25 februari 2020

Na zeven jaar begint Advanced LIGO aan z’n speurtocht naar zwaartekrachtsgolven

advancedligi

Deze week is eindelijk gestart met de Advanced LIGO, de verbeterde versie van het ‘Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory’, twee enorme L-vormige detectoren in Livingston, Louisiana en Hanford, Washington in de VS. Afgelopen zeven jaar werd LIGO geupgrade en dat heeft geresulteerd in de Advanced LIGO, waarmee men hoopt eindelijk zwaartekrachtsgolven te kunnen detecteren, rimpels in de structuur van ruimte en tijd, veroorzaakt door extreme gebeurtenissen zoals botsende zwarte gaten of de oerknal waarmee het heelal begon. Albert Einstein was de eerste die het bestaan van deze golven opperde, dat deed ‘ie bijna honderd jaar geleden, in 1916. Sinds de experimenten van Joseph Weber in de jaren zestig wordt naarstig getracht zwaartekrachtsgolven (ook wel gravitatiegolven) te detecteren, tot nu toe zonder succes. Wel zijn ze op indirecte wijze al gedetecteerd en wel door Alan Hulse en Joseph Taylor in 1974.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.