29 maart 2024

Legault fotografeert ISS als deze een protuberans van de zon passeert

Het ISS passeert de zonneschijf en een protuberans (credit: Thierry Leugault).

De wereldberoemde Franse astrofotograaf Thierry Legault is er weer in geslaagd een unieke foto te maken – de Astroblogs staat vol met eerdere prestaties van hem. Legault heeft al vaker het internationale ruimtestation ISS gefotografeerd terwijl dat de zon aan de hemel passeert, maar dit keer heeft hij er weer een nieuw tintje aan gegeven. Hij heeft namelijk het ISS gefotografeerd, terwijl het een protuberans aan de rand passeert, een grote uitbarsting op de zon van gloeiendhete materie. Legault maakt gebruik van het programma Calsky, dat exact voorspelt wanneer op een bepaalde locatie zo’n transitie plaatsvindt [1]Collega-Astrobloggers Jan Brandt, André van der Hoeven en ik hebben het in 2011 ook wel eens gebruikt om een transitie te fotograferen en met succes.. Op 21 augustus j.l. zou dat weer bij hem in de buurt (Parijs) plaatsvinden. Hij moest ruim één kilometer van de centrale lijn zitten, want de toen zichtbare protuberans zat iets ten noorden van de evenaar van de zon. De passage van het ISS voor de zonneschijf duurt slechts 0,8 seconden (één niesbui en je hebt ‘m gemist) en met een hoge snelheidscamera [2]een Takahashi FSQ-106, Coronado SM90 DS, Basler acA1920-155um. van 40 opnames per seconde wist hij het ISS tijdens de transitie 32 keer vast te leggen, waaronder een paar in de protuberans, hieronder zichtbaar in een uitvergroting.

Uitvergroting van het ISS, dat de protuberans passeert (credit: Thierry Leugault).

Er is nog een andere protuberans te zien aan de rand van de zon, ten noorden van de protuberans waar het ISS ‘doorheen vloog’. Ook is er op de zonneschijf zelf nog een protuberans te zien. Nee het is niet die grote witte vlek, waar het ISS onderdoor vliegt, da’s een ‘gewone’ zonnevlek. Het is dat langwerpige donkere lint, rechts van de witte vlek. Als protuberansen op de zonneschijf plaatsvinden steken ze altijd zo donker af en dan worden ze filamenten genoemd. Hieronder een korte video, waarin je de transitie van het ISS over de zonneschijf en de protuberans ziet.

Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Collega-Astrobloggers Jan Brandt, André van der Hoeven en ik hebben het in 2011 ook wel eens gebruikt om een transitie te fotograferen en met succes.
2 een Takahashi FSQ-106, Coronado SM90 DS, Basler acA1920-155um.
Share

Speak Your Mind

*