Afgelopen donderdag 13 augustus is in Washington het jaarlijkse congres van de Mars Society gestart, dat dit jaar voor de 18e keer wordt gehouden en dat duurt tot en met zondag a.s. ’s Avonds werd er een paneldiscussie gehouden over de ‘haalbaarheid van Mars One’, waar naast Mars One-oprichter Bas Lansdorp onder andere ook de MIT wetenschappers Sydney Do en Andrew Owens aan meededen. De centrale vraag van de discussie was of de ambitie van Mars One, om vanaf 2027 vier astronauten enkele reis naar Mars te sturen, vervolgens iedere 26 maanden een nieuwe missie met een verse bemanning van astronauten, technisch haalbaar is? In de discussie speelde het vorig jaar verschenen MIT-rapport een grote rol, dat de keiharde conclusie heeft dat de astronauten het verblijf op Mars niet zullen overleven (d.w.z. dat de eerste astronaut al 68 dagen na aankomst zal sterven), dat de verblijven vlam zullen vatten, dat ze een gebrek aan onderdelen zullen hebben of een combinatie hiervan.
Do en Owens zijn de grote criticasters van Mars One en in de discussie voerden ze de conclusies van het MIT-rapport aan om te betogen dat de technologie op dit moment niet ver genoeg is om een missie als Mars One uit te voeren. Lansdorp was het daar – uiteraard – niet mee eens en in vergelijkingen met de historische Apollo 11 missie relativeerde hij de kritiek en betoogde hij dat de technologie wel degelijk al bestaat. Hij verwees daarbij onder andere naar het internationale ruimtestation ISS, waar astronauten ook langdurig kunnen verblijven. Owen wees erop dat die vergelijking mank gaat, omdat het ISS slechts 350 km boven ons hoofd vliegt en reserve-onderdelen gemakkelijk kunnen worden overgevlogen, hetgeen bij een Marsmissie een stuk moeilijker zal zijn. Uit zijn berekeningen blijkt dat er met ieder paar astronauten dat naar Mars gaat drie capsules van SpaceX mee moeten vliegen vol met reserve-onderdelen om de overlevingskans van de astronauten op Mars met 50% ter vergroten. Deze extra vluchten zullen het prijskaartje van de Mars One missie een stuk hoger maken.
Op Mars zelf zullen de astronauten naast meegenomen goederen ook gebruik moeten maken van hetgeen Mars zelf te bieden heeft, de zogeheten in situ resource utilization (ISRU) technologie. Ook hierover stelt Lansdorp dat de technologie er al is, al gaf hij wel toe dat de technologie om ter plekke reserveonderdelen te maken nog niet genoeg ontwikkeld is (de NASA is bezig met 3D-printers om reserveonderdelen te printen).
De organisatie van Mars One hoopt financiers aan te trekken om alles te kunnen bekostigen, maar dat schijnt nou juist de achilleshiel van het project te zijn: dat ze hopen dat het geld er komt en dat dan de missie technisch uitvoerbaar kan worden gemaakt. De MIT-mensen waren daar duidelijk in: zorg er eerst voor dat de technologie zo ver is om zo’n missie uit te voeren – en op dit moment is dat NIET het geval – en maak dan pas een helder plan met een duidelijk omschreven doel. Hieronder een korte video van de donderdag gevoerde discussie. Ik probeer een integrale versie ervan te krijgen, maar die ben ik tot nu toe nog niet tegengekomen. Ik baseer mij voor bovenstaande dan ook op de bron en niet op eigen waarneming van de discussie.
Bron: Gizmodo.
Duidelijk, eerst die 3D-printers in orde maken als dat het probleem is. Het zou een stuk gemakkelijker zijn als er een Super-Tech-Bio-Nano-Printer op Mars zou staan (gekheid, maar toch) Dan kun je kopieën van aardse mensen daar heen printen.
Maar goed, het mooiste zou zijn dat de nieuwe Mars bewoners na de opstart zo min mogelijk afhankelijk van ons gaan worden. Het lijkt me niet makkelijk om daar met een kleine groep mensen op Mars te bivakkeren in het begin. Is het niet handiger om hooguit 1 of 2 mensen daar heen te sturen met een intelligente/handige humanoid?
https://www.youtube.com/watch?v=3IFuv1AVouM
Als er wat fout gaat is er de humanoid er iig nog.
Dat zal dan wel langer als negen maanden duren, voordat er een kopietje op Mars staat 🙂
Hoewel ik ook grote vraagtekens zet bij de haalbaarheid van Mars One, wil ik wel even opmerken dat het MIT-onderzoek mede door NASA gefinancierd is. NASA zit vast niet te wachten op een andere organisatie die als eerste mensen op Mars zet, want feitelijk heeft NASA dan gefaald. Natuurlijk zit NASA ook niet te wachten op een andere organisatie die wel mensen op Mars zet maar ze niet in leven weet te houden. Want als dat mis gaat, dan wordt het vast een stuk lastiger om bemande ruimtevaartvluchten te financieren. Even kort door de bocht: NASA is gewoon niet blij met Mars One.
groet,
Gert (Enceladus)
Op dat Mit onderzoek is wel wat kritiek te maken, want het was niet compleet en ging soms uit van foute aannamens
Onhaalbaar experiment. Een mens heeft per dag 2ltr water nodig, daar zou dat wel eens 3ltr kunnen zijn. Verder ben je ongeveer 1kg per dag kwijt aan vast voedsel, dat is dan al gevriesdroogd materiaal. Er is op Mars nog steeds geen water gevonden, wel sporen, maar geen tastbaar bewijs dat er direct water beschikbaar is in grootte hoeveelheden. En dan moet het nog drinkbaar gemaakt kunnen worden. Omdat Mars geen of bijna geen atmosfeer heeft is de straling tot op de grond vele malen hoger dan hier op Aarde, dus alles wat op Mars beschikbaar is, is ook nog eens door de verhoogde straling mogelijk niet bruikbaar.
Ahum, er is ijs gevonden hoor. Vlak onder het oppervlak. Nu alweer de foto’s van de Phoenix vergeten?
Zie: http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/main.php
Water is er dus wél, al is het dan in bevroren staat. Voor dat drinkbaar maken neemt men natuurlijk apparatuur mee. Als er geen ijs op Mars was gevonden, zou het een onbegonnen zaak zijn.
groet,
Gert (Enceladus)
Ik heb nog even verder gezocht en vond dit:
“During its mission, Phoenix confirmed and examined patches of the widespread deposits of underground water ice detected by Odyssey and identified a mineral called calcium carbonate that suggested occasional presence of thawed water. The lander also found soil chemistry with significant implications for life and observed falling snow. The mission’s biggest surprise was the discovery of perchlorate, an oxidizing chemical on Earth that is food for some microbes and potentially toxic for others.”
Vermoedelijk dus zelfs af en toe ontdooid water. Bron: http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/release.php?ArticleID=2611
groet,
Gert (Enceladus)
Het is wel aardig zoals de tekst bij elkaar is gezet. Ik lees ook dat het perchlorate wordt gevormd door waterdamp. Dat is dus bij lange na niet voldoende om voor vier mensen een dagelijks rantsoen water te geven. Er staat ook te lezen dat de straling te hoog is voor leven zoals wij dat kennen. Misschien is er ijs te vinden op Mars aan het oppervlakte. Maar wat is oppervlakte, direct voor het oprapen, 10cm onder de grond, een meter onder de grond of nog veel dieper? En er mag dan wel bewijs van aanwezigheid van water zijn, er heeft niet bij gestaan in grote hoeveelheden, vloeibaar en vrij van smetten zodat het drinkbaar is. Als het ijs eerst ontdooit moet worden (kost enorm veel energie) en daarna gefilterd (filters lopen vol en moeten regelmatig gereinigd worden met schoon drinkwater) moet worden heb je nog steeds het probleem dat het chemisch verontreinigd kan zijn. Dat krijg je er niet uit met een “eenvoudig” filter. Ik vind dat er erg veel “misschien” zaken bij staat en om daar nu op te gaan gokken met de wetenschap dat er geen andere weg is.
Zoals je vast wel weet, was Phoenix niet mobiel. Toch vond hij vrijwel direct onder het oppervlak (ik geloof dat het 10 cm. was) ijs. Het is dus niet zo dat er een rover weken lang heeft moeten rondrijden en meters diep graven (dat kunnen ze nog niet eens) om ijs te vinden.
IJs zal inderdaad ontdooit moeten worden, maar dat kan met door zonlicht opgewekte energie. Snel zal dat niet gaan, maar het kan natuurlijk wel.
Verder zal men bij MarsOne natuurlijk een voorraad water meenemen. Niet extreem veel, want elke liter weegt immers een kilo. En uiteraard zal men water winnen uit de urine van de Marsgangers. Dus even tegen een boompje* gaan plassen is er niet bij, want dat is verspilling van een kostbaar goedje. 😉
groet,
Gert (Enceladus)
* bij wijze van spreke natuurlijk
Mocht ik cartoonist zijn geweest, zou ik in de pen kruipen en een Mars-One ruimtescheepje tekenen, dat drie maanden onderweg is, met een aanhangwagentje met boompjes erin, met de tekst eronder:
“Water voldoende op Mars-One standplaats, na nieuw onderzoek”. 🙂
LOL @ Yochem 🙂
groet,
Gert (Enceladus)
Volgens de roadmap van MarsOne moet de training van kandidaten volgend jaar beginnen: http://www.mars-one.com/mission/roadmap
De illustratie suggereert dat ze een volledige mock up (of zou het al deels functioneren?) ergens in een woestijn gaan zetten. Lijkt me dat we volgende zomer al wat gezien moeten hebben. Ben heel benieuwd.
Iemand een idee of MarsOne financieel gezond is?
groet,
Gert (Enceladus)
Ik weet niet of Mars-One financieel gezond is, maar ik denk dat het project geen kans van slagen heeft, omdat het te vroeg komt. Mocht de leiding onder ESA hebben gestaan, dan was mijn vertrouwen een stuk groter.
Inmiddels heb ik ook de link naar de integrale uitzending van het debat te pakken: http://www.ustream.tv/recorded/70819066 Hij duurt bijna twee uur, dus daar moet ik wel even de tijd voor nemen. Ik denk dat ik ‘m vanavond ga bekijken.