2 maart 2024

51 Eridani b ‘Baby Jupiter’

Hier weer even een nieuwtje van mij. Het is na de grote media-golf van Kepler 452b nog even een tijdje druk gebleven. Niet zo druk als toen maar gezellig druk! Het grootste nieuws voor nu is “51 Eridani b” een EXO-Jupiter die ik heb mogen illustreren voor het Gemini Planet Imaging Team. Enkele weken geleden werd ik benaderd door Franck Marchis die betrokken is bij dit team. Voor de Artist Impression mocht ik een Jupiter-achtige planeet illustreren, die waargenomen was met infrarood, met banden en anticyclonen, en ik mocht op de illustratie laten zien hoe dát er uit ziet. Dat was dus even oefenen, want (daar kom je dus achter terwijl je tekent) het maakt niet uit of het de donkere of lichte kant van de planeet is, dat zie je namelijk niet met infrarood, maar de wolken die laten géén infra rood door, dus dí­e zie je wel donker aan de donkere kant en licht aan de lichte kant.Er werd ook uitgelegd dat deze planeet draait om een grotere zon als de onze, maar verder weg (dus kleiner) en blauwer. En als extraatje nog twee rode dwerg-sterren in de verte, als een binair ster-systeem (GJ3305 B). Ik verwacht nog wel een uitgebreid, compleet wetenschappelijk onderlegd artikel van een van de meer geleerde schrijvers hier, maar dit was vast mijn kleine bijdrage 😉

(Photo Credit: Danielle Futselaar en Franck Marchis)

Ps: Ik ben uitgenodigd om een presentatie van mijn Astronomy Artwork te doen bij het SETI Institute als ik daar ben tijdens mijn vakantie. Daarover later meer!

Share

Comments

  1. Aha, ik zie dat er werk aan de winkel is. Jij maakt de illustratie van deze ‘baby Jupiter’ – leuke benaming overigens – en wij kunnen de toelichting erbij maken. Prima deal, dat komt vast in orde. Moet je wel even de info opsturen. 😀 Knappe illustratie overigens, het is net of die infrarode banden een beetje oplichten, fluorescerend zijn.

Speak Your Mind

*