Site pictogram Astroblogs

Mars moet eerst bouwrijp gemaakt worden

(klik op afbeelding voor de uitgebreide versie)

Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla, was gisteren te gast in de Late Show met de nieuwe host Stephen Colbert. Het koloniseren van Mars kwam ook ter sprake. Volgens Musk zijn er twee manieren om Mars een opknapbeurt te geven. Er is een snelle en een langzame manier. De snelle manier is door middel van thermonucleaire bommen op de poolkappen te droppen. De langzame manier is het vrijlaten van broeikasgassen.

Het vrijlaten van broeikasgassen, zoals hier op aarde, zal waarschijnlijk de voorkeur hebben. De plannen van Musk om microben op de rode planeet te laten leven werd ook besproken. In een eerder gepubliceerde biografie van Musk dit jaar, beschrijft auteur Ashlee Vance het plan om leven te printen op Mars met behulp van “biologische teleportatie”. Elon Musk en de legendarische Craig Venter, moleculair bioloog en zakenman, hebben wel een vaag plan over hoe zoiets gerealiseerd kan worden. Dat is niet zomaar van de ene op de andere dag gedaan.

Venter is bekend door het Human Genome Project. Hij was de eerste mens van wie het complete DNA-profiel werd ontcijferd in een project waaraan hij zelf deelnam. In 2010 creëerde hij als eerste wetenschapper een kunstmatige, synthetische cel.

De wens van de gedachte is terravorming op Mars te creëren door bacteriën en andere organismen. Door middel van een “digital biological converter”, ontwikkeld door Venter kan een “raw” DNA-code geïmplanteerd worden in een “universele toegankelijke cel” om die vervolgens tot leven te brengen.
Eerst zou er op Mars grote transparante koepels gebouwd moeten worden om in te kunnen leven. ‘Daarna kunnen we Mars veranderen in een aardachtige planeet’, aldus Musk.

Het was niet echt een diepte-interview, meer een standaard interview waarmee Musk zijn ideeën aan het grote publiek onder de aandacht kon brengen.

Motherboard

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten