Onderzoekers hebben een materiaal ontdekt met het hoogste smeltpunt dat ooit is aangetroffen. Wetenschappers van Brown University hebben namelijk uitgerekend dat een specifieke combinatie van hafnium, stikstof en koolstof resulteert in een smeltpunt van 4400 graden Kelvin – dat is hoger dan de temperatuur in de buitenkern van de aarde! Het stofje is dus vrijwel onmogelijk te smelten – zelfs als het in de zon zou dumpen, zou het even duren. Nu moet wel gezegd worden dat niemand het stofje nog in handen heeft gehad – het hele onderzoek heeft plaatsgevonden in een computersimulatie, waarin natuurkundige processen op atoomniveau nagebootst kunnen worden.
Nu zullen sommige lezers zich afvragen: “wat hebben wij er aan”? Nou, het onderzoek zou kunnen resulteren in hoogwaardige hitteschilden, die veel meer kunnen hebben dan gangbare varianten. Dat betekent dat de mogelijkheden voor de ruimtevaart legio zijn! Je zou natuurlijk ook een reis naar het centrum van de aarde kunnen maken, hoewel je dan ook iets moet verzinnen tegen de immense druk. Volgens de onderzoekers is de volgende stap in het onderzoek het daadwerkelijke fabriceren van HfN0.38C0.51, zoals het goedje genoemd wordt, en vervolgens ermee te experimenteren.
Bron: Gizmodo
In wat voor iets fabriceer je zoiets?
Iets wat niet mag smelten op die temperatuur!
Heb je dan per se zulke hoge temperaturen nodig om dit exotiche materiaal te maken?
groet,
Gert (Enceladus)
Chemicaliën maak je het beste in een vloeibare situatie, zodat je overal de juiste concentratie hebt.
Daarna, als het materiaal zich eenmaal heeft gevormd, moet het bv. niet erg bros zijn: een stukje eraan lassen zal niet eenvoudig zijn. 😀
Je mag dus hopen dat het redelijk makkelijk te verwerken is. Walsen, kneden? Gieten in mallen lijkt mij
uitgesloten !
Groet, Paul