24 februari 2024

Focus op: Open sterrenhoop Messier 34

Het is augustus en normaal ontwaak ik dan uit mijn astronomische zomerslaap. En ja hoor, dit keer ook weer! Afgelopen weekend was het mooi helder en ging de stofkap van de telescoop.

De opstelling waarmee ik fotografeer heb ik ondertussen 2 kleine upgrades gegeven: ik heb een lodestar x2 camera’tje gekocht waarmee ik off-axis volg (met een Starlight Express – Slimline Off-Axis Guider,

Share

Comments

 1. Nou Paul, aan de foto van M34 is niet te zien dat de volgcamera het niet goed doet hoor. Mooie opname en ook leuk van de sterrenstelsels die je direct hebt meegepikt. Handig programma, dat Unimap.

 2. Scherpe foto en mooi dat je die stelsels er op ziet staan. Ik vind spikes ook mooi. 🙂

 3. “En wat zijn de spikes mooi hè?” Ja lieve Paul Smiley… echt subliem!
  Die bovenste foto is haarscherp, prachtig gedaan hoor. Of het nou aan mijn ogen ligt…op de vergroting ga ik nog diepte zien ook, als ik er wat langer naar kijk. Ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben hoeveel voorbereiding en uren daar in gaan zitten.

  Ja, de Pleiaden M45 staan op 440 lichtjaren (voorin de galactische tuin). Toch maar even opgezocht om te vergelijken. Honderd lichtjaren meer of minder doet er niet toe als het toch in onze galactische achtertuin staat. Zoiets moet je globaal nemen 😉

  • Avatar foto Paul Bakker zegt

   ja, dat is wel zo. Grof gezegd staan alle objecten die we zien en in onze melkwegschijf dichtbij, zeg in de orde van duizenden lichtjaren. De bolhopen in de halo van de melkweg staan een order verder weg: (soms vele) tienduizenden lichtjaren. En dan heb je de andere melkwegstelsels: miljoenen tot mijarden lichtjaren.

Speak Your Mind

*