Site pictogram Astroblogs

Dat rode in het logo van de NASA, wat stelt dat precies voor?

Credit: NASA

We kennen allemaal het logo van de NASA, dat ook wel het ‘meatball logo‘ wordt genoemd. Het logo van de National Aeronautics and Space Administration dateert al uit 1959 en het is ontworpen door James Modarelli. De letters NASA, de blauwe hemelachtergrond met de sterren en een witte ellips, die een baan voorstelt, dat herkennen we allemaal wel. Maar wat is die rode vorm, wat stelt dat precies voor? De NASA kwam onlangs met een gratis te downloaden boek genaamd ‘Emblems of Exploration: Logos of the NACA and NASA‘ en daarin wordt het uitgelegd. De inspiratie voor de rode vorm ontleende Modarelli van het object op deze foto, van hout gemaakte supersonische vleugels van een vliegtuig, gebouwd voor het testen in een windtunnel.

Credit: NASA

Bij een inspectie in juli 1958 kwam Modarelli terecht in de Ames Unitary Plan Wind Tunnel, waar ze bezig waren met het testen van technologie voor een vliegtuig dat een snelheid van mach 3 kon halen. Hij zag de iets gedraaide vleugels in de tunnel liggen en zag meteen dat dit het symbool kon worden voor het logo dat hij moest bedenken voor de NACA, het National Advisory Committee for Aeronautics, voorloper van de NASA. Er waren bij Ames ook enkele borden geplaatst met informatie over de testen en daar stond ook een gestyleerd model van de vleugels, welke je hieronder rechts ziet.

Credit: NASA

Op 1 oktober 1958 werd de NACA omgezet in de NASA en korte tijd later kwam het agentschap met z’n nieuwe logo, inclusief rode vleugels. Bron: Gizmodo. [Update 10.20 uur] Ik kreeg zojuist via Twitter nog een goede aanvulling: die rode vleugels in het logo staan symbool voor ‘aeronautics‘, luchtnavigatie. Zie: http://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/symbols-of-nasa.html. Drabkikker, bedankt!

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten