28 november 2023

De Proba-2 satelliet ziet maar liefst drie keer een zonsverduistering op één dag

Credit: ESA

Op zondag 13 september was het Nieuwe Maan en in het zuiden van Afrika, het zuiden van de Indische Oceaan en op Antartica was toen een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar, waarbij de maan voor de zon langs trok. Die partiële eclips, zoals het ook wel wordt genoemd, was ook in de ruimte zichtbaar. De Europese Proba-2 satelliet, in België gebouwd en in 2009 gelanceerd, is gebouwd om de zon te bestuderen en die kon de eclips dan ook mooi zien. Maar da’s niet alles: omdat de satelliet 14,5 keer per dag om de aarde draait kon de eclips niet één, niet twee, maar drie keer worden gefotografeerd. Plus één passage van de maan net langs de zonneschijf, dus drie en een halve eclips eigenlijk. 🙂 Hieronder de video, die daarvan gemaakt is.

Het is overigens niet de eerste keer dat Proba-2 een eclips vanuit de ruimte waarneemt, zie ook deze eerder gemaakte video.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: