19 april 2024

Tornadowatch – Wieringerwerf , 24-08-15 [Update]

Credit: Marjolein Braaf

Het Noord-Hollandse Wieringerwerf is gisteren (24 augustus 2015) opgeschrikt door een heuse tornado. De windhoos heeft een spoor van vernieling achtergelaten: twee boerderijen raakten zwaar beschadigd, terwijl vier woningen onbewoonbaar verklaard zijn. Verder regende het dakpannen en takken en van sommige schuren staat enkel nog het geraamte overeind.De tornado heeft een windsnelheid van 180 km/u gehaald en behoort dus tot de categorie EF2 – een zeldzaamheid in Nederland. Gelukkig zijn er geen slachtoffers te betreuren en zijn alle bewoners met de schrik vrijgekomen. Ook andere delen van Noord-Holland hadden te maken met flinke overlast. Vooral in de omgeving van Amsterdam was in korte tijd bijzonder veel regen gevallen, waardoor veel straten ondergelopen waren.

10985265_1619447014985495_5319667170553219929_n

De tornado was zo’n 200 meter breed en groeide vanuit een roterende onweersbui, een zogenaamde supercel. Die supercel was ingebed in één van de buienlijnen die gisteren over Nederland en België trokken. Die buienlijnen hielden verband met een storing die vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op trok. In combinatie met een relatief hoge temperatuur en een flinke windschering (wind die op verschillende hoogte uit verschillende richtingen komt) waren de omstandigheden op sommige plaatsen erg geschikt voor het ontstaan van windhozen.

Niet alleen in Holland, maar ook op andere plaatsen waren supercellen actief. Eén ervan trok tussen vier uur en half vijf tussen Ede/Wageningen aan de west- en Arnhem aan de oostkant door. Aan de onderzijde was duidelijk een snel draaiende wolk zichtbaar, gecombineerd met een snel stijgende luchtkolom de wolk in. Verder naar het noorden, in de omgeving van Apeldoorn en Deventer, bracht deze bui hagel en veroorzaakte schade door hevige windstoten. Ook in Drenthe werden tijdens zware buien grote hagel, zware windstoten en wateroverlast gemeld.

Ten slotte nog een opname van het ontstaan van de supercel bij Wieringerwerf. Je ziet duidelijk de rotatie in de wolken!

[UPDATE:] Harry Kool heeft een prachtige foto gemaakt van de supercel bij Wieringerwerf. Je kunt heel goed de zogenaamde wallcloud zien, het gedeelte van een roterende onweersbui waaruit tornado’s kunnen groeien.

supercel wallcloud wieringerwerf

Bronnen: De Telegraaf, NOS, Weer.nl, KNMI, YouTube, Hart van Nederland.

Share

Comments

  1. Luc Smit zegt

    Mogelijk wil ik de foto van Kool Pics gebruiken voor onze Nieuwsbrief UILEN, http://www.kerkuil.com
    Graag u goedkeuring

Speak Your Mind

*