4 december 2024

Zoek mee met de Radio Galaxy Zoo naar jets van superzware zwarte gaten

Een voorbeeld van twee jets, die radiostraling uitzenden (credit: ICRAR).

De Zooniverse kent het project de Radio Galaxy Zoo, dat bedoeld is om met het publiek te kijken naar foto’s van sterrenstelsels gemaakt in het radiogolf- en infraroodgebied van het spectrum en daarmee te zien of er in de centra van die sterrenstelsels superzware zwarte gaten zitten, die zeer energierijke jets of straalstromen hebben weggespuwd. We hebben d’r eerder al over geschreven. De vrijwilligers hebben afgelopen jaar al meer dan 1,2 miljoen foto’s bekeken en dat heeft geresulteerd in de koppeling van 60.000 radiobronnen aan sterrenstelsels, iets waar een sterrenkundige die 40 uur per week zou werken vijftig jaar lang mee bezig zou zijn. De radio-opnames zijn gemaakt met de KG Jansky Very Large Array (VLA) in New Mexico en de Australia Telescope Compact Array (ACTA) in Australië, de IR-opnames komen van NASA’s Spitzer en WISE  ruimtetelescopen. Hieronder een voorbeeld van zo’n sterrenstelsel met grote jets, Centaurus A.

Binnenkort worden maar liefst 70 miljoen radio-opnames losgelaten op de Radio Galaxy Zoo en op 10% van de opnames hoopt men bijzondere fenomenen te ontdekken, die niet met computer-algoritmes kunnen worden gedetecteerd. Dáár zijn dan de ogen van de vrijwilligers voor nodig, die – mits getraind door een korte tutorial – vaak net zo goed zijn als professionale sterrenkundigen. Tot die bijzondere fenomenen behoren reusachtig lange jets, die langer dan een megaparsec zijn, da’s meer dan 25 keer de afstand tussen de aarde en de kern van de Melkweg, een afstand die 27.000 lichtjaar bedraagt. Hieronder een screenshot van de verschillende stappen in de Radio galaxy Zoo om een foto te analyseren.

Credit: ATLAS/SWIRE images for Radio Galaxy Zoo


Hier het vakartikel, dat onlangs gepubliceerd is op basis van de eerste twaalf maanden van de Radio galaxy Zoo. Bron: ICRAR.

Share

Speak Your Mind

*