2 juni 2023

Video: de totale zonsverduistering van 2017 in de VS in beeld gebracht

Op 21 augustus 2017 is in de Verenigde Staten een totale zonsverduistering zichtbaar. Ik kwam de video hieronder tegen, waarin op mooie wijze wordt getoond hoe de eclipslijn door de VS loopt en hoe de zon en de maan nou eigenlijk zorgen voor dit grandioze spektakel. Kijken!

Share

Comments

 1. Mooi filmpje!

  Wat ik me afvraag: kunnen we na al die robot-karretjes op Mars er niet eens eentje op de Maan zetten?
  Die zou dan vanaf de Maan een zonsverduistering op Aarde kunnen filmen.

  Er loopt toch een wedstrijd waarbij een flinke prijs valt te verdienen voor de organisatie die als eerste zelf een lander op de Maan zet? Het maken van zo’n zonsverduisteringsfilmpje vanaf de Maan lijkt me bepaald geen rocket science.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Volgens mij is onze Arie stiekemweg plannen aan het smeden voor een Amerika-trip in 2017. 😉

  Nou Arie, ik kan je alleen maar groot gelijk geven! Ik had in maart het enorme geluk om precies op de juiste plaats te zijn (een van de weinige niet bewolkte plekjes op de Faroe Islands) en de zonsverduistering aldaar heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. Die van 2017 laat ik aan me voorbij gaan, maar wellicht dat ik in 2026 nog eens een poging waag op IJsland.

  Voor een ieder die twijfelt: gewoon doen! Het is in werkelijkheid ongelooflijk veel mooier dan op filmpjes en de sfeer onder mede-eclipsgangers is fantastisch. De euforie die ik meemaakte in Sandavagur, waarbij volwassen kerels van alle uithoeken van de wereld elkaar huilend van puur geluk in de armen vielen, de glimlach die uren lang niet van mijn gezicht was te branden, de auto’s die luid toeterend langsreden alsof men zojuist wereldkampioen voetbal was geworden: het was geweldig. Een once-in-a-lifetime-experience!

  Voor mij was het daarnaast ook een bron van inspiratie. Momenteel werk ik aan mijn tweede roman (een sf-verhaal over een reis naar Mars in de nabije toekomst), maar op de Faroe Islands heb ik ideeën opgedaan voor mijn derde roman. En daarin speelt de zonsverduistering een rol.

  Sybold Deen

 3. @Gert Ja, de Google Lunar X Prize wedstrijd probeert een karretje op de maan te krijgen (zie http://lunar.xprize.org/). Leuk idee om daarmee op afstand de eclips gade te slaan.

  @sybold Met die gedachte heb ik wel lopen spelen hoor, om zo’n eclipsreis te doen (of organiseren?). Maar ja, dat betekent heel veel tijd/energie/geld en de vraag is of ik dat allemaal voor elkaar krijg. De wil is er overigens wel hoor en het gezegde luidt niet voor niets ‘waar een wil is daar is een weg’. De weg naar de 2017 eclips. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: