5 december 2023

Gammastraling van dwergstelsel Reticulum II duidt wellicht op donkere materie [Update]

De waargenomen gammastraling vanuit Reticulum II. Credit: CASA/DOE/Fermi-LAT Collaboration/Geringer-Sameth & Walker/Carnegie Mellon University/Koushiappas/Brown University.

Sterrenkundigen hebben voor het eerst een dwergsterrenstelsel gevonden dat gammastraling uitzendt. Het gaat om het dwergstelsel Reticulum II, dat op een afstand van 98.000 lichtjaar om onze Melkweg draait en dat een half jaartje terug samen met nog acht andere dwergstelsels werd ontdekt met de Dark Energy Camera. Volgens de sterrenkundigen zou de oorsprong van de gammastraling donkere materie kunnen zijn, dat in de kern van het dwergstelsel annihileert, d.w.z. dat de deeltjes donkere materie tegen elkaar botsen en elkaar dan vernietigen, fotonen met hoge energie achterlatend. Over de waarneming aan de gammastraling uit Reticulum II schreef ik in maart een Astroblog, maar deze week werd het vakartikel gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters en daarom is het nu weer in het nieuws. De onderzoekers hebben zitten struinen in de gegevens die afgelopen jaren is verzameld door de Amerikaanse gammasatelliet Fermi, die met z’n LAT telescoop naar het stelsel heeft gekeken. In de gegevens is tussen 2 en 10 GeV een bobbel te zien, aangegeven met de rode stippen tussen 22 en 6.

De betrouwbaarheid van de gegevens is 3,7sigma, niets iets waar sterrenkundigen helemaal van uit hun dak gaan, maar het is wel iets om goed naar te kijken. Verhoudingsgewijs komt donkere materie in dwergstelsels meer voor dan in grotere sterrenstelsels, zoals onze Melkweg. Het signaal zou van annihilerende donkere materie afkomstig kunnen zijn, er zou een andere bron kunnen zijn, zoals pulsars, en het zou ook statistische ruis kunnen zijn. We wachten verder onderzoek af. Bron: Universiteit van Brown.[Update 23 augustus 19.30] Ik ben er op gewezen dat in een andere studie, uitgevoerd door Nederlandse wetenschappers, eerder al een link is gelegd tussen de door Fermi/LAT waargenomen gammastraling en de mogelijke annihilatie van donkere materie, in het bijzonder van neutralino’s. Zowel het waargenomen exces vanuit het centrum van de Melkweg als uit dwergstelsel Reticulum II zouden mogelijk een signaal van donkere materie zijn. De onderzoekers zijn hierbij uitgegaan van het ‘phenomenological Minimal Supersymmetric Standard Model’ (pMSSM), een variant van MSMM. Voor de liefhebbers hier het vakartikel van de onderzoekers.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: