3 december 2023

Vrijdag bij Huygens lezing over sterrenclusters

pijlooKomende vrijdag 4 september is de eerste bijeenkomst na de zomerpauze van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht, waarbij Tjibaria Pijloo over sterrenclusters zal spreken. Tjibaria is bezig met haar promotieonderzoek naar sterclusters aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Leiden. Voorheen heeft zij haar bachelor Natuurkunde, bachelor Sterrenkunde en Master Sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden gehaald. Sterrenhopen vormen belangrijke onderdelen van melkwegstelsels en de meest bekende soorten sterrenhopen zijn de bolvormige sterrenhopen (Globular Clusters) en open sterrenhopen (Open Clusters). Bolvormige sterrenhopen bestaan vandaag de dag uit tientallen duizenden tot miljoenen sterren en zijn zeer sterk gebonden, terwijl open sterrenhopen doorgaans maximaal een aantal duizenden sterren bevatten en een veel minder sterk gebonden systeem vormen.Maar hoe zagen die sterrenhopen er in het begin uit (hoe massief, hoe groot), direct na hun vorming, of beter gezegd, nadat al het gas uit de cluster was verdwenen? Dat is een van de onderzoeksvragen en in deze lezing zal zij laten zien hoe ze op die vraag een antwoord proberen te geven. Om 20:00 uur is de zaal open en ben je van harte welkom. Zoals gebruikelijk beginnen ze bij Huygens

Share

Comments

 1. Kees van der Perk zegt

  Hoi Arie,
  Betreft de datum van de lezing van Tjibaria,
  Het moet zijn: vrijdag 4 september (i.p.v. augustus).
  Tijd gaat ook zo snel he
  Groeten,
  Kees van der Perk

 2. Kees, bedankt! Ik heb het aangepast. Wellicht tot vrijdag. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: