16 juli 2024

Mars moet eerst bouwrijp gemaakt worden

(klik op afbeelding voor de uitgebreide versie)

Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla, was gisteren te gast in de Late Show met de nieuwe host Stephen Colbert. Het koloniseren van Mars kwam ook ter sprake. Volgens Musk zijn er twee manieren om Mars een opknapbeurt te geven. Er is een snelle en een langzame manier. De snelle manier is door middel van thermonucleaire bommen op de poolkappen te droppen. De langzame manier is het vrijlaten van broeikasgassen.

Het vrijlaten van broeikasgassen, zoals hier op aarde, zal waarschijnlijk de voorkeur hebben. De plannen van Musk om microben op de rode planeet te laten leven werd ook besproken. In een eerder gepubliceerde biografie van Musk dit jaar, beschrijft auteur Ashlee Vance het plan om leven te printen op Mars met behulp van “biologische teleportatie”. Elon Musk en de legendarische Craig Venter, moleculair bioloog en zakenman, hebben wel een vaag plan over hoe zoiets gerealiseerd kan worden. Dat is niet zomaar van de ene op de andere dag gedaan.

Venter is bekend door het Human Genome Project. Hij was de eerste mens van wie het complete DNA-profiel werd ontcijferd in een project waaraan hij zelf deelnam. In 2010 creëerde hij als eerste wetenschapper een kunstmatige, synthetische cel.

De wens van de gedachte is terravorming op Mars te creëren door bacteriën en andere organismen. Door middel van een “digital biological converter”, ontwikkeld door Venter kan een “raw” DNA-code geïmplanteerd worden in een “universele toegankelijke cel” om die vervolgens tot leven te brengen.
Eerst zou er op Mars grote transparante koepels gebouwd moeten worden om in te kunnen leven. ‘Daarna kunnen we Mars veranderen in een aardachtige planeet’, aldus Musk.

Het was niet echt een diepte-interview, meer een standaard interview waarmee Musk zijn ideeën aan het grote publiek onder de aandacht kon brengen.

Motherboard

Share

Comments

 1. Dick+Mesland zegt

  ” In 2010 creëerde hij als eerste wetenschapper een kunstmatige, synthetische cel.”
  Dit vereist enige toelichting.
  Graig Venter synthetiseerde het DNA van Mycoplasma micoïdes. Daarna ontdeed hij deze levende cel van het eigen DNA. Vervolgens spoot hij het gesynthetiseerde DNA in die nog levende cel.
  Deze truc is ten onrechte door de media opgevat het synthetiseren van een levende cel. Nog nooit is er iemand in geslaagd in het lab een levende cel te fabriceren.

  • Ik had voor meer info over Graig Venter een hyperlink (blauw) gemaakt waarin meer beschreven staat dan in de Nederlandse versie in de Wikipedia. De blog gaat over Elon Musk in die talkshow en wat hij te zeggen heeft over Mars. Het was meer om het verband tussen Musk en Venter te verduidelijken.

   Citaat:”Deze truc is ten onrechte door de media opgevat het synthetiseren van een levende cel. Nog nooit is er iemand in geslaagd in het lab een levende cel te fabriceren.”

   Aha, veel te veel eer voor meneer Graig Venter.

 2. Koloniseren? , “To Nuke the poles? ” , Organismen uitzetten?

  Dat klinkt wel erg naar het claimen van het eigendom van delen van Mars door beperkte groepen.
  Ik neem aan dat de VN dan eerst nog wat aardse wetjes moet aanpassen, die niet stroken met dergelijke ideeën ?

  Groet, Paul

  • Zodra je thermonuclaire bommen op Mars gooit of broeikasgassen vrijlaat, claim je in feite in één klap de hele planeet. Mars zoals het nu is, zal er daarna nooit meer zijn. Ik heb geen probleem met het koloniseren van de planeet, maar wel met dit soort radicale ideeën. Mars is van niemand. En als we mochten besluiten dat Mars voortaan bezit is van de mensheid, dan wèl van de hele mensheid en niet van één bedrijf of land.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Ik ben natuurlijk maar een leek, maar ik blijf me verbazen hoe ze maar door blijven praten over het koloniseren van mars terwijl er nooit wordt gesproken over straling die het oppervlak van mars bereikt, mars heeft namelijk maar een zwak magnetisch veld en ijle atmosfeer. Het leven in koepels lijk mij niet echt gezond, kom dan op z’n minste met het ’total recall’ idee dat ze in de rotsen of bergen gaan wonen, dat biedt tenminste nog iets van bescherming tegen de straling.

  • Het klinkt mij allemaal als sciencefiction in de oren Rudie. Door een paar flinke stappen vooruit te denken kunnen we alvast aan het idee wennen. Wat wel mogelijk is, maar haast niemand wilt het financieren, is die ruimtelift naar de maan (met ketting)

   Zoiets maakt mij dan behoorlijk nieuwsgierig…dat wil ik nog wel meemaken voor mijn 88ste. Met de ketting naar de maan tussen het ruimtepuin met de ruimtesloep het laatste stukkie op en neer….
   RICHARD BRANSON…wakker worden!

   Japanese construction giant Obayashi announces plans to have a space elevator up and running by 2050

   http://www.abc.net.au/news/2014-09-21/japanese-construction-giants-promise-space-elevator-by-2050/5756206

  • En zou men daar dan niet aan denken?

   Een (elektro-) magnetisch veld aanleggen over zo’n koepel lijkt mij niet zo’n groot probleem?

   Overigens is de kans dat je op Mars ‘geraakt wordt door iets wat van de zon komt’
   slechts 44% t.o.v. de Maan. ( De afstand Mars – Zon = 1,5 AE . )

   Groet, Paul

Speak Your Mind

*