8 maart 2021

Focus op: Messier 85

Messier 85 (M85) is een lensvormig (S0) sterrenstelsel in Coma-Virgo cluster. Lensvormige stelsels zijn een soort sterrenstelsels die tussen de elliptische stelsels en spiraalstelsels in vallen. Een spiraalstelsel zonder spiraalarmen, of zogewild, een heel plat elliptisch stelsel. Qua sterpopulatie past M85 meer bij de elliptische stelsels, want het bevat vrijwel alleen oude gele sterren. En best veel. Totale massa ligt rond de 100 miljard zonsmassa’s.

M85 is in 1781 ontdekt door Pierre Mechain en later in hetzelfde jaar bevestigd door Charles Messier, die het object opnam in zijn bekende lijst. M85 is van magnitude 9,1 en meet 7 bij 5 boogminuten. Oftewel visueel is het een vrij onooglijk vlekje in een amateurtelescoop.

Onderstaande opname lag nog op de ‘ruwe’ (raw) plank van mijn opnames uit Grand Champ dit voorjaar. De totale belichtingstijd is 70 minuten. Rond de heldere kern zijn subtiele structuren te zien in een omliggende halo. Een object dat vraagt om eens met een hele lange belichtingstijd gevangen te worden. Iets voor medeblogger Andr

Comments

  1. Tsjonge, de Astrovacançe. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Volgens mij heb ik M85 toen visueel waargenomen met de verenigingskijker. Mooie foto hoor.

  2. Jan Brandt zegt

    Paultjohhhh,
    straf plaatje, maat…..enne….yep, het (deep sky fotografie)-jachtseizoen is eindelijk en heerlijk weer begonnen!!!!

  3. Ja, heel mooie foto. Met een mooie egale achtergrond. (lukt mij op een of andere manier niet meer 🙁 )

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: