7 juni 2023

Sojoez met Andreas Mogensen gelanceerd, vrijdagochtend aankomst bij ISS

Soyuz_TMA-18M_liftoff_node_full_image_2

Vanochtend om 06.38 uur Nederlandse tijd – precies het geplande tijdstip – is vanaf Bajkonoer Cosmodrome in Kazachstan met een Sojoez FG-draagraket de Sojoez TMA-18M capsule gelanceerd met aan boord de Deense ESA astronaut Andreas Mogensen en zijn Russische en Kazachse collega’s Sergei Volkov en Aidyn Aimbetov. Het is de eerste keer dat een Deen de ruimte is ingegaan. Het trio volgt dit keer niet de korte route richting internationaal ruimtestation ISS, want met een vaartje van zo’n 28.800 km/uur doen ze er dit keer 36 omwentelingen, oftewel drie dagen over om aan te komen. De verwachte aankomst is vrijdag a.s. om 09.42 uur.

Share

Comments

 1. Marco de Kock zegt

  Wel jammer, mag je kort vakantie houden in het ***** (5 sterren) hotel ISS, doet je vlucht er langer over. Kijk, dat is toch wel balen…

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Maar wat is de reden dat men er deze keer zo lang over deed? Via de vermelde link naar de blog over de snelle route is er een infographic te zien waarin staat dat een Sojoez maximaal 4 dagen autonoom in de ruimte kan verblijven. Waarom rekt men de reis dan vrijwillig op naar drie dagen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • De afgelopen 13 jaar zijn 2 dagen nodig om het ISS te bereiken (4 omloopbanen noodzakelijk)
   De snellere route:
   Citaat link” Deze snellere route, waarbij slechts vier omloopbanen rond de aarde noodzakelijk zijn, is voorheen door onbemande bevoorradingsschepen gebruikt.
   De reden waarom ? Test test (?)

   The Soyuz spacecraft can fly autonomously…
   Het Sojoez ruimtevaartuig kan totaal 4 dagen autonoom in een baan vliegen. Een sneller contact levert gratis en voor niks meer brandstof, zuurstof en andere benodigdheden voor eventueel gebruik in een noodsituatie op.

   Citaat Gert” Maar wat is de reden dat men er deze keer zo lang over deed?”

   Ik zou denken dat in geval van bevoorrading wat meer risico genomen kan worden. Met drie dagen is het wat veiliger. Dan maar wat minder brandstof, zuurstof en andere supplies 😀
   Er is minder rampgevaar 😉

   Uiteindelijk deden ze er ruim twee dagen over (nieuwe blog)
   Mooi zo…grenzen verleggen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: