Site pictogram Astroblogs

Ceres’ vreemde berg nu in detail door Dawn gefotografeerd

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

pia19631

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Amerikaanse ruimteverkenner Dawn is in zijn nieuwe baan om de dwergplaneet Ceres terechtgekomen, 1470 km boven het oppervlak, en vandaag zijn de eerste foto’s vanuit die baan door de NASA gepubliceerd. Daar hoort onder andere bovenstaande opname bij, die op 19 augustus gemaakt is en die een resolutie van 140 meter per pixel heeft. We zien daar de stijle konische berg, die eerder al door Dawn was gefotografeerd en die enigszins aan een piramide doet denken. Op de zes kilometer hoge berg, ook wel de ‘eenzame berg’ genoemd, gelegen op Ceres’ zuidelijke halfrond, zijn vreemde lichte strepen te zien, die aan de voet van de berg abrupt stoppen. Men weet niet wat die strepen precies zijn – hieronder een uitvergroting van de berg. Er ligt onderaan de berg ook geen puin, dat van de berg naar beneden is gestroomd of gerold.

pia19631_berg

Hieronder een andere foto, die Dawn vanuit z’n High Altitude Mapping Orbit (HAMO) gemaakt heeft, de Gaue krater onderaan de foto tonend, een krater die genoemd is naar een Germaanse godin. De krater is 84 km groot en lijkt ingezonken te zijn – dubbelklikken om te vergaueriseren.

pia19633-1041

Credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Komende twee maanden zal Dawn Ceres maar liefst zes keer geheel in kaart brengen. In elf dagen doet ‘ie één zo’n ‘mapping’ van de dwergplaneet en dat kost dan 14 omwentelingen. Eind oktober is dat klaar en dan daalt ‘ie af naar zijn laatste baan – LAMO genaamd – die 375 km boven het oppervlakte ligt. We zijn benieuwd wat dat oplevert. Ook zijn we (uiteraard) nieuwsgierig naar de foto’s vanuit HAMO van de heldere, witte vlekken in de krater Occator, waar ook al dampen zijn gesignaleerd. Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten