2 maart 2024

Dawn heeft HAMO bereikt, z’n derde baan rondom Ceres

dawn

NASA’s ruimtesonde Dawn is op 13 augustus j.l. in z’n derde baan om de dwergplaneet Ceres gekomen, z’n ’third mapping orbit’, ook wel HAMO genoemd, de ‘High-Altitude Mapping Orbit’. Dawn bereikte HAMO door een afdaling die op 17 juli begon vanuit zijn tweede baan om Ceres, de ‘survey orbit’ – twee weken later dan gepland door problemen in z’n ori

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Mooi! Enig idee of men in staat is Dawns koers zodanig te manipuleren dat hij recht boven die mysterieuze witte vlekken zal vliegen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ja, het gehele oppervlak wordt komende twee maanden opnieuw gefotografeerd, zowel recht van boven als vanuit een bepaalde hoek. Maar dat zal heel systematisch gaan, dus volgens een bepaalde van tevoren uitgestippelde planning in meer dan 80 omlopen. Ik weet niet wanneer de Occator krater met z’n mysterieuze lichte vlekken aan de beurt is.

Speak Your Mind

*