De heldere witte vlekken in de 90 kilometer grote krater Occator op het noordelijk halfrond van de dwergplaneet Ceres blijven ons al lange tijd bezig houden, ook na de publicatie deze week van nieuwe foto’s, die de Dawn ruimteverkenner er vanaf een hoogte van 1450 km van gemaakt heeft. Het was de Hubble ruimtetelescoop die als eerste de witte vlek – enkelvoud – opmerkte, al in 2003. Tussen december 2003 en januari 2004 wist Hubble deze serie van Ceres te maken:
Over de precieze aard van de witte vlekken wordt al lang gespeculeerd en omdat ook de mysterieuze zes kilometer hoge berg op Ceres vol met vreemde witte strepen langs de berghelling zit is er een flinke geruchtenmachine op gang gekomen, waarbij het uiteenloopt van waterijs, zouten, geisers tot lichtgevende bacteri
Opwellend zout water in een krater, dat begrijp ik. Maar hoe zit het dan met de ‘witte vlekken’ op die kilometers hoge berg? Ik kan me geen natuurlijk proces voorstellen waarbij water kilometers omhoog een berg in stroom en dan aan het oppervlak daarvan komt.
groet,
Gert (Enceladus)
Ja, die berg blijft toch wel een apart geval. Misschien moet ’t gezien worden als een soort ‘cryovulkaan‘, waar geen hete lava uitkomt, maar waterijs, dat direct sublimeert en dat het zout dan op de hellingen achterblijft. De berg Sotra Facula op Titan lijkt ook zo’n cryovulkaan te zijn, hieronder een voorstelling ervan.
Ceres zou dan weleens een paradijsje voor geologen kunnen zijn.
Orion is toch geschikt voor een reis naar planetoïden?
Wat mij betreft komt Ceres op de short list!
groet,
Gert (Enceladus)