Vanochtend om 06.38 uur Nederlandse tijd – precies het geplande tijdstip – is vanaf Bajkonoer Cosmodrome in Kazachstan met een Sojoez FG-draagraket de Sojoez TMA-18M capsule gelanceerd met aan boord de Deense ESA astronaut Andreas Mogensen en zijn Russische en Kazachse collega’s Sergei Volkov en Aidyn Aimbetov. Het is de eerste keer dat een Deen de ruimte is ingegaan. Het trio volgt dit keer niet de korte route richting internationaal ruimtestation ISS, want met een vaartje van zo’n 28.800 km/uur doen ze er dit keer 36 omwentelingen, oftewel drie dagen over om aan te komen. De verwachte aankomst is vrijdag a.s. om 09.42 uur.
Sojoez met Andreas Mogensen gelanceerd, vrijdagochtend aankomst bij ISS
2 september 2015 door 6 Reacties
Wel jammer, mag je kort vakantie houden in het ***** (5 sterren) hotel ISS, doet je vlucht er langer over. Kijk, dat is toch wel balen…
Maar wat is de reden dat men er deze keer zo lang over deed? Via de vermelde link naar de blog over de snelle route is er een infographic te zien waarin staat dat een Sojoez maximaal 4 dagen autonoom in de ruimte kan verblijven. Waarom rekt men de reis dan vrijwillig op naar drie dagen?
groet,
Gert (Enceladus)
De afgelopen 13 jaar zijn 2 dagen nodig om het ISS te bereiken (4 omloopbanen noodzakelijk)
De snellere route:
Citaat link” Deze snellere route, waarbij slechts vier omloopbanen rond de aarde noodzakelijk zijn, is voorheen door onbemande bevoorradingsschepen gebruikt.
De reden waarom ? Test test (?)
The Soyuz spacecraft can fly autonomously…
Het Sojoez ruimtevaartuig kan totaal 4 dagen autonoom in een baan vliegen. Een sneller contact levert gratis en voor niks meer brandstof, zuurstof en andere benodigdheden voor eventueel gebruik in een noodsituatie op.
Citaat Gert” Maar wat is de reden dat men er deze keer zo lang over deed?”
Ik zou denken dat in geval van bevoorrading wat meer risico genomen kan worden. Met drie dagen is het wat veiliger. Dan maar wat minder brandstof, zuurstof en andere supplies 😀
Er is minder rampgevaar 😉
Uiteindelijk deden ze er ruim twee dagen over (nieuwe blog)
Mooi zo…grenzen verleggen.
Ze deden er langer over daar het ISS een andere baan heeft gekregen om uit de buurt te blijven van ruimtepuin. Dit was een te groot gevaar geworden in de vorige baan. Eigenlijk een trieste oorzaak dus, zelfs in de ruimte maken we er een rotzooi van.
Zo had ik het ook gelezen:
https://blogs.nasa.gov/stationreport/2015/07/27/
Aha, zit het hem daar in. Dat zat er vroeg of laat wel aan te komen met al die ruimtepuin rond de aarde.
Je geeft je kinderen mee dat ze de rotzooi achter hun kont moeten opruimen, maar volwassenen…..
Ook zo’n fraai voorbeeld:
Wat China na drie en een half jaar wapens testen achterlaat aan ruimteafval. China blies als onderdeel van de wapentest een satelliet op.
http://news.discovery.com/space/private-spaceflight/orbital-debris-from-chinese-satellite-tops-3000-pieces.htm
http://static.ddmcdn.com/gif/blogs/6a00d8341bf67c53ef0134862fbd03970c-800wi.jpg
In één woord: zorgelijk!