1 maart 2024

Lancering NASA’s bemande missie EM-2 (Orion/SLS) wellicht twee jaar uitgesteld tot 2023

Credit: NASA

Deze week is bekend geworden dat de lancering van de Exploration Mission-2 (EM-2), de eerste bemande ruimtevlucht van Orion capsule en Space Launch System (SLS), waarschijnlijk uitgesteld wordt van augustus 2021 naar april 2023. De planning van voorloper EM-1, dat een onbemande vlucht is, is (nog) niet gewijzigd, die staat in de boeken voor een lancering vanaf Launch Complex 39-B op het Kennedy Space Center niet later dan november 2018. Aan zowel de Orion capsule als de SLS raket wordt momenteel hard gewerkt door de NASA, zoals te zien is aan het lassen van de eerste onderdelen van Orion en het testen van de RS-25 raketmotoren. Gedurende de gehele ontwikkeling en productie van Orion en SLS zijn er ingebouwde momenten dat bekeken wordt hoe de zaken er voor staan, qua veiligheid, bouw, budget, risico’s, enzovoorts, de zogeheten Key Decision Points (KDP’s, zie afbeelding hieronder). Onlangs is KDP-C geweest en daaruit is de gebleken dat zaken vertraagd zijn en dat de lancering van EM-2 op z’n laatst april 2023 kan plaatsvinden – in vaktermen: dat er voor die datum een Joint Confidence Level (JCL) is, dat wil zeggen dat het voor 70% waarschijnlijk is dat dan de lancering plaatsvind.

Credit: NASA/GAO

De vertraging is afgelopen woensdag 16 september bevestigd dooor NASA associate administrator Robert Lightfoot. De vertraging zal ook gevolgen hebben voor de verdere missies van Orion en SLS, de combinatie waarmee de NASA naar verre bestemmingen in het zonnestelsel wil reizen, eerst de maan, dan een planetoïde en tenslotte Mars. Voor missies dichtbij aarde, de zogeheten ‘low earth orbits’ (LEO’s) zoals naar het internationaal ruimtestation ISS, zal NASA gebruik maken van de commerciële capsules van SpaceX (Dragon) en Boeing (CST-100). EM-1 en EM-2 zullen missies worden die drie weken gaan duren, waarbij om de maan zal worden gevlogen.

Credit: NASA

De astronauten van EM-2 zullen dan verder reizen in het heelal dan ooit gebeurd is. Voorloper van EM-1 en EM-2 was de Exploration Flight Test 1 (EFT-1), die vorig jaar op 5 december werd uitgevoerd en waarbij de Orion capsule vanaf Space Launch Complex 37 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida met een United Launch Alliance (ULA) Delta IV Heavy raket werd gelanceerd voor een korte vlucht. Bron: Universe Today + Planetary Society.

Share

Comments

 1. Er staat dat em-2 vanuit een low earth orbit om de maan heen zal reizen (onderste afbeelding). Er staat ook dat de em-2 de verste bemande reis ooit zal worden.. Dit klinkt tegenstrijdig aangezien de Apollo missies dat ook deden.

  • De missies zullen drie weken duren staat er. Als je drie weken lang rondjes om de Maan draait, dan leg je meer kilometers af dan ooit eerder is gedaan door een bemand ruimtevaartuig. Ik denk dat er met ‘verder’ het totaal aantal kilometers wordt bedoeld. Maar ik ben het met je eens dat dit een beetje gezocht klinkt omdat we bij ‘verder’ vrijwel allemaal denken aan de verste afstand.

   Maar ja, als jij van Groningen naar Maastricht rijdt en daarbij 336 km. aflegt, terwijl iemand anders ondertussen 80 rondjes aflegt op het circuit van Zandvoort, dan heeft die persoon de meeste kilometers gemaakt (80 x 4,3 = 344 km.) en is ‘verder’ gekomen dan jij.

   [sarcastische mode]
   Wat een topprestatie zeg! In 2023 rondjes om de Maan. NASA heeft echt enorme vooruitgang geboekt in 50 jaar tijd!
   [/sarcastische mode]

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Inderdaad, het staat er alsof het een afstand tussen punt A en punt B is. Hoeveel KM zou het ISS inmiddels op de teller hebben staan? (Jaja, geen vaartuig).

    Gaan ze eigenlijk buiten de atmosfeer (magnetosfeer) testen tijdens ‘moon orbit’. http://www.psrd.hawaii.edu/WebImg/geomagField.jpg

    Ik vraag me echt af hoeveel straling er tegengehouden word door die ‘wandjes’. En of dat genoeg is om zo lang (Mars) eraan blootgesteld te worden.

 2. Over die verste afstand: ik had het ergens op een blog van de NASA gelezen: “On EM-1, Orion will travel about 10 percent farther into space than Apollo ever did. Not bad for a first test flight.” Bovenstaand verhaal gaat weliswaar over EM-2, maar ik was er vanuit gegaan dat ze bij EM-2 dezelfde baan zullen volgen als de onbemande EM-1.

  • Dan houden ze kennelijk een ruimere baan aan. Vergeef me mijn sarcasme, want hoewel ik het over 8 jaar zeker zal volgen, vind ik ‘rondjes om de Maan’ nou niet bepaald ’the next great leap’…

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*