16 juli 2024

Astronomen ontdekken dichtbij planetenstelsel

Credit: NASA/JPL-Caltech

Veel mensen op het noordelijke halfrond zullen vertrouwd zijn met het sterrenbeeld Cassiopeia, die door de opvallende W-vorm één van de makkelijkst te herkennen sterrenbeelden is. Vlak naast één van de “benen” van de W bevindt zich een onopvallend sterretje van de vijfde magnitude. Uit onderzoek blijkt deze ster, die door het leven gaat als HD 219134, een geheim te herbergen! Astronomen hebben namelijk een planeet ontdekt bij de ster, die iedere 3 dagen het oppervlak van z’n moederster bedekt. Hierbij zal een gedeelte van het sterlicht geblokkeerd worden, zodat er een periodieke “dip” ontstaat in de helderheid van de ster. Aan de hand daarvan hebben astronomen dus het bestaan van de planeet bevestigd. De planeet en diens moederster staan op een afstand van 21 lichtjaar vanaf de aarde. Dat betekent dat de planeet ruimschoots de dichtstbijzijnde is die via de transitmethode is gevonden. Vanwege die relatief korte afstand is de planeet een prima kandidaat voor allerlei vervolgonderzoeken.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Nu hebben andere astronomen het bestaan van de planeet ook op een andere manier bevestigd, namelijk via de radial velocity methode, waarbij gekeken worden naar de kleine zwaartekrachtinvloed die de planeet uitoefent op z’n moederster. Nu zijn astronomen altijd bijzonder blij als een planeet zowel via de transitmethode als de radial velocity methode gevonden is. Dat komt doordat de transitmethode je vertelt hoe groot de planeet is, terwijl de radial velocity methode je vertelt hoe zwaar de planeet is – zijn massa dus. Als je zowel de omvang als de massa van een planeet weet, kun je z’n dichtheid uitrekenen. Die blijkt bij HD 219134b zo’n 6 gram per kubieke centimeter te bedragen. Dat betekent dat de planeet zonder twijfel een rotsplaneet zal zijn. Maar dat is nog niet alles! Wetenschappers hebben nog eens drie planeten ontdekt die rondom dezelfde ster draaien: een planeet van 2,7 aardmassa’s die iedere 6,8 dagen rondom de ster cirkelt; een Neptunus-achtige planeet van 9 aardmassa’s in een omloopbaan van 47 dagen; en een gasreus van 62 aardmassa’s met een “jaar” van 1190 dagen, hetgeen resulteert in een afstand van 2,1 AU tot de moederster (1 AU is de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon). De moederster is een oranje K-dwerg – iets koeler, kleiner en minder massief dan onze zon. Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Share

Comments

  1. Er is nog zoveel te ontdekken in dit heelal.Maar de grote vraag blijft is er nog een planeet met bomen en vloeibaar water .:)

Speak Your Mind

*