26 mei 2020

Ceres’ vreemde berg nu in detail door Dawn gefotografeerd

pia19631

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Amerikaanse ruimteverkenner Dawn is in zijn nieuwe baan om de dwergplaneet Ceres terechtgekomen, 1470 km boven het oppervlak, en vandaag zijn de eerste foto’s vanuit die baan door de NASA gepubliceerd. Daar hoort onder andere bovenstaande opname bij, die op 19 augustus gemaakt is en die een resolutie van 140 meter per pixel heeft. We zien daar de stijle konische berg, die eerder al door Dawn was gefotografeerd en die enigszins aan een piramide doet denken. Op de zes kilometer hoge berg, ook wel de ‘eenzame berg’ genoemd, gelegen op Ceres’ zuidelijke halfrond, zijn vreemde lichte strepen te zien, die aan de voet van de berg abrupt stoppen. Men weet niet wat die strepen precies zijn – hieronder een uitvergroting van de berg. Er ligt onderaan de berg ook geen puin, dat van de berg naar beneden is gestroomd of gerold.

pia19631_berg

Hieronder een andere foto, die Dawn vanuit z’n High Altitude Mapping Orbit (HAMO) gemaakt heeft, de Gaue krater onderaan de foto tonend, een krater die genoemd is naar een Germaanse godin. De krater is 84 km groot en lijkt ingezonken te zijn – dubbelklikken om te vergaueriseren.

pia19633-1041

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Komende twee maanden zal Dawn Ceres maar liefst zes keer geheel in kaart brengen. In elf dagen doet ‘ie één zo’n ‘mapping’ van de dwergplaneet en dat kost dan 14 omwentelingen. Eind oktober is dat klaar en dan daalt ‘ie af naar zijn laatste baan – LAMO genaamd – die 375 km boven het oppervlakte ligt. We zijn benieuwd wat dat oplevert. Ook zijn we (uiteraard) nieuwsgierig naar de foto’s vanuit HAMO van de heldere, witte vlekken in de krater Occator, waar ook al dampen zijn gesignaleerd. Bron: NASA.

Comments

 1. Gert1904, ik was helemaal verdiept in plankton (waar en hoe) om mijn idee kritisch onder de loep te nemen. Ik had de sneer totaal niet zien aankomen (zowel van jou als van Snee84) Dan komt zoiets wel binnen.
  Maar genoeg daarover.

  @Yochem, foei dat je daar aan denkt. Pas maar op dat jij straks ook geen sneer van Gert1904 krijgt 😉

  PS Opvallend als er een andere mogelijkheid in de groep wordt gegooid, hoe daarop gereageerd wordt.
  Brainstormen is moeilijker dan je denkt.

 2. Beste Monique, het is jouw goed-recht om te denken wat je wilt. Maar op het moment dat je dat in een discussie gooit, weet je dat er op gereageerd kan worden. In dit geval was er van mij de kritiek dat ik een ondersteuning voor je idee mis (nog steeds). Natuurlijk kunnen er bacterien op Ceres voorkomen, wie weet wemelt het ervan. Maar ik zie geen enkele aanleiding om aan te nemen dat zij deze de merkwaardige structuur vormen, laat staan dat het specifiek lichtgevende zijn. En die onderbouwing heb jij me ook nog steeds niet kunnen geven. Dan staat je idee toch wankel op de poten?

  En dat ik me verlaagd heb tot spot, is ook door mijzelf als fout ingezien. Ik heb zelfs al 2x me excuses aangeboden, die overigens ook nog niet beantwoord is. Dus bij deze voor de 3de keer, mijn excuses. Ik hoop dat je ze aanvaard. Verder zou ik zeggen, blijf je ding doen, een bezig brein is een gezond brein.

 3. Ik ben er uit! Die berg bestaat volledig uit Cerium.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cerium
  Die wetenschappers waren vroeger zo gek nog niet. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: