Er is weer een lading foto’s verschenen die de Amerikaanse New Horizons sonde nam tijdens de scheervlucht op 14 juli j.l. langs Pluto en z’n manen, de #PlutoFlyby. Er zijn werkelijk prachtige foto’s, die deels gemaakt zijn ná de scheervlucht, toen de New Horizons terugkeer naar Pluto en tegen de door de zon verlichte rand aankeek. De foto’s laten een prachtige wereld zien van mistlagen, hoge bergtoppen, ijsvlaktes en gletsjers. Hierboven bijvoorbeeld een foto, die 15 minuten na de flyby gemaakt is, toen de afstand 18.500 km bedroeg, een gebied van 1250 km doorsnede. Rechts zie je de ijsvlakte van het gebied genaamd Sputnik Planum (op haar beurt weer gelegen in de Tombaugh regio, zie ook onderaan de gelabelde afbeelding van Pluto), links ervan de hoge bergen (tot 3500 meter) van Norgay Montes. Rechts van Sputnik Planum is een ruiger terrein, waar zich gletsjers bevinden. Dubbelklik op de foto’s om ze te verplutoniseren.
Hierboven een adembenemend mooie foto gemaakt met New Horizons’ wide-angle Ralph/Multispectral Visual Imaging Camera (MVIC), een van achteren door de zon beschenen terrein dat 380 km in doorsnede is. Links op de voorgrond zie je de bergen van Norgay Montes, achterin de bergen van Hillary Montes. Ook deze werd 15 minuten na de flyby gemaakt. Net als op de bovenste foto zijn heel goed de verschillende mistige lagen van de atmosfeer van Pluto te zien.
In een deel van Sputnik Planum zijn gletsjers gezien, waarvan er eentje op de foto hierboven met de rode pijlen is aangegeven. Het ijs – vermoedelijk bevroren stikstof – stroomt daar vanuit het oosten (rechts op de foto) door een drie tot acht kilometer brede vallei naar de grote ijsvlakte in het westen, die met de blauwe pijlen is aangegeven. Tenslotte hieronder nog een foto met de naamgeving van de gebieden op Pluto – altijd handig zo’n kaartje, voordat het je begint te duizelen hoe het ook al weer heet:

Namen van gebieden op Pluto (Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Marco Di Lorenzo/Ken Kremer/kenkremer.com).
Bron: NASA + Universe Today.
En dan zijn er nog mensen die deze prachtplaneet een dwerg durven noemen, terwijl wat zij prijsgeeft reusachtig mooi is!
groet,
Gert (Enceladus)
Je zou er zo een survivaltocht organiseren,
wel zelf brood meenemen vrees ik 🙂
Als jij de reis regelt, zorg ik wel voor het brood. 😉
groet,
Gert (Enceladus)
Wie ’t kleine niet eert, die is ’t grote niet weert. 🙂
Weert,,, dat licht toch in Limburg? 🙂
[plaagmode]
Nee, smart guy, dat liGt in Limburg.
Het is dat ik jou wel mag, anders zou ik ook nog een opmerking maken met de woorden geen, groot en licht erin. 😉
[/plaagmode]
groet,
Gert (Enceladus)
🙂 Mijn instelling is, dat iemand altijd de kans moet krijgen een weerwoord te geven.
Vandaar die schrijfvout 🙂
Pluto is flink kleiner dan onze maan, maar heeft wel een duidelijke dampkring. Kan iemand uitleggen hoe dat kan?
Mijn eerste ingeving: Pluto had (of heeft nog) een magnetisch veld. De Maan niet.
groet,
Gert (Enceladus)
Geen idee of horizon onderzoek naar het magnetisch veld heeft gedaan, maar tot twee maanden geleden was het nog onbekend of pluto een magnetisch veld heeft.
http://www.space.com/43-pluto-the-ninth-planet-that-was-a-dwarf.html
De atmosfeer bestaat vooral uit stikstof met koolstofmonoxide en methaan. Omdat pluto ver van de zon staat kan de atmosfeer in de schaduwzijde bevriezen en in de zonzijde weer ontdooien. Wellicht dat dit proces meespeelt in het behoudt van de atmosfeer.
http://www.space.com/18564-pluto-atmosphere.html
Dan ‘sneeuwt’ het daar dus elke nacht?
http://blogs.scientificamerican.com/observations/is-it-snowing-on-pluto/
Dit artikel is van 15 juli 2015 en recentere artikelen kon ik zo 123 niet vinden over of het wel of niet sneeuwt op pluto. Wellicht moet het verlossende woord nog komen dan.
Weet iemand of die strepen in de dampkring (1ste foto), of dat een camera effect is, of dat het er echt zo uitziet?
Laat maar, eerst lezen haha. Mist lagen dus.
Eindelijk!
Nou nog een kleurtje erbij…
(eerst rood, dan groen, maandje later blauw)