20 mei 2019

Mysterieuze dubbelster heeft sterk magnetisch veld

Epsilon Lupi

Astronomen hebben onderzoek gedaan naar de dubbelster Epsilon Lupi, die bestaat uit twee hete, blauwe sterren in een nauwe omloopbaan rondom elkaar. Beide sterren “wegen” zo’n 8 zonnemassa’s en staan op een afstand van 500 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Wolf. De betrokken astronomen hebben ontdekt dat beide sterren een magnetisch veld hebben en dat kwam als een verrassing.

Kijk, sterren als de zon genereren een magnetisch veld via een inwendige “dynamo”, die wordt aangedreven door sterke convectie in de buitendelen van de ster. Als gevolg van de convectie zal heet materiaal omhoog wellen, afkoelen en weer neerdalen – je kunt het vergelijken met een lavalamp. Bij sterren zwaarder dan 5 zonnen (ongeveer), zijn de buitendelen echter niet convectief. Er is dus helemaal geen ondersteuning voor een magnetische dynamo. Desondanks hebben 10 procent van alle massieve sterren wel degelijk een magnetisch veld!

Er zijn twee verklaringen bedacht voor het ontstaan van magnetische velden bij massieve sterren, die beide uitgaan van een zogenaamd “fossiel magnetisch veld” – een magnetisch veld dat

Reacties

  1. “De magnetische noordpool van de ene ster wijst precies richting de magnetische zuidpool van de andere ster.”

    Het plaatje suggereert wat anders. Namelijk dat de noord- en zuidpool in tegengestelde richtingen wijzen. Maar dus niet in elkaars richting. Daarvoor zouden de sterren 90 graden gekanteld moeten liggen. Kan zijn dat het zo is, maar dan is het plaatje dus fout.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: