20 juni 2024

Nee, we zijn niét op weg naar een nieuwe ‘IJstijd’

 

Credit: Travel Coffee Book / Pixabay

De laatste maand stonden de nieuwsmedia vol met berichten dat een nieuwe ijstijd onderweg zou zijn. Dat zou namelijk blijken uit een studie naar het aantal zonnevlekken. Een nieuwe statistische studie van de zonnevlek-cyclus, uitgevoerd door de Royal Astronomical Society, heeft namelijk uitgewezen dat de zonne-activiteit zal afnemen, tot wel zestig procent in 2030.

De laatste keer dat de zonne-activiteit zo laag was, een paar eeuwen geleden, kwam precies overeen met een opvallend koude periode in Europa en Noord-Amerika, de zogenaamde Kleine IJstijd. Ontkenners van klimaatsverandering, die vooral in de Noord-Amerikaanse media en politiek ruim vertegenwoordigd zijn, zijn zo’n beetje geobsedeerd door zonnevlekken. Volgens hen is de uitstoot van kooldioxide helemaal niet verantwoordelijk voor klimaatsverandering, maar is simpelweg de activiteit van de zon de boosdoener.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de conservatieve media met het nieuws aan de haal zijn gegaan, om vervolgens een conclusie te presenteren die helemaal niet ondersteund wordt door het onderzoek in kwestie: dat we binnenkort met een nieuwe Kleine IJstijd te maken krijgen! Ook in de Nederlandse webmedia (en zelfs de “officiële” media) was het vooruitzicht van een nieuwe ijstijd een populair onderwerp, maar klopt dit wel? Nee!Zonnevlekken worden de laatste 400 jaar regelmatig waargenomen en tijdens die periode blijkt er een zwak verband te bestaan tussen het aantal zonnevlekken en de gemiddelde wereldtemperatuur. Dit verband is vooral duidelijk tijdens een dramatische afname van het aantal zonnevlekken in de periode tussen 1645 en 1715 – het zogenaamde Maunder-minimum. Deze gebeurtenis viel samen met een uitzonderlijk koude periode in Europa, de Kleine IJstijd.Dit verband heeft geleid tot een theorie waarin de variabele activiteit van de zon de dominante factor vormt in de veranderingen van het klimaat op aarde. Hoewel dat idee nog altijd populair is, is het door meerdere onderzoeken duidelijk ontkracht! In werkelijkheid fluctueren zonnevlekken in een elfjarige cyclus en de huidige cyclus is de zwakste in honderd jaar tijd – desondanks was 2014 wereldwijd het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Het punt is namelijk dat de zon een hartstikke stabiele ster is – de totale energie-uitstoot blijft heel constant. Zelfs tijdens een extreme zonnevlekken-minimum zal de totale energie-uitstoot afnemen met slechts 0,1 procent. Dat zal, volgens een interessante nieuwe studie, inderdaad resulteren in de afname van de temperatuur – maar die afname zal boven Europa slechts een halve graad bedragen en dat is, afgezet tegen het versterkte broeikaseffect, zo’n beetje te verwaarlozen. Bovendien zal de afname van de temperatuur boven andere werelddelen nog veel minder uitgesproken zijn – wereldwijd (gemiddeld) slechts 0,16 graden. Om dat in verhouding te zetten: sinds 1880 is de gemiddelde wereldtemperatuur zo’n 0,8 graden gestegen en daar zal de komende eeuw nog zeker een graad bijkomen, misschien wel 3 of 4 graden!We zijn dus NIET op weg naar een nieuwe Kleine IJstijd en al helemaal niet naar een nieuwe IJstijd. Vergeet al die nieuwsberichten dus, ze zijn allemaal gebaseerd op het verkeerd interpreteren van wetenschappelijk onderzoek.Oh, nog even terugkomend op de Kleine IJstijd van een paar eeuwen terug: die begon al tientallen jaren voor de start van het Maunder-minimum van zonnevlekken en werd vooral veroorzaakt door vulkanisme. Edit: Even voor de duidelijkheid: ik beweer dus NIET dat er nooit een nieuwe ijstijd zal komen – sterker nog, dat is onvermijdelijk, maar zal iets voor de verre toekomst zijn.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Oké, maar er is toch ook nog een cyclus van ongeveer 20.000 jaar, waarin ‘grote’ ijstijden optreden? En de laatste grote is toch ongeveer 20.000 jaar geleden? Ik wil niet de onheilsprofeet uithangen en bovendien kan het nog honderden jaren duren, maar uiteindelijk komt er toch weer een ijstijd?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Olaf van Kooten zegt

   Ja, uiteindelijk wel weer een keer. Maar dit bericht gaat over de heisa van de afgelopen maand over een nieuwe “Kleine IJstijd” die rond 2030 zou gaan beginnen.

   • Enceladus zegt

    Duidelijk Olaf. In 2030 zal er geen ijstijd zijn. Daar durf ik wel om te wedden. Inzet: een ijsje. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

   • days of our lives zegt

    Inderdaad zouden we tot zo’n 200 jaar geleden richting afkoeling gaan en mogelijk op lange termijn een ijstijd.
    De menselijke uitstoot van co2 heeft er echter voor gezorgd dat de afkoeling is omgebogen naar opwarming, en wel in een tempo die ongeëvenaard snel is.

    Goede nieuws is dus: we hebben de ijstijd eigenhandig weten te voorkomen.
    Slechte nieuws: wat Enceladus hieronder aangeeft (en nog veeeel meer).

  • Enceladus zegt

   Even mijn huiswerk gedaan. Het was meneer Milancovic die een aantal cycli vaststelde: https://nl.wikipedia.org/wiki/Milanković-parameters

   Vooral het stukje over obliquiteit is interessant. Momenteel neemt die af en gaan we (langzaam weliswaar) richting de 22,1 graden. Op hogere breedte (lees Scandinavië, Siberië, Alaska, het noorden van Canada en Groenland en IJsland) veroorzaakt een lage obliquiteit zowel een lagere gemiddelde instraling als de afname van instraling in het zomerseizoen. We koersen dus onherroepelijk af op een nieuwe ijstijd. Dat duurt echter nog heel lang.

   De cyclus van de obliquiteit is namelijk 41.000 jaar (zat ik er maar een beetje naast, ha ha) en we zitten nu op 23,44 graden. Kortom: wij gaan dat niet meemaken en onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ook niet.

   Het is veel waarschijnlijker dat die wél gaan meemaken dat Antarctica compleet bloot komt te liggen en dat er volop booreilanden in de Noordelijke IJszee zullen staan. Een oorlog om die Noordelijke IJszee lijkt mij ook niet onwaarschijnlijk. (Tussen enerzijds Canada, Amerika, Ijsland, Denemarken (vanwege Groenland) en Noorwegen en anderzijds Rusland, meer je weet nooit hoe de geopolitieke verhoudingen over pakweg 100 jaar zijn. Misschien vechten de Europese landen dan wel aan de zijde van Rusland tégen Canada en Amerika).

   Waar ons nageslacht ook weleens mee te maken zou kunnen krijgen is dat men in Washington natte voeten krijgt (tenzij er bijtijds deltawerken worden aangelegd), want de bodem daar daalt al sinds het ijs zich van Noord-Amerika aan het terugtrekken is en het niveau van de oceanen stijgt juist.

   Kortom: Olaf heeft volkomen gelijk. Er komt voorlopig geen ijstijd. Ook geen kleine. En de gevolgen van de door ons zelf veroorzaakte klimaatverandering zullen de komende eeuw in volle omvang duidelijk gaan worden. Dat is iets waar ons nageslacht zeker aan zal moeten geloven.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • De periode van de glacialen is, zoals je in de grafiek in je eigen link kunt zien, ongeveer 100.000 jaar. Omdat de excentriciteit van de aardbaan ook met die periode verandert lijkt het verband duidelijk.

    Echter: de gevolgen van de veranderende excentriciteit zijn volgens de berekeningen te klein om de glacialen te verklaren. Het is een veel gecompliceerder probleem dan de Nederlandse Wikipedia beschrijft. Er zijn nog een aantal andere parameters die een rol spelen. Zie:

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

    “Glaciaal” is de correcte term voor wat in het dagelijks spraakgebruik “ijstijd” heet. De wetenschappelijke definitie van “ijstijd” is anders.

    • Enceladus zegt

     Bij 100.000 jaar hoeven we ons nog niet zoveel zorgen te maken. Bovendien ga ik ervan uit dat als de mensheid over 100.000 jaar nog bestaat en ze de planeet Aarde tegen die tijd niet volledig heeft uitgewoond, er een systeem zal bestaand dat het klimaat volledig beheerst.

     Klink nu natuurlijk nog als SF, maar tegen de tijd dat er een nieuwe ijstijd zou moeten aantreden, zouden we in staat moeten zijn om met behulp van satellieten die precies de juiste hoeveelheid licht naar de noordelijke regio’s sturen te voorkomen dat het sneeuw- en ijsdek te hard aangroeit.
     M.a.w.: tenzij we op korte termijn verrast worden door de uitbarsting van een aantal supervulkanen en we zodoende een soort globale winter ingaan, verwacht ik niet dat we nog een ijstijd mee gaan maken.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 2. Tja je mag deze onzin geloven maar voor je gezondheid beter van niet. Het hele artikel staat vol onzin. 2014 was niet het warmste jaar en kwam niet eens in de buurt. Ja als je de computermodellen gelooft was het de warmste maar ja die modellen kloppen dus niet met de werkelijkheid.

  Nee de werkelijkheid is dat de temperatuur nu de zelfde is als 120 jaar geleden ofwel aan het eind van de ijstijd.
  Al die onzin over smeltend ijs?? Allemaal onzin. Alleen ja je moet achterlijk zijn om die mooie verhaaltjes te geloven. En het gros van de mensheid is kennelijk zo. Nu ja dan is het ook niet erg als ze kapot vriezen.

  • Enceladus zegt

   Onzin over smeltend ijs? Dus al die foto’s van terugtrekkende gletsjers (bijvoorbeeld een foto van de gletsjer anno 2005 waarop hij nog veel verder een dal in kwam, en anno 2015 waarop te zien is dat hij stukken korter is) zijn volgens jou allemaal vals?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Ik denk dat we wel te maken krijgen met een ijstijd, alleen niet om bovenstaande redenen. Er zijn steeds meer vulkaan uitbarstingen die tot grote hoogte materiaal in de lucht spuwen en daarmee de zon kunnen blokkeren. Er zijn een aantal supervulkanen waarvan de caldera al jaren aan het stijgen is, de vraag wordt wanneer dat barst. Verder geloof ik niet dat de straling van de zon hetzelfde is als 10 of 100 jaar terug. Brandnetel die niet hoger zou worden dan ongeveer 70cm (ook maar boekenkennis) worden in mijn tuin de laatste drie-vier jaar tot over de twee meter, inmiddels gekapt, maar toch. Dat moet ergens door komen en niet door veel water, ik sproei namelijk nooit. Andere planten worden ook enorm groot of enorm lang. Dus er is volgens mij wel wat aan de hand.

  • Misschien, dat iemand hier iets uit kan halen…. http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
   (meten is weten).
   Tja , met planten is het vaak zo, dat kosten wat het kost naar het licht willen groeien….

   • Klopt, wat verontrustend is aan die grafiek is dat de stijging hetzelfde patroon volgt en dat de winterperiode een stuk hoger ligt. Dat is dus vreemd. Als we met zijn alle fijn bezig zijn met die kachel hoog te draaien, dan is het logisch dat de stijgende curve van de nwe meting zich niet zo ongeveer nabij de blauwe curve bevindt maar deze stijging op gepaste afstand naar boven volgt. Dus tussen de twee curves moet dan een aanzienlijke ruimte zitten die ongeveer het gemiddelde is van wat bij de winter temperatuur ook is te zien. Maar die ruimte is er niet. Dus er is wat anders aan de hand.

 4. Hallo luitjes, even via deze ijskoude blog inhakend: ik ben vanavond weer thuis gekomen van m’n vakantie. Morgen na het koffers uitpakken zal ik de draad weer oppakken en mij aan enkele Astroblogjes wijden. Voor de afgelopen tijd: alle astroblog-auteurs (o.a. Olaf, Jan, André en onze kersverse nieuwe auteur Daniëlle) bedankt voor het plaatsen van jullie blogs! De lezers hebben zich niet hoeven te vervelen tijdens de vakantie. 😀

 5. Snap niet hoe mensen kunnen roepen dat we weer een nieuwe ijstijd krijgen terwijl we via satellietfoto’s kunnen zien hoe de polen aan het smelten zijn en het warme klimaat steeds hoger richting de polen komt.

 6. Heeft het steeds zoeter wordende zeewater nog invloed op een evt ijstijd? Door de opwarming van de aarde smelt het ijs in en rond Antarctica sneller waardoor meer zeeijs ontstaat. Dit ijs bevriest eerder door het zoetere water.

 7. Ik heb niet zo’n zin in allerlei discussies van welles-nietes op basis van gegevens en interpretaties.
  Er spelen namelijk nog heel andere factoren mee, die te maken hebben met kosmische filamenten tussen sterrenstelsels, waardoor onze zon nu ook aan het veranderen is. Dit heeft z’n invloed op de magnetosfeer e.d.,
  eigenlijk op het gehele aardmagnetische veld. Ons hele zonnestelsel is aan het veranderen, want ook op Mars smelten de ijskappen en zelfs op Jupiter en Saturnus veranderen de polen. Daarnaast bevindt zich momenteel een binaire bruine dwerg in ons zonnestelsel. Die zorgt nu al voor allerlei extreme gebeurtenissen in, op en boven de Aarde. Die kleine ijstijd die komt er. Er wordt ons veel voorgelogen op basis van economische en politieke belangen. De hele opwarming is een leugen en de komende tien jaar zullen ons bewijzen dat het klimaat drastisch zal veranderen. Het is al gaande, mensen. In Nederland slaapt men lekker door, maar kijk wat er in de wereld gaande is…. De signalen spreken voor zich.

  • Enceladus zegt

   Een binaire bruine dwerg in ons zonnestelsel? Kun je s.v.p. even met bewijs komen voor deze stelling?

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Olaf van Kooten zegt

   De ijskappen op Mars smelten? Allebei? Daar wil ik ook wel eens bewijs voor zien. Natuurlijk smelt één van de ijskappen een beetje als het op dat halfrond zomer is, maar dat is logisch!

   • Beste Mensen,
    Ik ben geen astronoom of klimatoloog, maar er is echt GENOEG info te vinden op internet (behalve
    de lul-verhalen en fake) over het binaire stelsel dat zich momenteel binnen ons zonnestelsel bevindt;
    kijk naar de Russische media, er is onderdrukte info bij de NASA, er is info in Canada, Zuid Amerika, etc.
    Kun je precies volgen hoe het zit met deze kleine ‘dwaalster’ die 3 planeten bij zich heeft, waarvan er twee
    een maantje hebben. Kijk onder Nemesis, Nibiru, brown dwarf. Er zijn mooie opnames van telescopen en tal van opnames van geologen, astronomen, andere wetenschappers. Wij hier in Nederland worden superdom gehouden.
    Kijk ook bij alle info over de veranderingen in onze magnetische velden, extreme en ongekende weerspatronen, de gigantische toename van aardbevingen (hele zwermen), meren die leeglopen, vulkanische aktiviteit, Uv-straling die al tot factor 18 gaat in bepaalde gebieden, bossen die dood gaan door de UVB en beetje UVC! De ompoling van Noord- en Zuidpool die bezig is, zo dat zelfs startbanen verlegd moeten worden. Kijk naar de Eskimo’s die zeggen dat de zon anders opkomt en ondergaat, dat weerpatronen ineens drastisch veranderen, de indrukwekkende gebeurtenissen buiten onze dampkring door de steeds sterker wordende invloed van het zwaartekrachtveld van het binaire stelsel. Zelfs de astronauten weten het! Zij mogen echter niet spreken.
    etc. Luister naar klimatologen en meteorologen de onafhankelijke wetenschap bedrijven, dat de hele opwarmings-scenario en CO2verbanden een grote misleiding zijn, een politiek-economische leugen. Kijk naar de bevindingen van de Swarm-satellieten. Kijk naar SOHO, de zonne-satelliet van NASA. Wie wil weten, kan weten. Je moet er wel moeite voor doen. Er zijn ook goede, eerlijke amateur-astronomen die los staan van de cover-up-stream van officiele media. Die hebben ook heel wat interessants te vertellen. Onderzoek het zelf! We gaan een uiterst interessante en enerverende tijd tegemoet.

