18 februari 2019

Astrofotografie voor Dutchies

header

In navolging van de bekende boekenreeks

Reacties

 1. Martin, bedankt voor deze blog over astrofotografie voor dummies eh… dutchies. Ik ben wel geïnteresseerd in de manier hoe jij die Canon powershot hebt weten te bevestigen aan het oculair van je elfje. Heb je daar een detailfoto of soort van bouwtekening van? Wellicht dat ik een smartphone of camera aan mijn elfje kan bevestigen.

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Dat is inderdaad een van de todo-items voor de volgende blogs. Op de Astrocorner is al wel een voorproefje te zien toen ik in al mijn enthousiasme met Monique een 1-tweetje had over het probleem “hoe een camera aan te sluiten”…

   https://www.astroblogs.nl/forum/topic/astrofotografie/

   In feite is het een houten plankje dat haaks gemonteerd is op een plaat waardoor ik een 1/4″ schroef kan steken. Dat houten plankje is voorzien van een gat waarin exact! een oculair past. Deze klemt er dus in waarna het buisdeel, wat in de focusser moet, voldoende uitsteekt om te kunnen doen waar deze voor bedoelt is. Die plaat met z’n sleuf kreeg ik bij de telescoop een kleine 20 jaar geleden… Die sleuf stelt mij nu in staat om mijn camera precies voor het oculair uit te lijnen. Daar zijn ook gewoon commercieel verkrijgbare oplossingen voor, maar zo eentje past niet op mijn 0.965″ oculairen… Eigenlijk kwam ik pas achter het bestaan van 0.965″ oculairen toen mijn steadypix deluxe adapter niet bleek te passen… Zie: https://www.astromarket.org/astrofotografie/camera—smartphone-adapter—/steadypix-deluxe-camera-mount

   Inmiddels heb ik door waar die aluminium plaat nu eigenlijk voor diende. De schroefgaten passen namelijk exact in de twee schroefen waarmee mijn buisring aan de montering vast zit. Dus naar alle waarschijnlijkheid moest deze eigenlijk via die weg gemonteerd worden.

   Ik ben nog van plan om deze bouw-instructie te volgen om ook mijn smartphone door een oculair te kunnen laten meegluren; http://eyesonthesky.com/DIYImprovements/5cameraphonebracket.aspx

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Inmiddels is deel 3 verschenen met oa een detailfoto van mijn ‘plankje’

   https://www.astroblogs.nl/2016/03/07/astrofotografie-voor-dutchies-deel-3/

 2. Arie, volgens mij zie je dat op de foto. Met die houten constructie op dat metalen plaatje.

  Misschien kun je je smartphone wel in zo’n autohouder doen met de zuignap op het metalen plaatje Er zijn ook autohouders met een klem (waar je volgens mij niks aan hebt) Het is maar een idee.

  @Martin- Mooie foto’s, maar wat een overuren aan bewerkingswerk.

  Dit filmpje heb ik uit de losse pols gemaakt met mijn Canon 700 D (niet door de telescoop). Ik had hem al eerder in de Astrocorner geplaatst. Een statief is geen overbodige luxe.
  https://youtu.be/W9vUblQGxPw

 3. Jan Brandt zegt:

  Hoi Martin,
  Aangezien ik totaal geen verstand heb van astrofotografie (geintje meneer Sonneberg!!!), toch bij deze een paar vraagjes c.q. opmerkinkjes. Nu snap ik pas hoe jij met een nietverbouwd Elfje toch scherpe plaatjes op de film/chip kan krijgen……met de eeuwenoude en eigenlijk een beetje vergeten techniek van oculairprojectie!! Oculairprojectie was in de grijze natte fotografie-oudheid DE (enige) manier voor het schieten van (meestal waardeloze) maan en planeet foto’s. Deze techniek is met de komst van de “primair brandpunt-webcam plus barlowlens-techniek” eigenlijk in ene klap overboord gekieperd als het ging om maan en planeetfotografie. Zoals je dus zelf reeds ondervonden hebt zijn er geen (camera) adapters (meer) te krijgen waarmee je een webcam danwel een DSLR in het primaire brandpunt van een Elfje kunt krijgen……vandaar dat ik uiteindelijk danmaar besloten heb om mijn Elfje optisch drastisch te verbouwen om het brandpunt een stukkie verder buiten de (moderne niet originele) 1.25 inch oculairhouder c.q.op de chip van mijn webcam danwel mijn canon 1000D te krijgen…..Echt NOOIT gedacht aan oculairprojectie (deep sky) fotografie met een hypermoderne supergevoelige digitale compactcamera middels “een stukie hout achter het originele 0.965 inch (25 mm orthoscopisch??) oculair geplakt”!!…..enne….de eerste resultaten zien er zeker bepaaldelijk niet onsmakelijk uit….ga zo door….een andere weg naar astrofotografische Rome die zeker geen verkeerde lijkt te zijn!!
  Hebbie al een volgkijkertje op je elfje “geplakt” voor het betere deep sky werk???
  Overigens…..ik heb absoluut geen spijt van mijn verbouwing van origineel Elfje naar Epo-elfje, hoor…maarre..deze manier heeft ook duidelijk potentie!!!

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   De meeste van mijn filmpjes/fotos zijn gemaakt met een 20mm Huygens oculair. Ja ja inderdaad het oculair wat tegenwoordig overal op fora afgebrand wordt als het slechtste oculair wat er maar bestaat. Het was echter het enige oculair met voldoende ‘vlees’ om in het hout te klemmen.

   Via het Astroforum heb ik een drietal nieuwe oculairs in 0.965″ formaat weten te scoren die een stuk beter zijn. Een 25 en 12mm Kellner oculair en een 6 mm Ortho oculair. En vorige week kreeg ik zomaar gratis en voor niets een 9mm Meade modified acromat in het 0.965″ formaat. Deze zat als verrassing bij mijn Astromarket.org bestelling toegevoegd.

   Mijn ‘plankje’ is inmiddels niet meer geschikt voor het 20mm Huygens oculair, maar het gat is inmiddels vergroot om de 25mm Kellner ‘vast te houden’.

  • Paul Bakker Paul Bakker zegt:

   Jan, Martin doet niet aan oculair-projectie! Met oculair-projectie projecteer je het beeld, direct op het negatief cq de chip. Dus met een camera zonder objectief.
   Wat Martin doet heet afocaal fotograferen.
   Oeps, zit ik toch weer in de termen…

   • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

    Afocaal inderdaad. Dat oculair projectie wil ik ook nog wel eens gaan proberen. Ik heb in iedergeval een adapter die 0.965″ oculairen slikt en van een T2 draadeinde voorzien is (als dat tenminte de juiste terminologie is…). Wat echter nog ontbreekt is een camera die daarop past.

    Ik ben van plan om nog eens een digitale spiegel reflex op de kop te tikken. Zo nu en dan zie je leuke dingen op Marktplaats voorbij komen zoals deze twee:

    Canon 400D (gemodificeerd voor Astrofotografie) voor 135 euro
    http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m962935341-canon-eos-400d-gemodificeerd.html

    of

    Canon 450D (ook gemodificeerd) voor 235 euro
    http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m942684563-canon-eos-450-d.html

   • Jan Brandt zegt:

    OK…”Asociaal..eh…Afocaal it is!!”..comprendisimo!!!…weer wat astrokretologie bijgeleerd op mijn oude dag…enne…volgens mij heb ik deze configuratie ook ergens beschreven zien staan in Thieme”s (astrofotografie)sterrenboek…om nog maar eens een “blast from the past” in het heden te halen???

    • Michiel Overtoom zegt:

     Ik ben nu een beetje in de war met alle termen en de betekenis die men eraan geeft. Na wat gesnuffel op Wikipedia denk ik dat ze het volgende betekenen:

     “prime focus” – de camera zit zonder objectieflens gekoppeld aan de telescoop zonder oculair. Het beeld van het objectief van de telescoop valt dus direct op de sensor (de telescoop fungeert hier als telelens).

     “afocal” – de camera, met lens erop, is met een adapter gekoppeld aan het oculair van de telescoop. Het licht valt dus eerst door het objectief van de telescoop, daarna door het oculair van de telescoop, daarna door het objectief van de camera, en vervolgens op de sensor.

     “oculairprojectie” – De camera zit zonder objectief gekoppeld aan het oculair van de telescoop. De lichtweg is in dit geval: objectief van de telescoop -> oculair van de telescoop -> sensor van de camera.

     Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Afocal_photography

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Oculairprojectie

     • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

      Dat lijkt me helemaal correct Michiel.

      Bij mijn animatie van Jupiter kan ik verklappen dat ik mijn camera op maximum zoom (niet digitale zoom) had staan. 15x volgens mij. En bij de bewerking is het formaat van het planeetschijfje nog iets verder opgerekt. Het zag er op het camera-schermpje ongeveer uit zoals bij dit filmpje die ik in februari schoot: https://www.youtube.com/watch?v=Z3bP7Llp6Oc

 4. Michiel Overtoom zegt:

  Gaaf zeg wat jij met minimale middelen weet te bereiken. Ik hoop dat ook eens te kunnen. Ik zet echter mijn Canon 400D zonder oculair direct achter mijn 8cm refractor (ik gebruik dus mijn telescoop als een soort tele-lens). Ik heb nog wat problemen met scherpstellen op de sterren en Maan en Zon. Ook heeft mijn telescoop-montering geen mogelijkheid tot volgen.

 5. Erik Van Rie zegt:

  Inspirerend!!!!

 6. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

  Leuk Martin! Ik kijk uit naar je vervolgblogs.
  Al maak ik zelf non-dutch foto’s (ik reken maar niet uit wat één geslaagde opname kost;-), basis-astrofoto’s blijven me ook aanspreken.
  Het doet me ook denken aan het artikel dat ik met Peter Pulles paar jaar terug voor Zenit heb geschreven: Astrofotografie zonder poespas!

 7. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Hoi Martin, op NuJIJ zijn een paar vragen gesteld voor je 🙂

  http://www.nujij.nl/wetenschap/astrofotografie-voor-dutchies.33441464.lynkx

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Als mijn nujij account eens geactiveerd wordt, zal ik daar eens antwoorden 😉

   Voor nu de antwoorden hier:
   “Neem aan dat een gedetailleerd DIY foto reeks van alle componenten en bevestiging onderdeel wordt van deze blog reeks.”

   Dat werd ook in de reacties hier gevraagd en zal inderdaad onderdeel uitmaken van deel2

   • Volgens mij had Monique ook in het begin moeite om iets op Nujij geplaatst te krijgen, Maar het is haar uiteindelijk wel gelukt. Ik weet niet of zij je nog tips kan geven hoe je je account kunt activeren? Wel vervelend dat je het niet zelf kunt doen, het plaatsen van artikelen op Nujij.

   • Ging bij mij ook niet goed in het begin, Martin. Ik had al langer een account bij NUjij. Iedere keer bij scherm nummer 5 kreeg ik het bericht dat NUjij het bericht in behandeling had en dat het enkele uren zou duren voordat het geplaatst werd, omdat ik nieuw was(?) Er gebeurde vervolgens niks. Dat was het probleem.

    Uiteindelijk heb ik de redactie van NUjij een mail gestuurd en uitgelegd waar het fout ging. Zij hebben toen iets gedaan waardoor het daarna wel werkte.

   • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

    Ik geef het maar even op wat betreft NuJij… inmiddels is de reactie ook ouder dan 96 uur en kan ik er sowieso niet meer op reageren. NuJij laat in iedergeval niets horen op mijn hulpverzoeken…

    • Ach lieve Martin, de moed zakte mij destijds ook in de schoenen. Uiteindelijk kwam het allemaal wel voor de bakker. Wat mij opvalt is dat er op NUjij ander soort reacties dan hier geplaatst worden. Dat is dan wel weer leuk voor de afwisseling.

 8. Leuke blog, Martin. Wat Jupiter betreft, lijkt onze eerste fotopoging op jouw linker Jupiter-foto. Die was nog zonder telescoop genomen. Ik ben benieuwd wat we er nog van kunnen maken met de middelen die we al hebben. Goed idee met een blog over goedkoop astrofotograferen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: