19 juni 2024

Ceres’ vreemde berg nu in detail door Dawn gefotografeerd

pia19631

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Amerikaanse ruimteverkenner Dawn is in zijn nieuwe baan om de dwergplaneet Ceres terechtgekomen, 1470 km boven het oppervlak, en vandaag zijn de eerste foto’s vanuit die baan door de NASA gepubliceerd. Daar hoort onder andere bovenstaande opname bij, die op 19 augustus gemaakt is en die een resolutie van 140 meter per pixel heeft. We zien daar de stijle konische berg, die eerder al door Dawn was gefotografeerd en die enigszins aan een piramide doet denken. Op de zes kilometer hoge berg, ook wel de ‘eenzame berg’ genoemd, gelegen op Ceres’ zuidelijke halfrond, zijn vreemde lichte strepen te zien, die aan de voet van de berg abrupt stoppen. Men weet niet wat die strepen precies zijn – hieronder een uitvergroting van de berg. Er ligt onderaan de berg ook geen puin, dat van de berg naar beneden is gestroomd of gerold.

pia19631_berg

Hieronder een andere foto, die Dawn vanuit z’n High Altitude Mapping Orbit (HAMO) gemaakt heeft, de Gaue krater onderaan de foto tonend, een krater die genoemd is naar een Germaanse godin. De krater is 84 km groot en lijkt ingezonken te zijn – dubbelklikken om te vergaueriseren.

pia19633-1041

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Komende twee maanden zal Dawn Ceres maar liefst zes keer geheel in kaart brengen. In elf dagen doet ‘ie één zo’n ‘mapping’ van de dwergplaneet en dat kost dan 14 omwentelingen. Eind oktober is dat klaar en dan daalt ‘ie af naar zijn laatste baan – LAMO genaamd – die 375 km boven het oppervlakte ligt. We zijn benieuwd wat dat oplevert. Ook zijn we (uiteraard) nieuwsgierig naar de foto’s vanuit HAMO van de heldere, witte vlekken in de krater Occator, waar ook al dampen zijn gesignaleerd. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Jeetje, alsof die berg kort geleden tegen Ceres is aangeplakt en er eigenlijk ook niet hoort.

  Wat is nou het ‘ding’ er net onder dat ongeveer hetzelfde formaat lijkt te hebben?
  Is dat een krater? Zo ja, dan heb je daar op relatief korte afstand een enorm hoogteverschil tussen de top van de berg en de bodem van de krater.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ja als een soort van schelp, vastgeplakt aan Ceres. Ja, onder de berg ligt een krater. Op die eerder gemaakte foto (zie de link in de blog) ligt de krater er boven, precies omgedraaid.

   • Paul Bakker zegt

    De berg lijkt in de krater te passen. Fascinerend.
    De krater heeft ook van die strakke streperige wanden.

    Ik had trouwens de visuele sensatie dat ik het opeens andersom zag: de krater als berg en de berg als krater.

    • Je zou het ook (met enige fantasie) zo kunnen zien dat de berg een deksel is en de krater de put. Als er tussen die twee nog ergens een scharnier had gezeten dan had je echt kunnen denken dat hier een gigantische putdeksel was geopend. Een kosmische beerput. 🙂

     • Enceladus zegt

      Pas nou op Arie! Straks breng je de UFO-gekkies weer op een idee….

      😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Enceladus zegt

      Als je de berg 90 graden draait lijkt hij echt perfect in de krater te passen…. Bizar toeval.

      Door die witte strepen lijkt het ook een beetje alsof het een soort vulkaan is. Maar wat het dan ook mag zijn dat deze ‘vulkaan’ uitspuugt, het bevriest kennelijk exact voordat het aan het einde van de helling komt.

      Ik zeg het maar weer eens: stuur er een bemande ruimtevlucht op af!
      De Amerikanen wilden toch een doel? Als ze niet opschieten dan is een ander ze voor op Mars. Maar nog niemand heeft plannen voor Ceres en voorlopig is dat hemellichaam nog vele malen mysterieuzer dan Mars.

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Dat die berg in de krater past was mij ook opgevallen bij de eerdere foto’s (19 juni) Met ‘rokje’ en al lijkt het door de krater uitgespuugd, gekanteld en aan de bovenzijde van de krater neergeklapt. Waar je het meest felle licht ziet past (met een beetje schuiven) in de bovenkant van de krater rechts. De afwisselende werking krater/berg heb ik ook.
     Op 4:00 in het oudere filmpje zie je dat goed.
     https://youtu.be/YhHYEIFVtcI

 2. Ceres is een fascinerende planeet.
  Wat er in mij opkomt bij het zien van dit soort info is een planeet vol met edelmetalen.

 3. Wauw! een diamanten berg 🙂
  Het zal wel aan mij liggen, maar als ik de foto 180 gr. draai,
  zie ik dan pas dat het een berg is.

  Iemand enig idee uit wat voor samenstelling het spiegelend vlak bestaat?

 4. Het lijkt wel een berg met een tutu van transparant raffia. Ik ben een ingezoomd filmpje aan het maken. Je weet niet wat je ziet.
  Als het op YouTube staat zie je het wel verschijnen. Het zeer afwijkend van wat we ooit gezien hebben.

 5. Het renderen zit er op en dan hopen dat het uploaden niet te lang duurt. Maar vreemd is het wel om te zien. Het lijkt van heel dichtbij alsof het eruit gespoten is. Is het nou licht of wat? En die rand onderaan die daar abrupt stopt. Het lijkt ook wel geplooid. Ik ben benieuwd wat anderen erin zien. Zouden ze ons niet voor de gek houden bij NASA (gekheid, maar toch)

  • Enceladus zegt

   Het mooie van de recente foto’s van Ceres en Pluto vind ik dat we dachten dat we wel wisten hoe het zat met planeetvorming en met de mogelijkheid dat een hemellichaam na 4,5 miljard jaar nog geologisch actief is, maar dat er nu echt heel veel op losse schroeven is komen te staan.

   Charon bij Pluto lijkt geologisch actief en dat geldt waarschijnlijk ook voor Pluto zelf. En ook Ceres lijkt actief te zijn. Bij de manen van Jupiter en Saturnus konden we getijdenwerking van die reuzen als oorzaak aanwijzen, maar hoe kunnen de dwergplaneetjes Ceres en Pluto in hemelsnaam (pun intended!) nou nog geologisch actief zijn na 4,5 miljard jaar? Dat past totaal niet in onze modellen van planeetvorming. Kortom: er gaat veel op de kosmische schop de komende tijd.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Hier is ie dan:

    • Gaaf filmpje hoor, Monique! Vooral als je inzoomt op die berg, dan komen er aardig wat details tevoorschijn. Er moet denk ik echt iets van bovenaf naar beneden glijden, iets wat vanuit het binnenste van Ceres komt. Bovenaan in het lichtste gedeelte van de berghelling heb je een kleine krater liggen, die gevuld is met dat wite spul. Buiten de krater zijn nog enkele andere kleine plekken met hetzelfde witte spul, lijkt het. Ik zou denken dat er een verband is met de heldere, lichte vlekken in de Occator krater.
     Wat ook opvalt is dat de donkere krater onder de berg net zo scherp begrensd is. Meestal vervagen die kraters en bergen aan de rand c.q. voet, maar bij deze twee schijnt daar geen sprake van te zijn.
     Tenslotte had ik vaak de neiging om in je video de kraters voor bolle bergen aan te zien.

     • Enceladus zegt

      Ja, het filmpje maakt een aantal dingen duidelijker. Goed gedaan Monique. 🙂
      En ik deel jouw mening Arie, het lijkt alsof er iets aan de bovenkant van de berg wordt uitgestoten.

      groet,
      Gert (Enceladus)

 6. “On Europa, Van der Berg and Chris Floyd take the shuttle William Tsung (nicknamed Bill Tee) to study Mount Zeus. Near Mount Zeus, van der Berg relays the message “LUCY IS HERE” to his uncle Paul. It is revealed that Van der Berg’s hypothesis, now proven true, was that Mount Zeus is one huge diamond, a remnant from the core of the exploded Jupiter. (The novel explicitly identifies the source for this idea, and for Van der Berg’s code: a 1981 article in the journal Nature hypothesizing that the cores of Uranus and Neptune are diamonds the size of Earth;[2] the article is subtitled “Diamonds in the Sky?” in reference to the Beatles’ song “Lucy in the Sky with Diamonds”.)”

  Arthur C Clarke 2061

 7. Enceladus zegt

  Allemaal stemmen! (Ik heb gestemd op ‘Other’)

  http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

  groet,
  Gert (Enceladus)

 8. Lijkt net een cupcake die tegen de muur aangegooit is. Is het mogelijk dat objecten zich fuseren aan andere objecten? Want daar lijkt het wel op, een object in dezelfde baan, die heel langzaam (relatief) is ingehaald door ceres. Tjoek Tjoek, uit de weg!!!

  Ps. Mooie naam; Mt. Cupcake

 9. Hallo mensen,

  Hele mooie foto’s en filmpje weer.

  Is er een soort vergelijkend iets te vinden op een planeet of maan dat op die zilverkleurige berg lijkt? Ik kijk best veel foto’s van allerlei planeten etc., maar ik heb zo’n berg nog nergens gezien. Ook niet iets dat er een klein beetje op lijkt. Maar goed, ik ben dan ook een leek.

  Ik heb ook last van het feit dat ik een krater aanzie voor een bergje, terwijl het toch echt een krater is. Heeft deze afwijking misschien een naam?

  • Enceladus zegt

   Vooralsnog is deze berg uniek in ons zonnestelsel. Maar het zou mij niet verbazen als Pluto ons ook nog gaat verrassen.

   Geen idee of er een aparte naam is voor die ‘afwijking’. Ik denk dat vrijwel iedereen daar last van heeft en dan is het eigenlijk geen afwijking meer, maar gewoon een bijverschijnsel van hoe de visuele waarneming van Homo Sapiens werkt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 10. Enceladus zegt

  Ik snap je gedachtengang, maar een eventueel ‘zachtjes’ tegen Ceres aangevlogen kleine planetoïde zal niet gauw aan één kant perfect bergvormig zijn, lijkt mij. Dus ga ik er voorlopig vanuit dat het ‘gewoon’ een geologische structuur van Ceres zelf is. Maar wel een heel bijzondere. Vanwege de hoogte, vanwege het feit dat de omgeving relatief vlak is en natuurlijk vooral vanwege het merkwaardige reflecterende materiaal dat we zien.

  Mt. Cupcake vind ik wel leuk gevonden. 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Zelfs niet wanneer de zwaartekracht zeer laag is? En als er een hoop water in het object heeft gezeten, is dat door de hitte uitgezet misschien (wet van Boyle). Dan zouden die witte (glimmende?) strepen ijs kunnen zijn.

 11. Dankjewel voor het compliment (mijn dag is weer oké) Ik vind ook dat die kraters soms net Chinese hoedjes lijken. Zo’n foto moet ik echt een paar keer draaien en kantelen om het beeld van een bolle krater van mijn netvlies af te krijgen. Misschien komt dat door de zwarte schaduw?Het middelste stuk in het filmpje heb ik daarom met color curves een wat zachtere tint gemaakt.

  Dat licht zou veroorzaakt kunnen worden (ik gok wat) door bijvoorbeeld lichtgevende bacteriën. Bioluminescentie, even opgezocht hoe dat heet 😉
  Foto als voorbeeld:

  Met wat fantasie zou je kunnen denken dat door die bacteriën de berg vanuit de krater is ontstaan. Na een proces van ‘kruien’ is de boel ontploft en ondersteboven naast de krater terechtgekomen.
  De lichtvlekken zijn de bioluminescerende bacteriën die eerst tegen de kraterwand zaten toen alles nog op z’n plaats was.
  Verderop in het filmpje zie je nog wat lichtgevende spetters die na de explosie daar terecht kwamen.
  Ik interpreteer maar wat hè?

  Wat zouden de echte experts van die opmerkelijke lichtvlekken vinden. Het is toch een bepaalde structuur.

  • Die theorie doet me denken aan de film Pitch Black. Een planeet die om de zoveel tijd in duister gehuld word door een landurige eclipse. Die veroorzaakt word door een Saturnus achtige planeet.

   Op dat moment komen er bioluminicerende schepsels naar het oppervlak om te voeden, met alle gevolgen van dien.

 12. Bij de bovenste foto vraag ik me eerst af van welke kant het licht komt? Als ik dan zo de foto bekijkt lijkt het licht van rechts te komen. En als het licht van rechts komt dan moet dat witte een krater zijn, want de linkerkant is belicht en licht op, dat kan alleen als het naar beneden gaat want met een berg zou dat in de schaduw zitten en dus niet op moeten lichten. Het rechter gedeelte van de witte cirkel is juist donker, dat komt dan als het licht van rechts komt omdat het naar beneden gaat. Om deze reden lijkt het witte dus eerder op een krater in mijn ogen.
  Of zit ik er nou helemaal naast en zie ik dingen over het hoofd of verkeerd?

  • Ik denk dat het bijna recht van boven komt, een hoek van een graad of 20 naar het westen (links). Aangezien de schaduw zich rechts van de berg bevind. De Zon staat dus vrij hoog aan de horizon.

   • Daar twijfel ik aan. Want als je de foto even in 4 stukken verdeelt en naar het stuk linksonder kijkt dan zie je daar naar mijn inziens wat heuvel/berglandschap en daar zie je de donkere plekken ook aan de linkerkant wat mijn inziens dan inhoudt dat dat de schaduwplekken zijn omdat het licht van rechts komt.

    Worden er trouwen geen goede radarbeelden gemaakt met hoogteinformatie?

  • Ik vind dat helemaal geen gekke gedachte Ruud. Als je de ‘bergtop’ als een dal ziet dan komt het licht idd van rechts ja. Die indruk kreeg ik ook tijdens het maken van mijn filmpje op 2:10 om precies te zijn (goed te zien) Ik dacht aan een soort vlak/dal bovenop de berg. En die past weer in de krater onder de berg want daar zie ik (op 2:47) de hump die het ‘dal’ op de berg heeft veroorzaakt. Kun je me nog volgen?

   • Als je de omliggende, kleinere, kratertjes ziet, dan komt het licht overduidelijk van links.

    • Dat is ook zo Snee84. Ik ga er steeds minder van begrijpen. Beter reset ik even mijn visie want dit klopt niet meer. Het lijkt wel of die hele lichtgevende berg niet in het geheel past qua lichtinval. Ik ga erover nadenken.

     • Enceladus zegt

      Als het geen reflectie is van licht, maar een materiaal wat zélf licht uit straalt (een levensvorm zoals jouw lichtgevende bacteriën), dan wordt het een ander verhaal.

      Misschien staan we wel aan de vooravond van de grootste ontdekking in de ruimtevaartgeschiedenis.
      Zou er daadwerkelijk leven worden aangetroffen op Ceres, dan kun je er vergif op innemen dat er op nog veel meer plekken in ons zonnestelsel leven is.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Tja, als men altijd meteen roept dat het ijs of zout is zijn we gauw klaar met alles. De natuur is een ruim begrip. Toch is het raar dat als je op de erfafscheiding tussen berg en dal kijkt, dat het licht ook rechtsonder die strepen uitkomt (1:52) Terwijl het felle licht links zit. Als je op die NASA foto kijkt lijkt die lichtwaaier er daar gewoon niet bij te horen. Ik stop ermee want de kraters beginnen nu ook al onnatuurlijk te worden. Succes allemaal met het analyseren.

      http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia19631.jpg

     • Ik heb erover nagedacht. Het licht komt van linksboven want dat zie je ook aan de grote krater eronder. Zodra de berg gedraaid is lijkt het bovenstegedeelte afgekapt (dal) Daardoor dacht ik even (net als Rudie) dat het licht wel eens van rechts kon komen. Het zou veel helderder zijn als we de panorama vorm van de berg zouden weten.

     • Your graphics card has found new updates. Please restart lol. Ik heb het ook hoor, mijn truuk is om 1 plek te zoeken, dit geval kleinere kraters, en me van daaruit te oriënteren. Ik zag vroeger zelfs kraters voor koepels aan.

   • Ja als ik op 2:10 kijkt ziet het er uit dat de witte strepen bovenin in het beeld naar boven gaan. Ook op 2:41 lijkt het mij dat de strepen omlaag gaan. Maar misschien zie ik het fout, maar zo zie ik het nu.

