11 december 2023

Stephen Hawking denkt dat informatie toch uit een zwart gat kan ontsnappen [Update]

Hawking tijdens z’n lezing in het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm. Credit: KTH Royal Institute of Technology

Er is momenteel een Zwart Gat-conferentie in het Zweedse Stockholm gaande en gistermiddag hield Stephen Hawking een publiekspresentatie, waarin hij betoogde dat hij een manier heeft gevonden hoe informatie uit de waarnemingshorizon van het zwarte gat kan ontsnappen, de regio waar de ontsnappingssnelheid groter is dan de lichtsnelheid. Basis van Hawking’s nieuwe denken over zwarte gaten is de theorie dat informatie de waarnemingshorizon van een zwart gat niet binnenkomt, maar dat het op een 3D-bol zit in de vorm van ‘supertranslaties’ (Engels: supertranslations), een idee dat hij geleend heeft van Andrew Strominger, die dat op zijn beurt weer heeft van een uit 1962 stammende theorie, geformuleerd door Bondi, Metzner en Sachs (BMS). Materie kan in een zwart gat vallen, maar de kwantum-informatie over de deeltjeseigenschappen blijft op die bol zitten en vormt een soort van hologram van inkomende deeltjes. Hoe hij precies denkt dat ‘dingen’ uit een zwart gat kunnen ontsnappen heeft hij nog niet verteld, maar er schijnt eind september een vakartikel aan te komen samen met onder andere Malcom Perry en Strominger, wat het allemaal zou verklaren. Hawking riep een jaar geleden al dat zwarte gaten helemaal geen vastomlijnde waarnemingshorizon hebben, maar een vage, schijnbare horizon.

Credit: Adam af Ekenstam

Hawking was er duidelijk over en liet zelfs doorschemeren dat niet alleen informatie uit een zwart gat kan ontsnappen: “If you feel you are in a black hole, don’t give up. There’s a way out” zei hij. De kop van het New Scientist-artikel (zie bron) luidt dan ook: “Stephen Hawking says he has a way to escape from a black hole.” Informatie kan volgens Hawking niet alleen in ons heelal tevoorschijn komen, het zou in het geval van grote, roterende zwarte gaten zelfs in een parallel heelal tevoorschijn kunnen komen! We zijn razend benieuwd naar zijn vakartikel hierover met Perry en Strominger! Hieronder de aankondiging van Hawking’s lezing van gisteren.

Bron: New Scientist + Backreaction + KTH. [Update 19.50 uur] Ik kwam nog een video-opname tegen van Hawking’s lezing, hieronder te zien.

Share

Comments

  1. Peter Zwart zegt

    supertranslation is misschien beter vertaal als supertranslatie. In dit geval denk ik dat de term ’translatie’ meer te maken heeft met een groep-theoretisch concept van verschuiving or verplaatsing dan met een vertaling.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d