22 februari 2024

M13 gezien door de ogen van een “Elfje”

M13 gekiekt met de 11,5cm F8 Newton

M13 gekiekt met de 11,5cm F8 Newton

Ja…ja….tatatarataaaaa…..en hier is ie dan……veertig jaar lang zeer nieuwsgierig op moeten wachten en heimelijk naar zitten smachten……mijn allereerste serieuze deep sky plaatje, M13 de grote bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules,

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Zeg Jan, je hebt me geinspireerd om mijn ‘elfje’ ook eens op M13 te richten. Ik kon dat verdraaide ding nooit vinden en dan schrijf jij doodleuk: “relatief helder en dus makkelijk object om uit de lucht te plukken”…

  Zowaar, vanuit mijn tuintje in de lichtvervuilde (zonder spatie) stad toch M13 weten te spotten. En dan zelfs ook nog met mijn compact-camera aan een oculair hangend… (hierover ben ik een blog aan het voorbereiden)

  http://s18.postimg.org/i4yxhca1l/m13.jpg

  Wat mij opvalt wanneer ik jouw foto met die van mij vergelijk is dat ik ‘slechts’ het hart van het cluster te pakken heb gekregen. Er is nog veel meer bolhoop, wat niet eens zichtbaar is geworden in mijn foto. Vanavond belooft het opnieuw helder te worden dus dan maar weer eens proberen.

  Heb ook M31 gezocht en gevonden … en gefotografeerd! http://s29.postimg.org/i8jk648k7/m31.jpg
  Ook hier moet nog flink wat meer fotoontjes opgeslurpt gaan worden denk ik, want ook hier is te merken dat het object eigenlijk nog veel groter is dan wat te zien is in de foto. Het kleine eliptische stelseltje M32 is bij mij op de 11-uur positie te zien. Op foto’s van de professionals is te zien dat dit stelseltje M31 bijna raakt.

  Heerlijk dat ‘gepruts’ 😉

 2. Aardige foto’s hoor, zo even los geschoten. Bij M13 zie je zelfs verschillende kleuren, rode en blauwe sterren.

Speak Your Mind

*