Site pictogram Astroblogs

‘Zuurstof bewijst niet dat er leven is’

Impressie van het planetenstelsel rondom Kepler-90. Credits: NASA/Wendy Stenzel

Voorstelling van een exoplaneet bij een dubbelster

Wetenschappers zoeken mogelijk verkeerd naar buitenaards leven. Dat zeggen vier Japanse wetenschappers. Sterrenkundigen zoeken in de dampkring van andere planeten of er zuurstof is. Waar zuurstof is, is leven, is de gedachte. Maar volgens de Japanners betekent zuurstof niet automatisch dat er leven is.

Op aarde nemen planten koolstofdioxide en water op. Vervolgens stoten ze onder meer zuurstof uit. Dat wordt fotosynthese genoemd. Dankzij de zuurstof kunnen andere levensvormen bestaan, waaronder mensen en dieren. Maar de Japanners zeggen dat zuurstof ook kan worden gemaakt als licht schijnt op titaandioxide. Dat veroorzaakt dus een vals alarm. En er hoeft maar een beetje titaandioxide te zijn om evenveel zuurstof te produceren als in de dampkring van de aarde.

Het is dus mogelijk dat leven mogelijk lijkt op een planeet en dat er evenveel zuurstof is als op aarde, maar dat er toch geen organismes zijn die zorgen dat die zuurstof er is. De Japanners publiceren hun verhaal in het wetenschapsblad Scientific Reports, dat verbonden is aan Nature. Hun conclusie is dat wetenschappers bij hun zoektocht naar buitenaards leven naar meer moeten kijken dan alleen zuurstof.

Bron: ANP

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten