24 september 2023

Is Kepler-452b een levensvatbare wereld? Vermoedelijk niet!

Vergelijking tussen de aarde en Kepler 452b. Credit: NASA

Het zal je niet zijn ontgaan: NASA heeft vorige week de ontdekking bekend gemaakt van een aarde-achtige planeet in de leefbare zone van z’n moederster: Kepler-452b. Maar is die planeet wel leefbaar? Zoals mijn collega Arie al heeft gezegd, bestaat de kans dat Kepler-452b eigenlijk een kleine gasplaneet is, een soort mini-Neptunus. In dat geval zal de kans op buitenaards leven nihil zijn. Maar zelfs als de planeet wél rotsachtig is, is het zeer de vraag of de planeet geschikt is voor het leven zoals wij dat kennen.Kepler-452b bevindt zich op een afstand van 1400 lichtjaar en “weegt” zo’n vijf aardemassa’s. De diameter van de planeet is 1,63 keer die van de aarde, waarmee Kepler-452b technisch gezien een “super-aarde” is. De planeet draait rondom een G2-ster (hetzelfde type als onze zon) en doet zo’n 384 dagen over één omloopbaan. De astronomen zijn niet helemaal zeker wat voor soort planeet het is: de kans is 49 tot 62 procent dat het een rotsplaneet is. Dat betekent dat er ook een grote kans is dat Kepler-452b een gasrijke mini-Neptunus zal zijn!De moederster van Kepler-452b is ouder dan de zon en daarom ook wat helderder: zo’n tien procent om precies te zijn. Dat betekent dat de planeet tien procent meer energie ontvangt dan onze aarde. Kepler-452b is vermoedelijk in het bezit van een dikkere atmosfeer, meer wolken en meer vulkanen. Volgens stellaire evolutiemodellen is Kepler-542b ongeveer zes miljard jaar oud, met een onzekerheid van ongeveer één miljard jaar.Maar is de planeet leefbaar?

Waarschijnlijk niet – maar het is niet onmogelijk. Iedereen die zomaar roept dat Kepler-452b een “Aarde 2.0” is, houdt geen rekening met de duidelijke verschillen tussen de twee werelden: zoals het feit dat Kepler-452b een gasplaneet zou kunnen zijn. Dat gezegd hebbende, heeft de planeet een aantal eigenschappen die vanuit astrobiologisch perspectief interessant zijn.Kepler-452b bevindt zich op ongeveer 1,046 AU van z’n moederster (1 AU is de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon). Daarmee staat de planeet ruimschoots in de optimistische leefbare zone van z’n moederster – dat is vergelijkbaar met de huidige positie van Venus en Mars, die technisch gezien in de optimistische leefbare zone staan. Het feit dat beide planeten niet bijzonder leefbaar zijn, komt door allerlei andere (secundaire) factoren.Goed, Kepler-452b staat dus in de optimistische leefbare zone, maar buiten de conservatieve leefbare zone – da’s zeg maar de locatie van de aarde in ons zonnestelsel. Dat betekent dat de kans groot is dat de planeet een superbroeikaswereld is – een super-Venus dus i.p.v. een super-aarde.De omvang en massa van Kepler-452b vormen aanvullende problemen voor buitenaards leven. Zo hebben sommige onderzoeken uitgewezen dat planeten zoals Kepler-425b massief genoeg zijn om hun primordiale waterstofenvelop vast te houden – in tegenstelling tot onze aarde, die haar waterstofrijke oeratmosfeer lang geleden is kwijtgeraakt. Dat zou betekenen dat het oppervlak van de planeet gebukt gaat onder een hoge druk en temperatuur!

Een impressie van de planeet Kepler-452b. Credit: NASA/Ames/JPL_Caltech/D.Futselaar.

Maar goed, stel dat Kepler-425b geen omvangrijke waterstofenvelop heeft en ook geen super-broeikaseffect, dan zou de planeet leefbaar kunnen zijn. Gecombineerd met het feit dat de planeet ouder is dan onze aarde, dan zou het leven daar een miljard jaar verder geëvolueerd kunnen zijn! Stel je voor dat de planeet intelligent leven heeft voortgebracht, dan zal dat onvoorstelbaar veel verder zijn dan de mensheid – maar dat terzijde.Overigens is het helemaal niet duidelijk hoe biochemische processen functioneren op een planeet met twee keer zoveel zwaartekracht als de aarde. Kunnen de chemische processen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het leven wel plaatsvinden bij 2g – zelfs als aan alle andere voorwaarden voldaan is? Maar goed, zelfs als het leven kan ontstaan bij 2g, dan kun je ervan uitgaan dat het leven er heel anders uit zou zien dan op aarde – zo zullen landdieren en -planten vermoedelijk klein en gedrongen blijven.Wat leefbaarheid betreft hoeft een grotere planeet niet alleen maar slecht nieuws te zijn. Sterker nog, twee bekende astrobiologen hebben vorig jaar beweerd dat planeten tussen de 2 en 3 aardemassa’s “superleefbaar” zouden kunnen zijn – een combinatie van levensvatbare factoren die een exoplaneet zelfs meer leefbaar kunnen maken dan onze eigen aardkloot!Een dergelijke planeet zou namelijk tektonisch langer actief kunnen zijn, een krachtiger magnetisch schild hebben, een groter oppervlak hebben, minder hoge bergen, een optimale verhouding tussen land en water en een dikkere atmosfeer. Helaas lijkt Kepler-452b, met vijf aardemassa’s, buiten de boot te vallen.Dus is Kepler-452b een leefbare planeet? Vermoedelijk niet, maar je weet het natuurlijk nooit. De kans is bijna vijftig procent dat de planeet een mini-Neptunus is, waarop sowieso geen leven mogelijk is. Zelfs als de planeet werkelijk rotsachtig is, is de kans groter dat het een super-Venus is (een hete broeikasplaneet) dan een echte super-aarde – een groter en zwaarder broertje van onze levensvatbare waterwereld. Helaas pindakaas dus…althans zo lijkt het 😉 Bron: io9.

Share

Comments

 1. Waarom moet er altijd zo veel theorieën zijn als er zo een Planeet als Kapler425b in het oneindige heelal word ontdekt. Wacht eerst eens af wat de toekomst nog kan brengen. Het is misschien een mooie gegeven als je in een discussie van raden naar iets je voldoening vind. Maar dat brengt geen duidelijkheid van dat gene waar het over gaat. Deze Planeten leggen zo ontzettend ver van onze aarde zo wij er niet veel aan hebben. Ik denk dat er meerdere leefbare Planeten zijn die veel dichter bij de aarde staan. Waar wij nog geen weet van hebben. Ik wil mij niet uitlaten over dat gene wat ik heb gezien En daar bij waren er meerderen. Het overkomt je op zo een moment dat je bewonderend toekijkt. Zo er geen bewijs van het zien is maar wel wetende dat het echt is gebeurd . Daarom zeg ik ook er is veel meer dat nog niet bekend is. Of misschien ook wel.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Die theorieën zijn gebaseerd op onderzoek. Wetenschap dus.
   Dat is wat anders dan zeggen “ik wil mij niet uitlaten over datgene wat ik heb gezien”….

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Er zullen ook wel planeten zijn waar mensen beter kunnen gedijen, meer en betere zuurstof enz….

    • Avatar foto Obelix zegt

     Onze atmosfeer bevat ca. 21% Zuurstof; de partiaaldruk van Zuurstof (O2) is dus zo’n 0,21 Atmosfeer / 0,21 Bar.

