24 februari 2024

Slaap lekker: geavanceerde buitenaardse beschavingen zeldzaam of geheel afwezig in het lokale heelal

De afbeelding (met dank aan Danielle Futselaar, copyright ASTRON) laat zien hoe de activiteiten van een Type III beschaving er uit zouden kunnen zien. Het inkapselen van de energie van de sterren van de zogenaamde Dyson spheres of swarms is een manier om enorme hoeveelheden energie te benutten op echt galactische schalen. De voortvloeiende restwarmte die zo’n galactische grootschalige onderneming zou opleveren, zouden te detecteren moeten zijn met de huidige telescopen.

Gevoelige nieuwe telescopen geven astronomen nu de mogelijkheid om restwarmte van geavanceerde buitenaardse beschavingen, te detecteren. Professor Michael Garrett (ASTRON algemeen en wetenschappelijk directeur en hoogleraar Universiteit van Leiden) heeft radio-observaties van veelbelovende sterrenstelsels gebruikt om aan te tonen dat dergelijke geavanceerde beschavingen zeldzaam of geheel afwezig zijn in het lokale Universum.

Verwacht wordt dat geavanceerde beschavingen die enorme hoeveelheden energie benutten, (zogenaamde Kardashev Type III beschavingen) te detecteren zijn in het mid-infrarood spectrum via de uitstoot van belangrijke restwarmte. Een team van astronomen, onder leiding van Dr. Jason Wright (Penn State University, VS), heeft al een eerste lijst gemaakt van enkele honderden sterrenstelsels (gefilterd uit een totale lijst van 100.000 objecten) waar ongewoon extreme mid-IR emissie is waargenomen. Een probleem is dat hoewel zeldzaam, dergelijke emissie ook gegenereerd kan worden door natuurlijke astrofysische processen met betrekking tot thermische emissie van warm stof.

Een Dyson sphere bij een ster van een Kardashev type II beschaving (zie http://www.veronicasicoe.com/blog/2014/04/the-kardashev-scale-0-to-6/). Credit: Sci-Fi Visions

Professor Michael Garret (ASTRON & Universiteit Leiden) heeft radiometingen van de veelbelovende sterrenstelsels gebruikt en ontdekte dat de overgrote meerderheid van deze systemen emissie vertoont die het best te verklaren is door natuurlijke astrofysische processen. De sterrenstelsels verlopen volgens een bekend algemeen principe dat geldt voor bijna alle sterrenstelsels, de zogenaamde “mid-infrarood radio correlatie”. De aanwezigheid van radio-uitstoot op het niveau dat men zou verwachten volgens deze correlatie, suggereert dat de mid-IR uitstoot geen warmte van buitenaardse fabrieken is, maar meer waarschijnlijk de uitstoot van stof – bijvoorbeeld gebieden waar massieve sterren gevormd worden.

Professor Garrett licht toe: “het oorspronkelijke onderzoek aan Penn State heeft ons al laten zien dat zulke systemen zeer zeldzaam zijn, maar de nieuwe analyses suggereren dat dit waarschijnlijk een understatement is, en dat geavanceerde Kardashev Type III beschavingen eigenlijk niet bestaan in het lokale Universum. In mijn opinie betekent het dat we vannacht allemaal gerust kunnen slapen: een invasie van aliens is zeer onwaarschijnlijk!”

Maar zonder gekheid: professor Garrett bekijkt nog steeds enkele veelbelovende sterrenstelsels die afwijken van de verwachte sterrenkundige relatie. “Sommige van deze systemen vereisen zeker nog nader onderzoek, maar degene die al in detail zijn bestudeerd, blijken ook een natuurlijke astrofysische verklaring te hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat de resterende systemen ook onder deze categorie vallen, maar het is natuurlijk wel de moeite waard om dit te onderzoeken, voor het geval dat! ”

De huidige stand van de aarde op de schaal van Kardashev

De huidige stand van de aarde op de schaal van Kardashev

De techniek die professor Garrett heeft toegepast, kan ook gebruikt worden om andere, minder geavanceerde (Kardashev Type II) buitenaardse beschavingen die op sub-galactisch niveau minder middelen nodig hebben te identificeren. Dergelijke beschavingen zijn nog steeds aanzienlijk meer geavanceerd dan de onze (de aarde komt zelfs nog niet voor op de Kardashev Type I schaal), maar ze komen daardoor wellicht vaker voor. Professor Garrett heeft plannen om naar dergelijke minder geavanceerde beschavingen te zoeken.

