28 maart 2024

Ceres’ mysterieuze witte vlekken nu in detail gefotografeerd door Dawn

credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Amerikaanse Dawn ruimteronde heeft foto’s gemaakt van de mysterieuze witte vlekken in de Occator krater op de dwergplaneet Ceres. Hierboven zie je de foto, die een resolutie heeft van 140 meter per pixel – dubbelklikken om ‘m te veroccatoriseren naar de volle resolutie. De witte vlekken in de krater zijn al maanden onderwerp van speculaties. Dawn bevindt zich nu in de ‘High Altitude Mapping Orbit’ (HAMO), op 1470 km hoogte, een baan die op 13 augustus j.l. werd bereikt. Dawn heeft vanuit die baan in twee cycli van elk elf dagen twee keer het gehele oppervlak van Ceres gefotografeerd, waaronder de Occator krater. Uit de foto’s blijkt dat rand van de krater op sommige plekken steil omhoog loopt (of omlaag, ’t is maar hoe je het bekijkt) en soms wel twee kilometer hoog is. Op basis van de foto’s hoopt men binnenkort meer te weten te komen over de geologische en chemische aard van de witte vlekken in de krater. Hieronder een video van de krater, die is gemaakt op basis de opnames.

De foto’s zijn drie maal zo scherp als de foto’s die in juni door Dawn gemaakt zijn vanuit de ‘Survey orbit’ op 4400 km (hier een foto van Occator vanuit die baan) en zelfs tien maal scherper dan de foto”s die gemaakt zijn vanuit de ‘RC3 orbit’, die op 13.500 km hoogte was. Bron: NASA/JPL.

Share

Comments

  1. Sorry, die foto valt een beetje tegen .
    Maar ik ben dan ook ruim verwend door de eerder vrijgegeven foto van die fraaie ‘Waaierberg’.

    🙂
    https://www.astroblogs.nl/2015/08/25/ceres-vreemde-berg-nu-detail-door-dawn-gefotografeerd/

    Groet, Paul

    NB Zoals reeds eerder gecorrespondeerd, denk ik dat de witte vlekken van hetzelfde materiaal zijn als de hellingen van de Waaierberg.

    • Bedankt voor de link naar de video. Op de één of andere manier lijkt de resolutie in de video hoger dan de NASA-foto. Hopelijk dat snel de informatie van de andere instrumenten aan boord van Dawn bekend wordt, de foto’s blijven alleen maar vragen oproepen, geven geen antwoorden.

      • Ik vermoed het verschil tussen de .jpg en .tif versies of anders een hogere resolutie. Je kan ze allemaal vinden op http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA19889

      • Ik vermoed dat wat jij ‘een video’ noemt, niets anders is dan die foto !!
        … , waar iemand op Aarde m. b.v. muis en vergroting ons mee neemt langs allerlei ‘features’ (schrijf je dat zo?) die diegene leuk en interessant vindt.
        [ En daar is ook niks op tegen, maar neemt niet weg dat je alleen die foto ziet. ]

        “Het filmpje ” is nogal onscherp [ , of heeft een kleinkind weer aan het beeldscherm van mijn laptop gezeten?]
        Ik zie ook helemaal geen verschuiving van schaduwen ( 5′ film vs 9hr rotatietijd Ceres ), of een verschuiving van parallax omdat Dawn zich beweegt t.o.v. Ceres.

        Groet, Paul

        Of zie ik dat verkeerd 😕

      • Ik vind de foto niet echt tegenvallen. Als je handmatig nog veel verder inzoomt (tot 500%), dan zie je wel verschil met eerdere foto’s. De filmpjes worden dan ook van dichtbij beter (met correctiebewerking)

        Rond het gebied met de lichtvlekken zie je die strepen/greppels of rimpels(?) best goed. Bij de kraterrand ziet het er afwisselend uit.
        Boven bij de kraterrand rotsdecoratie. Aan de linkerzijde her en der kleine witte vlekken. Ik ga ervan uit dat die super witte vlekken sterk overbelicht zijn om het andere gebied beter in beeld te brengen.

        @Paul – Sinds ik Windows10 erop heb werken bepaalde programma’s niet als voorheen. Dit keer heb ik de NASA foto ingezoomd, opgenomen en daarna bewerkt. Om van alle ingezoomde ‘puzzelstukjes’ een screenshot te maken om er vervolgens een vloeiend filmpje van te maken is te veel werk terwijl het makkelijker kan. BTW, Ik had ook problemen met mijn videokaart. De drivers werden niet aangepast door Windows10 waardoor games ineens in 2D verschijnen (en in rood/groen) Inmiddels heb ik de drivers van de grafische kaart geüpdate en werkt gelukkig weer.

        Tip, beter geen video’s van mij meer aanklikken Paul. Je kunt ook naar de animaties van NASA kijken.

        • Sorry, ik had niet begrepen dat deze video je eigen werk is. 😕
          Zoals gezegd : is daar niks mis mee, maar kijk ik dan niet naar nieuw materiaal, alleen naar dezelfde foto !

          Even goede vrienden toch?

          m.vr.gr., Paul

          • Je ziet mijn bewerking van de NASA foto Paul. Meestal laat ik in een kader de originele foto meelopen voor vergelijk. Ergens rond 1:51 laat ik het verschijnen. Zelf filmpjes maken heeft het voordeel dat ik er zelf over beheer. Het is altijd balen wanneer je b.v. in een blog een video plaatst die later ineens weg is omdat iemand z’n kanaal heeft verwijderd of het privé heeft gemaakt (of verborgen)

            “Even goede vrienden toch?”
            Nou….ik denk er nog even over na 😉

          • Een beetje beledigd, merk ik. 😉
            Ik heb al sorry gezegd, maar let wel : ik heb je werk niet afgekraakt. 🙂

            Obelix.

  2. Op Nujij.nl zegt iemand dat dit duidelijk geen impactkrater is, maar meer een krater door verzakking in de ondergrond. [ zie sinkhole ? ]

    Het witte materiaal zou dan een restant kunnen zijn van iets uit de ondergrond, terwijl het dragermateriaal vervluchtigd is.
    [ Bijvoorbeeld : Water lost zouten op. Door een kleine ‘wond’/scheur in het oppervlak komt het water in ‘contact’ met het ruimte vacuüm, waardoor het gaat koken/ verdampen, maar neemt wel de opgeloste zouten mee naar het planeetoppervlak. Uiteindelijk verdampt al het water, en verdwijnt van de dwergplaneet.
    Het opgeloste zout verdamp niet, en wordt afgezet op het oppervlak. Daar ligt het nu te vonkelen in de Zon.
    Onder het oppervlak van de dwergplaneet is een instabiele grot ontstaan, en die stort in.

    Met slechts iets fantasie kan je de gaten en scheuren al goed zien in het filmpje van Monique.

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*