3 december 2023

Totale maansverduistering (bloedmaan) op 28 september

In de nacht van 27 op 28 september 2015 vindt er een totale Maansverduistering plaats die in heel Europa zichtbaar is. Een maansverduistering is een prachtig astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Bij helder weer kan een totale maansverduistering erg indrukwekkend zijn. In tegenstelling tot wat complotsites je willen doen geloven, kan dit helemaal geen kwaad!Normaal weerkaatst de Maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de Maan geen zonlicht opvangen omdat de Aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is. De aardse atmosfeer bevat variabele hoeveelheden water (wolken, mist, nevel, etc.) en vaste deeltjes (meteorenstof, vulkanische as, etc.). Dit materiaal filtert natuurlijk het zonlicht voordat het in de schaduwkegel afgebogen wordt. Grote vulkaanuitbarstingen, waarbij veel as in de atmosfeer terechtkomt, zorgen dikwijls voor donkere, dieprode maansverduisteringen. Ook uitgestrekte wolkengebieden kunnen voor donkerdere eclipsen zorgen. Daarom stelde de Franse astronoom André-Louis Danjon een helderheidsschaal op voor maansverduisteringen. Deze zogeheten ‘Danjon-schaal’ telt vijf gradaties. Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle Maan maar niet tijdens elke volle Maan. De baan van de Maan helt ongeveer 5,1° ten opzichte van het vlak waarin de Aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd, en hierdoor kan een maansverduistering enkel maar plaatsvinden als de Maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Zonsverduisteringen zijn meestal maar in een klein gebied op Aarde zichtbaar, maar maansverduisteringen zijn daarentegen waarneembaar vanaf elke plek waar de Maan te zien is.Niet alle maansverduisteringen zijn dezelfde. Er bestaan drie soorten: de totale, gedeeltelijke en de maansverduistering in de bijschaduw. Bij een totale maansverduistering is de Maan volledig zichtbaar en kleurt deze rood of donkerbruin afhankelijk van de hoeveelheid stof er zich in de atmosfeer van de Aarde bevindt. Tijdens dit fenomeen zal de Maan door de kernschaduw (de umbra) van de Aarde gaan. Wanneer deze slechts door een gedeelte van de umbra gaat, spreken we van een gedeeltelijke maansverduistering. Bij een maansverduistering in de bijschaduw vermindert de intensiteit van het volle maanlicht een beetje maar dit is in de praktijk nauwelijks waarneembaar.

Op 28 september 2015 zal de Maan de schaduw van de Aarde binnenkomen om 03u07 Nederlandse tijd. Om 04u11 begint de totaliteit waarna om 04u48 het maximum van de totaliteit zal plaatsvinden. Om 05u23 is uiteindelijk het einde van de totaliteit waarna de Maan om 06u27 de schaduw van onze planeet zal verlaten. Hoogte van de Maan bij het begin van de eclips is 38°en 3° bij het einde, 24° hoog staat ze bij het maximum van de totaliteit. De Maan staat op het ogenblik van de totaliteit in het ZW-W. Bij helder weer kan deze totale maansverduistering een indrukwekkend schouwspel zijn door de rode gloed die op de Maan zal te zien zijn.

Bron: SpacePage

Share

Comments

 1. Lijkt me heel mooi om te zien. Ik blijf graag op de hoogte van reacties.

 2. Netjes uitgelegd. Wekker staat al klaar. Bedankt !
  Groet, Hans.

 3. Super goede uitleg. Kan ik het duidelijk aan mijn gasten uitleggen, want ik heb een charter zeilschip en ga met gasten het water op om voor anker ver van de bebouwing dit schouwspel te volgen.

 4. Ik woon in Oudenbosch, en wel in een bewoond gebied, helaas, maar tot nog toe kan ik het heel goed volgen. Het is nu 5 over 4 en de maan was voor de helft verduisterd. Met een verrekijker is dat echt een heel fascineren gezicht. Ik wilde er foto´s van maken, maar dat is ondoenlijk. Zelfs met macrostand. Maar het blijft toch genieten, als je het in het echt ziet. Ik had het eigenlijk nog nooit echt meegemaakt, en nu wil ik het volhouden tot de hele maan ” weg ” is, en volgens mij wordt hij niet rood, maar roestbruin. Als ik dat gezien heb ga ik eindelijk slapen…

 5. Speciaal de wekker gezet, prachtig zicht. Ik vindt de kleur ook niet echt rood. Heb helaas geen kijker.
  Ik heb zins jaren de pleiaden gegroet.
  Veel kijkplezeir nog.

 6. In emmen Drenthe is de rode maan niet te zien. Zit verstopt achter de wolken. Het enigste wat ik zie is de rode lucht rond om de maan.

  • Emmen inderdaad bewolkt. Jammer…2018 nieuwe poging.

   • In Hoogeveen, zo’n 30 km ten westen van Emmen was het ook niks:
    om 01:30 zaten er nog wat gaten tussen de dicht opeengepakte schapenwolkjes…
    van 04:00 tot 06:00 was de hemel egaal-grijs, met een oranje waas, waar zich waarschijnlijk de maan achter verschool.
    Jammer dan, inderdaad. 🙁

    Groet, Paul

 7. Bedankt voor al jullie meldingen. Dat jullie ‘m niet rood vinden is ook mij ervaring. Mocht je foto’s hebben gemaakt, stuur ze dan naar mij op. Meer info daarover hier. Veel waarneemplezier!

 8. Hier is het goed te zien. Ik vind de kleur deze keer bruinrood. Het scheelt behoorlijk wat licht dat hier door de ramen van de overloop valt. Een paar uur geleden kon je daar dankzij Volle Maan vrij veel zien. Nu niet.
  Ben ook even naar buiten geweest. Alsof Mars ineens heel erg dichtbij staat. 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: