23 maart 2019

Gammastraling van dwergstelsel Reticulum II duidt wellicht op donkere materie [Update]

De waargenomen gammastraling vanuit Reticulum 2.

De waargenomen gammastraling vanuit Reticulum II

Sterrenkundigen hebben voor het eerst een dwergsterrenstelsel gevonden dat gammastraling uitzendt. Het gaat om het dwergstelsel Reticulum II, dat op een afstand van 98.000 lichtjaar om onze Melkweg draait en dat een half jaartje terug samen met nog acht andere dwergstelsels werd ontdekt met de Dark Energy Camera. Volgens de sterrenkundigen zou de oorsprong van de gammastraling donkere materie kunnen zijn, dat in de kern van het dwergstelsel annihileert, d.w.z. dat de deeltjes donkere materie tegen elkaar botsen en elkaar dan vernietigen, fotonen met hoge energie achterlatend. Over de waarneming aan de gammastraling uit Reticulum II schreef ik in maart een Astroblog, maar deze week werd het vakartikel gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.