“Het is een beetje verontrustend dat Type III beschavingen niet lijken te bestaan. Het is niet wat we zouden verwachten volgens de natuurkundige wetten die de rest van het fysieke universum zo goed verklaren. We missen een belangrijk stuk van de puzzel. Wellicht zijn geavanceerde beschavingen zo energiezuinig dat ze zeer weinig warmte uitstoten – binnen ons huidige begrip van de fysica is dat lastig. Het is belangrijk te blijven zoeken naar de handtekeningen van buitenaardse intelligentie totdat we volledig begrijpen wat er gebeurt. ”

De resultaten zullen deze week gepresenteerd worden in het Europees wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Bron: ASTRON.

Share

Comments

 1. oké hoe lang bestaat onze technologische beschaving ?

  en hoe snel zijn we bezig onze leefomstandigheden zelf te vernietigen ….?

  neem dat mee in het berekingsfactor , en de uitkomst zal dan zeer laag worden om elders technologische beschavingen te vinden …?.

  Neem dan ook zonne-uitbarstingen mee in berekening, die hoog technologisch, zoals wij dat kennen , door zonne-uitbarstingen vernietigd worden….?

  Neem dan ook meteoriet inslagen mee in berekening, die ook in oceanen storten en mega tsunami’s op gang brengen… ?

  neem dan ook de tijd in berekening dat, als wij ook maar iets waarnemen wat op technologisch beschaving lijkt ? … deze waarschijnlijk al lang niet meer bestaan, zie onze eigen afbraak van onze leefmilieu …!

  Neem technologisch oorlogen en daarmee zelfvernietiging mee in berekening … !

  Dan mag eenieders conclusie zijn dat onze Aarde zeer uniek is !, en dat wij blij mogen zijn deze kans te mogen hebben betreft technologie , en dat de mens bestaat !

  Wij dienen zeer goed voor onze Aarde te zorgen dat diversiteit blijft bestaan , anders is het ook met ons gedaan !!!

  • Jij gaat er vanuit dat iedere buitenaardse beschaving hetzelfde karakter heeft als de aardse beschaving en daarom na korte tijd zichzelf zal hebben uitgeroeid. Wellicht dat het destructieve karakter van onze aardse beschaving niet universeel is – laten we het hopen.

 2. Ben Dijkhuis zegt

  Ik kan niet zoveel met zo’n artikel.

 3. Die Professor Michael Garret toch. Geen Type III beschavingen in het lokale Universum.
  Zou hij weten waar 6EQUJ5 vandaan komt en wat het inhoudt?

  Citaat”…(de aarde komt zelfs nog niet voor op de Kardashev Type I schaal)”…
  Stel, dit ‘Wow!’ signaal zou dan reverse engineering zijn wat opgevangen is (Type I (?) Type II (?) Type III (?) Dan hebben we al ‘visite’ gehad toch?

  Ik ga er een nachtje lekker over slapen.
  Zzzz…001101100100010101010001010101010100101000110101…Zzzz
  Smiley

 4. Die Kardashev schaal gaat ervan uit dat we kunnen voorspellen hoe de technologie van een buitenaardse beschaving er na miljoenen jaren ontwikkeling eruit ziet terwijl we nog niet eens in staat zijn het weer over een week fatsoenlijk te voorspellen.
  In het verleden gemaakte voorspellingen over onze eigen technologische ontwikkeling op een schaal van enkele decennia zijn zelden accuraat, en vaak hilarisch (A rocket will never be able to leave the Earth’s atmosphere – NY Times (1920)). Kortom, Leuke poging van prof Garrett. om zijn onderzoekje wat extra aandacht te geven, maar de conclusie lijkt me wat te sterk gesteld.

 5. Dat we nog niets gevonden hebben zit hem alleen in het feit,
  dat we daarvoor in de verkeerde dimensie zitten 🙂

 6. Een beetje ontwikkelde beschaving wil misschien niet eens gevonden worden omdat ze bang zijn geroofd te worden.
  Misschien zullen die beschavingen nooit gevonden worden met hun “stealth” methodes.

 7. Maar wat als deze type III beschavingen bijvoorbeeld energie direct van het universum kunnen aftappen, bijvoorbeeld iets als en de misschien niet eens bestaande zero-point energie? Wat als deze type beschavingen materialen hebben die op normale temperaturen supergeleidend zijn. Wat als ze allemaal materialen hebben met eigenschappen waar wij nog van dromen. Wat als dit soort type beschavingen hele andere vormen van energie gebruiken. Wat als deze beschavingen energie efficient kunnen transporteren en gebruiken. Dus…wat als deze beschavingen helemaal geen restwarmte genereren? Dan zoeken we op iets verkeerds. 🙂

 8. Geavanceerde buitenaardse beschavingen bestaan. De Amerikaanse overheid heeft documenten vrijgegeven met details over aliens, schepen en hun thuisplaneet.

  http://www.ninefornews.nl/je-gelooft-je-ogen-niet-amerikaanse-overheid-geeft-document-vrij-met-details-over-aliens-schepen-en-thuisplaneet/

 9. Hier nog wat feiten over ufo ‘s. Voor degenen die nog niet wakker zijn.

  http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/UFO-feiten.htm

 10. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Volgens mij ben jij degene die ligt te slapen, Galaxy. Asteroïden in ons zonnestelsel zijn buitenaardse ruimteschepen? Bespottelijk. Maar dat krijg je als je een zweefsite als ninfornews (het oude niburu.nl) als bron gebruikt.

  • Ufo ’s bestaan hoor. Nog nooit eentje gezien? Ninefornews.nl is dan misschien een zweefsite, het meeste wat ze verkondigen is wel waar.

   • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Tsja….

    • Het antwoord van Olaf is net zoveel onderbuik gevoel als de opmerking van Galaxy… De mens snapt tot de ISS heel veel, maar alles daar buiten is de kennis nog beperkt.

     Galaxy, ik geloof ook dat het buitenaardse hier kan komen, hoewel ik daar geen sterke bewijzen voor heb en dus geloof. Hier wordt ook gereageerd door mensen die de wetenschap hoger in het vaandel hebben als het boeren Hollandse verstand en dat kan wel eens leuke discussies opleveren… 😀

   • UFO’s bestaan ja. Zelfs de LHC heeft er last van. 😉 Maar of de UFO’s in de lucht ook buitenaards zijn is een tweede. En ninefornews.nl is nou niet echt een site die men serieus neemt, dat hebben ze al verpest.

    • Met de opmerking van Rudiev ben ik het 100% eens, qua de ninefornews opmerking dan.

     • Eens verpest, altijd verpest? Er staan ook andere berichten op dan UFO waarnemingen/anekdotes. Andere berichten die ook op b.v. NUjij langskomen. Als http://www.ninefornews.nl/ vroeger Niburu was, dan is het in hun voordeel veranderd.

      Opmerking (algemeen)
      Galaxy heeft een uitgesproken mening over UFO’s e.d en linkte alleen maar een item waarin dat staat. Zoals hij dat aangeeft kan verwarrend zijn (behalve als je de moeite neemt om de links te bekijken) Daarna kun je ‘het jouwe’ daarvan vinden.
      Citaat:”Astronoom: “Asteroïden in ons zonnestelsel kunnen buitenaardse ruimteschepen zijn”

      Het komt mij nu over alsof hij daar persoonlijk op afgerekend wordt (Olaf) Ik kan natuurlijk niet zien of Olaf dat met een dikke grijns op z’n gezicht zegt, maar om nou op iemand te reageren met:” Volgens mij ben jij degene die ligt te slapen, Galaxy.” of “Maar dat krijg je als je een zweefsite als ninfornews (het oude niburu.nl) als bron gebruikt.”
      Ik houd daar niet zo van (ook niet van het woord UFO-gekkies, maar dat terzijde)

 11. Als het vliegt en we weten niet wat het is,
  dan zou het inderdaad best eens een UFO kunnen zijn. 🙂

  ( jaa, ik weet het, hij is kurk droog 🙂 )

Speak Your Mind

*