingen die suggereren dat Ceres waterdamp uitbraakt. Maar goed, het is allemaal nog niet zeker – Russell heeft zelf toegegeven dat het nog veel te vroeg is voor een definitieve uitspraak. We wachten dus rustig af.’, ‘Produceren de witte vlekken op Ceres mist?’, 0, ‘,

Share

Comments

 1. Dennis zegt

  Niet dat het meer opheldering brengt mbt de witte vlekken, maar in een vorig Ceres-topic waren er ook al opmerkingen over dat die pics omgekeerd zijn.

  Zo http://i61.tinypic.com/29nuhpy.jpg moet ie zijn, ziet er beter uit toch?

 2. Enceladus zegt

  Interessant filmpje over Ceres: https://www.youtube.com/watch?v=Inc9BtRip04

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*