    • Irma, er mag dan genoeg info staan op internet over dat binaire stelsel in ons zonnestelsel en ik ben blij dat je er ook op wijst dat er genoeg lul-verhalen en fake over bestaan. Maar ik heb toch graag een verwijzing naar een wetenschappelijk artikel over dat stelsel, anders blijft het erg zweverig.

    • Enceladus zegt

     Als ik dit soort gezwam lees (en dan druk ik me nog heel netjes uit), dan zie ik daar bijna het bewijs in dat de mens als soort gedoemd is omdat we kennelijk massaal aan het degenereren zijn…

     Maar vooruit, laten we eens aannemen dat hier bij Astroblogs uitsluitend superdom gehouden mensen actief zijn, die eigenlijk geen zak van astronomie en ruimtevaart weten en laten we eens aannemen dat jij volkomen gelijk hebt: geef ons superdom-gehouden-sukkels dan alsjeblieft even concrete bewijzen voor al je beweringen.

     Blijven die uit, dan hoop ik dat je er begrip voor kunt opbrengen dat ik jou bestempel als voorbeeld van degeneratie. Sorry als dit heel erg onvriendelijk klinkt, maar ik ben zwaar allergisch voor domheid…

     groet,
     Gert (Enceladus)

     PS: Ik heb – al ben ik natuurlijk een superdom-gehouden-sukkel – even mijn huiswerk gedaan. Irma blijkt een healer uit Den Haag die in haar lezingen beweert dat er meerdere buitenaardse rassen op Aarde leven…

     Aanprijzing op internet: “Irma (achternaam laat ik weg) is een van de mensen die bereid is om haar contact met een groep Buitenaardsen met je te delen. In de afgelopen 10 jaar is Irma veel te weten gekomen over hun achtergrond, de bijzondere geschiedenis van de Aarde, de betekenis van evolutie van onze planeet en over buitenaardse activiteiten; dit alles in relatie tot de mensheid en de toekomst die voor ons ligt. Zij put daarbij uit de kennis van en de bijzondere ervaringen met deze hoog geevolueerde, buitengewoon intelligente en vredelievende kosmische mensen.”

     Nou Irma, die hoog geevolueerde, buitengewoon intelligente en vredelievende kosmische mensen kunnen vast wel even onomstotelijk wetenschappelijk bewijs aandragen voor jouw binaire bruine dwerg in ons zonnestelsel. Ik ben benieuwd. En als je ze dan toch weer spreekt, doe ze dan ook even de groeten van deze superdomgehouden sukkel.

     • Beste Enceladus, jouw arrogante en beledigende toon spreekt mij totaal niet aan. Wat zoek je hier eigenlijk? Onderlinge strijd aangaan en het luidruchtig etaleren van je eigen ingekaderde gelijk? Grote ego’s zoals jij verzieken normale en verrijkende communicatie en discussies. Ik vind dat jij hier niet thuishoort!
      Ik ga je dus niet geven wat je van mij afdwingt. Doe het werk maar zelf, of heb je soms zelf last van de door jou genoemde degeneratie? In ieder geval wel van een te groot ego, waardoor je de tekenen, verschijnselen, samenhangen op kosmisch en aards niveau moeilijk kunt overzien en interpreteren. Ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik wens met jou niet verder via dit forum in gesprek te gaan. Veel plezier verder!

     • Enceladus zegt

      Lekker makkelijk antwoord Irma. Geef dan gewoon toe dat je onzin verkoopt (letterlijk zelfs, door mensen geld uit hun zak te kloppen met je lezingen). Het is heel simpel: je hebt geen wetenschappelijke bewijzen voor wat je beweert.

      Maar goed, dat je ze mij niet wilt geven, omdat ik scherpe woorden gebruik: soit!
      Maar Arie – die zich een stuk milder uitdrukt dan ik – vraagt er ook om. Dus geef hem dan gewoon even je wetenschappelijke bewijzen.