     Als op een planeet ‘ergens ver weg’ de partiaaldruk van zuurstof 1 Atmosfeer is, is dat wel meer dan hier, maar niet beter. Bij die omstandigheden brand zelfs ijzer(poeder).
     Wat denk je dat er daar met je (organische) lichaam gebeurd?
     [ ik kan je wel vertellen, dat ik daar niet vrijwillig heen ga. 😀 ]

     Groet, Paul 😉

     • Dieren en planten houden het zuurstofgehalte in evenwicht. Dino’s hadden aanvankelijk meer zuurstof en konden daarom zo groot worden, deze theorie nu word nu afgeschreven zo blijkt. Zo’n 220 miljoen jaar geleden lagen de waarden tussen de 10 en 15% lees ik. Dino’s skelet vind men meestal op 4 en 10 meter diepte. Heb persoonlijk in de kolenmijn gewerkt op 600, 735 en 850 meter diepte, naast de gebruikelijke kolen en duivels harde meteorieten vond ik een lieve vrouw beestje versteend uiteraard.
      Heb mij dikwijls afgevraagd wat het zuurstofgehalte was in die tijd en wat er is gebeurd boven 600, en tussen 735 en 850 het steentijdperk aldus. Veel leven zal er toen niet geweest zijn vermoed ik.

     • jessica zegt

      Begrijp wat je u wil verduidelijken, leven op die planeet kan al verdwenen en gefossiliseerd zijn.

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Filmpje over Daniëlle Futselaar bij Omroep Gelderland: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2096727/Illustrator-uit-Arnhem-tekende-in-diepste-geheim-ontdekte-planeet-voor-NASA

  Ook de Volkskrant besteedt aandacht aan haar: http://www.volkskrant.nl/foto/gefascineerd-door-buitenaards-leven~p4110222/

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Zoals we nu hier op onze planeet leven zijn we echt verkeerd bezig ,we vernietegen ons eigen ,even buiten dat , wie denkt er nu echt dat de mensheid ooit de kennis kan of kunnen bezitten dat we echt de planeten , met bemande projectielen gaan bezoeken , we praten over afstanden die we zelf niet eens kunnen verwezelijken

  groet theo

 4. Ik ben zeker overtuigd dat er meerdere tien tallen exoplaneten bestaan veel op de aarde lijkt en betere leven kan ontstaan als die van ons.

  Er blijkt te zijn van buitenaards die uit pleiade vandaan komen dat er ook leven is en ze hebben ook mensen mee genomen kunnen ze ouder worden vergeleken waar wij planeet aarde leven. Het geheim zoals area 51 hebben de technische ontwikkelingen all ontwikkeld.

  Je kan met een ruimte tunnel rijzen met hun schip van paar honderd lichtjaar in paar maanden tijd naar toe reizen.

  Want het heelal is zo groot je weet nooit wat er rond vliegt in de cosmos. Want zelf als ik over na denk Hoe steeds nieuwe smartphone of toekomst auto’s ontwikkeld worden want moet ergens vandaan komen.

  Zelf heb ik keer 3 UFO’s gezien in Beverwijk en spreiden elkaar weg in paar seconden tijd.

  Lijkt me erg geweldig als wij mensen nieuwe planeet kan bezoeken en kunnen leven want wij kunnen heel veel leren met de buitenaardse wezens want die komen ook andere stelsel vandaan.

  Anders zagen wij dat zulke objecten nooit all die jaren. Kijk maar de piramides, Er blijkt ook te zijn van paar duizend jaar geleden ook buitenaardse wezens mee hebben geholpen want de stenen zijn loodzwaar en waren ook geen machines.

  Zelfs hebben ze vliegtuig gemaakt die meer 5000 jaar oud is dus moet er zeker verklaring zijn.

  Mensen die telescoop hebben als hopelijk mooi weer en helder is blijven onderzoek doen want je komt dingen tegen zoals objecten dat er veel aanwezig zijn en staan te wachten op ons.

  Ze willen proberen met ons contact te maken om te helpen voor betere leven en ontwikkelen. Ze kunnen niet praten maar je kan wel van hun gedachten lezen hoe gek het kan klinken.

  Wens allemaal vele succes en hopelijk vinden wij meer leven als planeet aarde in de cosmos

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: