12 juli 2024

Restant van één van de laatste meren op Mars gevonden

Credit: LASP / Brian Hynek.

Mars is lang geleden bevroren en opgedroogd, maar onderzoekers van de Universiteit van Colorado hebben bewijs gevonden voor een oeroud meer van zo’n 3.6 miljard jaar oud – vermoedelijk was dit het laatste oppervlaktewater op de Rode Planeet.

Bij de studie heeft men zoutvlakte van 18 vierkante kilometer onderzocht, die zich bevindt in het Meridiani-gebied op Mars – vlakbij de locatie van de Opportunity-rover. Op aarde worden uitgestrekte zoutafzettingen beschouwd als bewijs voor, inmiddels verdampt, oppervlaktewater.

Door het terrein digitaal in kaart te brengen, gecombineerd met een mineralogische analyse van de eigenschappen rondom de meerbodem, zijn de wetenschappers tot de conclusie gekomen dat het meer niet ouder kan zijn dan 3,6 miljard jaar – dat is lang nadat Mars het grootste deel van z’n water is verloren.

Aan de hand van de verspreiding en de dikte van het zout, schatten de onderzoekers dat het zoutgehalte in het water slechts 8 procent dat van zeewater heeft bedragen. Dat betekent dat het meer vroeger bewoonbaar is geweest voor huidige aardse organismen. Overigens zijn andere factoren, zoals het zuurgehalte van het water, niet meegenomen bij die conclusie.

Bron: University of Colorado

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Kortom: een volgende Marsrover moet dáár maar eens gaan kijken!

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Vernuft dat men dit heeft kunnen vasstellen.

    Jammer dat het zo sumier is op de echte locatie of afstand van de rover.

Speak Your Mind

*