      En wat betreft hier niet thuis horen: jij maakt niet uit wie hier wel en niet thuishoort. Er is er maar één die dat uitmaakt en dat is de eigenaar van deze site. En die benadert net als ik dingen wetenschappelijk. De vraag is dus eerder of jouw onzin hier thuishoort.

      groet,
      Gert (Enceladus)

 8. Monique zegt

  @ Irma. Wat vervelend nou dat we zo dom gehouden worden hier in Nederland Smiley

  Citaat:”Er zijn mooie opnames van telescopen en tal van opnames van geologen, astronomen, andere wetenschappers”

  Ik vond deze video:
  Is The Sun Giving Birth To Mystery Planets?
  https://youtu.be/oGbzaXt9ol8

  Nemesis (ster) wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Nemesis_(ster)

  Kan ik gelukkig weer met een gerust hart vanavond gaan slapen.

  • Hoi Monique,
   Dat wij zo weinig weten over al deze dingen, is bewust beleid van onze overheid. Kosmische gebeurtenissen die grote invloed kunnen hebben op de Aarde en onze leefwereld, worden bij voorkeur om politieke en economische redenen verzwegen. Men wil geen paniek en grote veranderingen in het gedrag van burgers. Je moet dus de kanalen zoeken die er WEL open over zijn, en die zijn er. Via Rusland, en klokkenluiders als oud-NASA-mensen, Amerikaanse Geheime Dienst, onafhankelijke wetenschappers, etc. Er is veel boeiend en reëel materiaal, over Nemesis (onze twin-star), over Nibiru, Hercolubus, de veranderingen in de zon, de komende kleine ijstijd, er zijn seminars en wetenschappelijke lezingen over, ook over hoe wij misleid worden door gevestigde machtsgroepen die bevolkingen dom houden en manipuleren. En anders moet je eens bij Enceladus te rade gaan! Dat is een man afkomstig van een maan verderop in ons zonnestelsel, en die weet veel meer dan ik. Deze man heeft diepe gronden (eigenlijk wateren), zoals men dat ook vermoedt van de maan waar hij vandaan komt. Ha!

   • Hallo Irma, vergeet je mijn vraag niet over een verwijzing naar een wetenschappelijk artikel over dat binaire stelsel? Voorlopig ken ik maar één binair stelsel, dat van de nulletjes en eentjes waarmee computers werken.

   • Monique zegt

    @Irma. Ik ben best wel openminded en bekijk de dingen zoals opmerkelijke beweringen e.d juist graag van 2 kanten.
    Jij zegt, citaat:”Dat wij zo weinig weten over al deze dingen, is bewust beleid van onze overheid.” en ” Men wil geen paniek en grote veranderingen in het gedrag van burgers.”

    Toch heb ik vaak de indruk dat juist de “amateur”klokkeluiders meer paniek veroorzaken. Het zijn vaak aannames die een eigen leven gaan leiden. Alleen maar verwarrend.

    Irma, wat jij eerder schreef hier op Astroblogs op 15 mei, daar denken wel meer mensen ook zo over op het internet. Daar is idd genoeg over te vinden op allerlei sites.
    Het is/hoeft niet per definitie allemaal onzin te zijn wat daar staat, maar dat geldt ook andersom.
    Dan kom je toch weer uit op “meten is weten”.
    Maar…wat is je bedoeling nou eigenlijk?

    Op Astroblogs komen al jaren zeer uiteenlopende onderwerpen voorbij. Leuk om te volgen en na een tijdje weet je iets meer op astronomisch gebied dan de gemiddelde Nederlander

 9. Ik kan me de bron niet meer herinneren, maar heb een artikel gelezen waarin werd betoogd dat de “kleine ijstijd” geen of nauwelijks effect heeft gehad op de gemiddelde wereldtemperatuur.Het noordelijk halfrond was kouder, maar het zuidelijk juist warmer .Waarmee dat zonnevlekken-verhaal grondig onderuit werd gehaald.
  Er staat een heftig artikel op de site van het KNMI over het smelten van Antartica.(tip.) Als dat verhaal klopt, dan is de vraag niet of, maar wanneer grote delen van Nederland en België onder water zullen verdwijnen.
  Onze toekomst zal dus bepaald gaan worden door ijs of water.

Speak Your Mind

*