    • Ik denk dat je het het beste met de Tafelberg in Z-Afrika kan vergelijken. De top lijkt vrijwel vlak met het noordelijke deel. Als een schiereiland, maar dan in bergvorm.

 13. Hier vanuit een andere hoek. En daarmee houd ik het ook voor gezien. Ik ga maar is wat doen doen op me werk.

  http://blogs.discovermagazine.com/outthere/files/2015/06/CHt59gKXAAA5h_G.jpg_large.jpg

 14. Quote van Enceladus Gert: maar hoe kunnen de dwergplaneetjes Ceres en Pluto in hemelsnaam (pun intended!) nou nog geologisch actief zijn na 4,5 miljard jaar? Dat past totaal niet in onze modellen van planeetvorming. Kortom: er gaat veel op de kosmische schop de komende tijd.

  Daarom zijn er UFO-gekkies… We weten niet eens wat voor land we kunnen verwachten aan de overkant van de oceaan… (De volgende ster)

 15. Voor een berg glimt het wel heel erg. Ik denk dat het iets van metaal is (ruimteschip?).

 16. De planetair deskundige Christopher Russell (Universiteit van Californië in Los Angeles) denkt dat het witte spul mogelijk een soort zout is, namelijk hexahydrite, ook wel bekend als ‘hydrous magnesium sulfate ‘oftewel MgSO4·6H2O. Dat spul is ook al waargenomen op de maan Europa (zie: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2011JE003909/full). Het is ook wat Vishnu Reddy denkt, één van de wetenschappers betrokken bij Dawn.

  • Alweer zout…Keltisch zeezout?(gekheid) Dan ga ik er gelijk wonen in die zoutberg (hihi) Dat gebruik ik namelijk bij alles wat op smaak gebracht moet worden (en dat is veel) Smiley

   Dus geen glasvezelwaaier? (ook leuk)

  • Enceladus zegt

   Dan is de volgende vraag: hoe ontstaat dat zout en hoe komt het dat het zo ‘netjes’ op de helling van die berg ligt en exact bij de overgang van de helling naar het vlakke land ophoudt?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Goeie vraag Gert. Ik geloof er niks van wat planetair deskundige Christopher Russell denkt (iedereen mag denken wat ie wilt natuurlijk) Dit is niet zomaar iets waar we weer met een kluitje in het riet gestuurd worden.
    Zijn er misschien ook afbeeldingen van het lichtgevende zout? Ik kan wel wat vinden over lichtgevende algen (bioluminescentie)

    Aanvulling: En ik bedoel geen zoutsteen met een lampie erin.

    • Enceladus zegt

     Precies Monique. Door kritische vragen te blijven stellen komen we verder.
     Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord op de vraag die ik stel. Ik zal vast niet de enige zijn die met deze vraag is gekomen, dezer dagen, dus ik neem aan dat die ook in Amerika gesteld zal zijn.
     Ik zal eens gaan googlen of ik iets kan vinden.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Ik ben ook van mening dat je juist in het diverse heelal “out of the box” moet denken. Op Aarde alleen al is de diversiteit oneindig groot.

      Maar alles moet eerst bewezen worden, terwijl we nog helemaal niet in staat zijn iets te bewijzen, omdat we alleen plaatjes hebben en voor de rest geen enkel benul.
      We zijn al bezig op onze eerste planeet (Mars), dus we zijn als mensheid op de goede weg, hoewel Mars ook meer vragen met zich meebrengt als antwoorden.

     • Als het lichtgevende organsimen zijn, waarom zie je ze dan niet in de schaduw kanten? En waarom zijn ze specifiek op die plek zo massaal aanwezig?

      Het is waarschijnlijk een matriaal dat licht sterker terugketst dan de omliggende materie. Dan kom je al snel op kristallen uit. Waarschijnlijk heeft de beste man een goede onderbouwing voor zout. Hetzij Keltisch of mediteraans…

    • “Ik geloof er niks van wat planetair deskundige Christopher Russell denkt (iedereen mag denken wat ie wilt natuurlijk) Dit is niet zomaar iets waar we weer met een kluitje in het riet gestuurd worden”.

     Je mag het, natuurlijk, met Russel oneens zijn. Zijn modelberekeningen (zie link van Arie) komen wél aardig met de realiteit overeen….

     “Kluitje in het riet”. Tsja. 😒

     Er ís geen “lichtgevend zout”. Het gaat om reflecterend materiaal met een reflectantie van 0.1-0.5. Dwz. 10% tot 50% van het inkomende zonlicht wordt gereflecteerd.

 17. Ik zit met dezelfde vragen als jullie hoor, de berg op Ceres (die voorlopig nog zonder naam is, suggesties??) roept vragen op, waarvan de antwoorden gissen zijn. Ik denk dat de wetenschappers het op dit moment ook niet weten. Later zullen er ook 3D-beelden vrijkomen van de berg en vanaf eind oktober daalt Dawn af naar z’n laagste baan, waarbij de foto’s vier keer beter in resolutie zullen zijn dan de huidige foto’s. ik denk dus dat we nu even geduld moeten hebben op nieuwe gegevens. Wij speculeren ondertussen driftig verder. 🙂

  • Speculeren is heel gezond, of het nu de waarheid is, of niet.
   2000 jaar hebben we onder het juk van het christendom niet mogen speculeren, want alles was beschreven en achteraf was ook dat allemaal een wassen neus.

   Lekker roepen, lekker discussiëren zou ik zeggen, want zelfs de slimste mens op Aarde weet het niet en kan het niet bewijzen.

  • Enceladus zegt

   Speculeren houdt de geest scherp. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 18. Enceladus zegt

  Nog even over ontstaan van zout: het is toch zo dat zout overblijft na verdamping van water?
  Dat zou dus betekenen dat er een zee (of meerdere) of zelfs een oceaan zou zijn geweest op Ceres?

  Maar dan nog? Zoutafzetting op een kilometers hoge berg? Hoe moet ik me dat voorstellen?
  Maak ik nou ergens een denkfout of zou dat impliceren dat er een oceaan van vele kilomters diep moet zijn geweest? En zo ja, zouden we dan niet juist veel meer witte plekken moeten zien?

  Nog een vraag: zijn er op Aarde bergen met zoutafzetting?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het kristalliseren van mineralen kan plaatsvinden vanuit gesmolten magma. Als de temperatuur in magma daalt dan onstaan er in de vloeistof mineralen. Bij een langzame temperatuurdaling kunnen deze mineralen aangroeien doordat nieuwe moleculen van het mineraal zich aansluiten aan het kristalrooster. Hoe langzamer de temperatuurdaling, hoe groter de kristallen kunnen worden. Als je bijvoorbeeld een Graniet vind met grote kristallen Kwarts en Veldspaat, dan is deze langzamer afgekoeld dan een fijne graniet. Als gesmolten gesteente heel snel afkoelt, ontstaat er een homogene massa.
   Bron.http://www.fossiel.net/information/article.php?id=338&/Hoe%20ontstaan%20mineralen?

   • Enceladus zegt

    Interessant! Dank voor je toelichting.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Geen dank hoor, HIer nog een stukje van de NASA Ceres site zelf.

     But Ceres has more in common with Earth and Mars than its rocky neighbors. There are signs that Ceres contains large amounts of water ice beneath its surface. Scientists using the Herschel Space Observatory found evidence for water vapor on Ceres. The vapor may be produced by cryovolcanoes or by ice near the surface sublimating (transforming from solid to gas). This proves that Ceres has a icy surface and an atmosphere as well. Astronomers estimate that if Ceres were composed of 25 percent water, it may have more water than all the fresh water on Earth. Ceres’ water, unlike Earth’s, would be in the form of water ice and located in the mantle, which wraps around the dwarf planet’s solid core.

     Er is dus water, athans een aanname daarvan. Dat icm inslagen, zou dus zout of in ieder geval krisallen kunnen opleveren. Wie weet is het wel een glazen berg.

     Speculeren is wel leuk, maar onderbouwen is nog veel leuker. En nu naar bed kinders!!!

 19. Snee84,’waarom zie je ze dan niet in de schaduwkanten?’ De grap is dat lichtgevende organismen juist in het donker leven (anders hoeven ze hun licht niet aan te zetten) 😛
  Waar is het dan donker zou je je kunnen afvragen. Waar het licht is op de foto, is het niet donker. Rechts van de berg is het donker. Lichtgevende organismen zouden daar dus opvallen door hun licht.
  Conclusie: daar in de schaduwkant zijn ze niet. Waarom niet?
  Stel dat het lichtgevende plankton is (verre familie van het ISS plankton)

  Dat wordt interessant dus even opzoeken.
  Plankton: is een verzamelnaam voor organismen die voornamelijk zwevend in het water leven, en zodoende voor hun (passieve) verplaatsing vooral afhankelijk zijn van de heersende stromingen, dit in tegenstelling tot nekton dat zichzelf actief kan verplaatsen, onafhankelijk van de stromingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Plankton
  Conclusie: Het is daar niet nat genoeg, maar het is er wel donker.
  De vraag is: hoe donker is het aan de lichte kant waar we de plankton lichtwaaier wel zien?
  Bonusvraag: Druipt er water van die berg en veroorzaakt dat die mooie structuur?

  Ik zie dat jij inmiddels al iets daarover op de NASA Ceres site hebt gevonden. Oh jongens waar gaat dat heen zeg.
  Maar… nu ga ik mijn bedje opzoeken en dromen over de supermaan van zaterdag.

  http://www.wherecoolthingshappen.com/bizarre-glowing-blue-waves/

  • Waar basser je de claim voor organismen op?

   Maar ik zou de rotatietijd van Ceres opzoeken. En dan kijken hoe LANG het donker KAN zijn. En niet zo zeer de vraag, hoe licht of hoe donker het word Deze organismen ontwikkelen zich in (vrijwel) permanente obscuriteit, het kan ook zijn dat ze onder het ondervlak zitten, grotten of in een diepe krater waar geen licht kan vallen.

   Maar dan nog rest de vraag, waarom uitgaan van organismen? Terwijl ijs en mineralen door het hele zonnestels worden waargenomen.

   • Enceladus zegt

    Op het gevaar af dat ik een beetje voor mijn beurt spreek: ik denk dat je de in astronomie geïnteresseerde gemeenschap ruwweg in twee kampen kunt opdelen. Het ene kamp zou zo ongelooflijk graag leven ontdekken. Monique (en ik ook) behoren tot dat kamp. Het andere kamp denkt kennelijk toch antropocentrisch, hoewel allang is gebleken dat de Aarde niet het middelpunt is van het heelal, de zon maar een doorsnee ster is en ook de Melkweg een heel gewoon sterrenstelsel is.

    Voor veel antropcentren is kennelijk niet voor te stellen dat er ergens anders leven is, en zeker niet zo dichtbij huis. Ik wil zeker niet iedereen die andere verklaringen dan levensvormen verzint voor wat we op Ceres zien ‘betichten’ van antropocentrisme, maar waarom niet met een onbevangen blik alle nieuwe informatie tegemoet treden? Ja, het zou zout kunnen zijn. Maar ook ja, het zou een levensvorm kunnen zijn. Voorlopig weten we het niet en dus kunnen we maar één ding doen: het uitzoeken.

    Wat mij betreft schrapt NASA het zoveelste Mars-rovertje, passen ze het ontwerp en het programma een beetje aan en sturen ze een rover naar Ceres.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ik heb veel van Stichin gelezen, ik heb me een hele tijd in de werken van Von Danniken verdiept. Ook ik behoor tot het kamp die dolgraag leven buiten de aarde wil ontdekken (of bewijs dat het leven van buiten hier is geweest). Maar om onder elke steen (!) meteen organismen te roepen vind ik te ver gaan.

     Neem nu de hypothesis voor leven op de maan Europa, die is goed onderbouwd, zoals de getijdewerking, die de maan geologisch actief houd. Dat er daardoor, diep onder het oppervlak chemische reacties kunnen plaatsvinden die gelijkenissen vertonen met wat er op de aarde gezien is. Ik zou me persoonlijk opofferen om erheen te gaan met een Bosch boormachine!!
     Bovendien zei je zelf, kritische vragen helpen ons verder, dat werkt dan wel beide kanten op.

     • Enceladus zegt

      Dan sponsor ik je persoonlijk met een gratisch Bosch boormachine! 🙂

      En uiteraard gewoon kritische vragen blijven stellen. Dat geldt inderdaad net zo goed richting degenen (waaronder ik) die zo graag exo-leven zouden willen ontdekken.

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • In welk “kamp” zou je mij plaatsen? En, vooral, waarom?

     • Enceladus zegt

      Ik vermoed dat jij net als ik probeert niet antropocentrisch te denken.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • “en vooral “waarom” ? !!!!
      😕

      😉 , Paul

     • OK!

      Ik citeer mezelf, uit de discussie onder het artikel “Ja hoor, NASA heeft “een krab” gevonden op Mars”, eerder deze maand:

      “Het mag voor jou misschien als een verrassing klinken, maar ik ben er van overtuigd dat elders intelligent leven bestaat.”

      in een reactie op Y. Maar ik zie niet overal gelijk organismen. De zaak moet wel wetenschappelijk onderbouwd worden.

 20. Quote van Monique : “. Zijn er misschien ook afbeeldingen van het lichtgevende zout? ”

  Laten we deze berg de Waaierberg noemen, omdat de helling zo mooi waaiert rond de top.

  Ik krijg een beetje de indruk dat een ieder de helderheid van de Waaierberg zo merkwaardig vindt.
  Laten we niet vergeten dat reeds dit voorjaar de albedo van die witte plekken op Ceres op 40% is bepaald.
  Dus net zo reflecterend als onze wereld, als water sneeuw of ijs.

  Nu we een ‘close-up’ hebben van één van dit witte stippen zijn die gegeven natuurlijk niet plots veranderd.
  Wel is de rest van Ceres dof c.q. zo zwart als de nacht,
  Ceres staat op 2,5 tot 3 AE van de zon, dus het daglicht is er slechts 10 tot 16% van onze dag. (Dus nacht)

  ‘Normale’ foto’s zijn dan niet zo spannend, dus zijn alle foto’s ‘iets overbelicht’ .
  Heldere stukken Ceres lijken dan ‘van binnenuit verlicht’.

  Dat neemt niet weg dat de Waaierberg er wel een merkwaardige vorm op nahoudt….

  Groet, Paul

  NB ik neem aan dat de camera niet recht boven de Waaierberg staat.
  Omdat de berg hoog is, is de helling scherp. De camera staat aan de linkerzijde waar ook het licht vandaan komt.
  Aan de linkerzijde kijk je OP de helling, aan de rechterzijde scheert je blik bijna LANGS de helling. Dus de rechter ‘(nu) minderverlichte zijde’ bevindt zich buiten je waarneming.
  Ik verwacht dat de rechterzijde er niet heel anders uitziet dan de zijde die we nu goed in beeld hebben.

  • “Omdat de berg hoog is, is de helling scherp.”

   Volgens opgave van NASA is de foto 640×350 pixels, met een resolutie van 140 meter per pixel (hetgeen dus betekent dat de camera verticaal naar beneden is gericht). Dit geeft na enig rekenwerk een grondoppervlak van 28×36 km voor de berg. Eerder schatte NASA de hoogte van de berg op 4 mijl (6 km). Steil?

   Ik wijs ook op de link van Snee84, 26 augustus 2015, 13:40, eerder in deze discussie. Daar is de vorm van de berg goed te zien.

 21. Ik plaats even wat filmpjes die ik op youtube tegen ben gekomen over “De eenzame berg op Ceres”, zoals hij menigmaal wordt genoemd.

  https://www.youtube.com/watch?v=hMhqMS78v0M

  https://www.youtube.com/watch?v=J6gV_xwRPkk

  https://www.youtube.com/watch?v=7uEQLsfzR28

 22. Gert1904 “Zijn modelberekeningen (zie link van Arie) komen wél aardig met de realiteit overeen….”
  – Die berekeningen gaan over Europa, niet over Ceres. Ik snap wel dat ze dat erbij halen om zich ergens op te baseren of ter vergelijking.
  Ceres is een dwergplaneet, Europa is een (ijs)maan.

  Ceres heeft mogelijk een dunne atmosfeer en een rotsachtige kern. Door de mogelijke aanwezigheid van waterijs kan er mogelijk buitenaards leven zijn. (Alles is mogelijk)
  Baan om: de zon

  Europa heeft een ijle atmosfeer van zuurstof en een vaste kern van silicaat met daarin een kern van ijzer. Op Aarde is zuurstof van biologische oorsprong, bij Europa is dat niet zo. Door de aanwezigheid van een oceaan van vloeibaar water onder het ijsoppervlak, kan er mogelijk leven huisvesten. De getijden die veroorzaakt worden door Jupiter is de bron van energie daarvoor. Zo zou de roze schijn van de maan te verklaren zijn door bacteriën.
  Baan om: Jupiter

  @ Snee84 en Gert1904 Ik houd voorlopig lichtgevende plankton (of bacteriën) als optie tot het tegendeel bewezen is (stout hè?) Om mijn optie in twijfel te brengen: bioluminescentie komt vooral voor in warmere gebieden, maar dat is hier op aarde. Mogelijk is het plankton daar uit een andere categorie: ISS plankton

  Mijn tweede optie kun je wel raden… een vorm van zout. Dat is ook mogelijk zoals wel meer mogelijk is.

  • Er zijn meer argumenten om aan te nemen dat het NIET organisch is dan dat het WEL organisch is.

   Noem eens 1 argument dat jouw zaak versterkt? En niet in de trend van; want het kan mogelijk zijn. Want dan kunnen we net zo goed die dodo hierboven geloven. Het glimt, dus is het metaal, dus is het een ruimteschip.

   Ps. Ik wil je niet bashen, of persoonlijk aanvallen. Ben gewoon benieuwd wat jou dit doet laten denken.

   • Snee84, waarom krijg ik de indruk dat je leest wat je wilt lezen? Maak jij dan een lijstje met argumenten ‘Niet organisch/Wel organisch’?
    Op elke respectabele site waar je info hierover kunt vinden hebben ze het over ‘mogelijk’ of ‘de mogelijkheid’ (en terecht) En nou mag ik van jou niet in die trant een idee aanvoeren?
    Ooh, je daagt me uit om uitspraken te doen die feitelijk nog onderzocht moeten worden. Kom op zeg.

    Ik heb nou twee keer in een eerdere reactie aangegeven wat bij mij opkomt (NASA foto) als een mogelijkheid. Met (2x) een hyperlink (ISS plankton) naar een eerder artikel op Astroblogs, met links naar de wikipedia of afbeelding. Dit alleen als goedbedoelde informatie, niks meer/niks minder.

    PS Ik voel me wel degelijk gebasht. Wie bedoel je nou met “die dodo” hierboven? Het komt mij wat te grimmig over.

    • Die dodo is een comment van ene Galaxy hierboven.

     Ja iss plankton, plankton dat op aarde is ontstaan. Waar we al weten dat leven mogelijk is. Dat is via de atmosfeer, met een lancering waarschijnlijk, meegenomen.

     En wat ik wil lezen, dat lees ik niet. Namelijk, norgmaals, hoe leg je de link dat er organismen verantwoordelijk zijn voor de witte structuren?

     Je mag best ideen aanvoeren, maar als er vervolgens een ondersteunende verklaring uitblijft, hoe kan ik dan tegen argumenteren?

     Maar goed, laten we het eens worden dat we het niet eens zijn. En nogmaals mijn excuus als het gemeen overkwam.

  • Je gelooft niet in de modelberekeningen van Russel (“gaan over Europa, en niet over Ceres”).

   Je tweede optie is “… een vorm van zout.”.

   Een zout. Dat is nu precìes waar die berekeningen van Russel over gaan.

   • “Ik houd voorlopig lichtgevende plankton (of bacteriën) als optie tot het tegendeel bewezen is.”
    – Ik laat de deur op een kier staan 😉

    Gert1904, jij pikt dit (zout) er dan weer uit, maar wat zeggen die modelberekeningen van (ijs)maan Europa nou over de toestand op Ceres? Alles is mogelijk tot het een feit is. Van mij mag Russel denken wat ie wilt met z’n modelberekening. Ik denk daar anders over. Als achteraf feitelijk blijkt dat het ’t zout van Russel is op de dwergplaneet Ceres, dan neem ik dat met overtuiging (en een sip lipje) aan.

    Met de modelberekeningen is niks mis mee. De beste meneer Russel denkt dat het witte spul een soort zout is. Hij weet het ook niet zeker. Het is natuurlijk wel verleidelijk om dat te denken omdat op maan Europa een materiaal naar boven borrelt wat wellicht zout is uit de ondergrondse oceaan.

    Het is maar hoe je het bekijkt. Elk iets anders is uniek. Met bloem, boter en suiker kan ik een boterkoek bakken, maar ook zandkoekjes (zo heet dat)
    Het is net even anders, maar de ingrediënten zijn hetzelfde.

    • In een volwassen discussie is, vind ik, geen plaats voor “een sippe lip” en “stout hè”.

     Op grond van zijn berekeningen aan Jupiter-maan Europa schrijft Russell (op suggestie van Dawn-wetenschapper Vishnu Reddy) dat er ook op Ceres -mogelijk- sprake is van hexahydriet. Zowel bij de 6 km hoge berg als bij de lichte vlekken in een aantal kraters.

     Op grond van ? suggereer jij dat er op de berg mogelijk sprake is van lichtgevende plankton of bacteriën.

     Laten we je (ongetwijfeld smakelijke) bakprodukten 🍪 buiten de discussie houden. 😊

     • @Gert1904 Ik zal er rekening mee houden. Mijn voorbeeld met bak ingrediënten was als metafoor bedoeld. Ik dacht dat dat wel duidelijk was. Suggereren, suggereren… vind ik zwaar overdreven. Mag ik niet iets denken bij wat ik zie op die NASA foto? Moet dat dan het meest voor de hand liggende zijn? Ik zeg toch niet dat die berg van chocolade is? Ik ben bloedserieus daarin. Ik krijg meer de indruk door jou op m’n nummer gezet te worden. Daar ben ik helemaal niet van gediend.

      @Snee84 citaat: “Ik weet waar je in het vervolg de boter vandaan kan halen voor je koekjes”
      – Dat kan echt niet zo’n opmerking.

     • Ik vond de link tussen je boterkoek en het gezegde, boter op je hoofd te mooi om te laten liggen.

      Mijn excuses als je het te ver vind gaan.

     • Het is zéker niet mijn bedoeling om jou, of wie dan ook, op haar of zijn nummer te zetten. Als je dat zo ervaart, dan spijt me dat zeer. Ik wil niet op de persoon (v/m) te spelen, en probeer altijd met argumenten te discussiëren.

    • Ik weet waar je in het vervolg de boter vandaan kan halen voor je koekjes. Wat een gebakken lucht zeg! Gezien ik nog geen argumenten zie om bacterien te ondersteunen, weet je het zelf ook eigenlijk al.

    • Er wordt op Ceres geen licht gegenereerd, de Waaierberg kaatst alleen zonlicht terug. 😛

     De spiegel in je badkamer geldt toch hopelijk ook niet als ‘bewijs’ voor bioluminescentie op Aarde?

     Groet, Paul 😉

 23. Martin Schoenmaker zegt

  Phil Plait heeft er ook een artikel aan gewijd. Tevens voorzien van een 3d animatie van de berg.

  http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2015/08/26/ceres_weird_mountain_stands_tall.html

 24. Minstens één iemand heeft het hier bij bij het rechte eind,,,
  ik weet alleen niet wie 🙂

  • Nog allemaal 1 keer roepen wat we denken en wachten op de foto die een niveau lager wordt genomen en gewoon weer opnieuw beginnen met speculeren… 😀

   Ik zeg: Mineralen, of edelmetaal, dit is een rijk planeetje…

   • Yochem, ik peins er niet over om dan weer opnieuw te gaan speculeren. Ik probeer zo goed mogelijk uit te leggen waarom ik iets gok…het komt gewoon niet aan.
    Monique zegt:
    26 augustus 2015 op 11:35
    Dat licht zou veroorzaakt kunnen worden (ik gok wat) door bijvoorbeeld lichtgevende bacteriën. Bioluminescentie, even opgezocht hoe dat heet …………… Ik interpreteer maar wat hè? (Later plankton)
    Opnieuw uitleggen, nog eens, een metafoor als voorbeeld om het simpeler te maken…Enfin, dat wordt ook niet begrepen. Als toegift krijg ik nog een steek onder water.
    Smiley

 25. Ik kwam deze tweet nog tegen:

  • Een stuiter inslag…

  • Enceladus zegt

   Tja, dat was te verwachten. Wij zijn natuurlijk niet de enigen die het opvalt dat het oppervlak van de berg en de krater nagenoeg gelijk lijkt. Laten we het voorlopig maar op toeval houden.

   Ondertussen maakt Ceres heel wat los. Ik hoop dat NASA dat ook beseft en de aandacht goed uitbuit. Geld voor nieuwe missies loskrijgen zal beslist wat makkelijker gaan nu. En de publieke opinie zou weleens een tamelijk gunstige kant op kunnen draaien. Ik kan niet wachten totdat Dawn weer ‘een verdiepinkje lager’ gaat. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 26. Gert1904, ik was helemaal verdiept in plankton (waar en hoe) om mijn idee kritisch onder de loep te nemen. Ik had de sneer totaal niet zien aankomen (zowel van jou als van Snee84) Dan komt zoiets wel binnen.
  Maar genoeg daarover.

  @Yochem, foei dat je daar aan denkt. Pas maar op dat jij straks ook geen sneer van Gert1904 krijgt 😉

  PS Opvallend als er een andere mogelijkheid in de groep wordt gegooid, hoe daarop gereageerd wordt.
  Brainstormen is moeilijker dan je denkt.

 27. Beste Monique, het is jouw goed-recht om te denken wat je wilt. Maar op het moment dat je dat in een discussie gooit, weet je dat er op gereageerd kan worden. In dit geval was er van mij de kritiek dat ik een ondersteuning voor je idee mis (nog steeds). Natuurlijk kunnen er bacterien op Ceres voorkomen, wie weet wemelt het ervan. Maar ik zie geen enkele aanleiding om aan te nemen dat zij deze de merkwaardige structuur vormen, laat staan dat het specifiek lichtgevende zijn. En die onderbouwing heb jij me ook nog steeds niet kunnen geven. Dan staat je idee toch wankel op de poten?

  En dat ik me verlaagd heb tot spot, is ook door mijzelf als fout ingezien. Ik heb zelfs al 2x me excuses aangeboden, die overigens ook nog niet beantwoord is. Dus bij deze voor de 3de keer, mijn excuses. Ik hoop dat je ze aanvaard. Verder zou ik zeggen, blijf je ding doen, een bezig brein is een gezond brein.

 28. Ik ben er uit! Die berg bestaat volledig uit Cerium.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cerium
  Die wetenschappers waren vroeger zo gek nog niet. 🙂

Speak Your Mind

*