6 december 2023

Volgende hoax in aantocht: NASA voorspelt totale duisternis tussen 15 en 29 november 2015

De ene hoax is nog niet afgelopen – dat er op 24 september a.s. een grote planetoïde zal inslaan en dat ons in de periode tussen 22 (gisteren) en 28 september een reeks rampen te wachten staat – of de volgende is al weer in aantocht. Het regent de laatste jaren doemverhalen, rampenvoorspellingen en andere hoaxen. Dit keer eentje die op Facebook rondwaart en waarin wordt gezegd dat de NASA heeft bevestigd dat ons 15 dagen van totale duisternis te wachten staat, een donkere periode tussen 15 en 29 november a.s. Bron van het bericht is een site die zich Times of Education noemt [1]kleine correctie: deze site heeft het weer van een andere, te weten Newswatch33. Nou ja, het valt die educators in dat geval te verwijten dat ze het bericht niet ontkrachten. en die nu beweert dat de ‘November Black Out’ wordt veroorzaakt door een nauwe samenstand van Venus en Jupiter, die elkaar op 26 oktober a.s. slechts 1 graad aan de hemel zullen passeren. “Venus will pass to the southwest of Jupiter, causing Venus to shine 10 times brighter than Jupiter. The light from Venus will heat up the gases on Jupiter causing a reaction.

Dat zal op haar beurt weer tot een soort van explosie op de zon leiden, wiens temperatuur aan de oppervlakte eventjes van 6000 K naar 9000 K zal stijgen. De kern van de zon zal vervolgens weer warmer worden om die temperatuurstijging aan de oppervlakte te compenseren en daardoor zal de temperatuur blauwer en heter worden. De zon heeft vervolgens 14 dagen nodig om van blauw weer naar z’n normale toestand te komen, “returning its normal color to the Red Giant.” De aarde zal gedurende die twee weken tijdens het afkoelen veel minder licht van de zon ontvangen.

De zon over twee maanden? Nee hoor, gewoon de vertrouwde zon, maar dan bekeken door NASA’s Solar Dynamics Observatory via z’n AIA 335 kanaal (ultraviolet). Credit: NASA

OK mensen, deze Times of Education – zeg maar beter ‘non-education’ zit er compleet naast. Het enige dat juist is aan het bericht is de nauwe samenstand of conjunctie van Venus en Jupiter op 26 oktober, dat zal die dag om 04.00 uur Nederlandse tijd inderdaad gebeuren. Sterker nog, er staat dan nog een planeet vlakbij aan de hemel, Mars. Maar daar wordt geen melding van gemaakt. De drie planeten staan op dat tijdstip binnen een schijnbare diameter van 3°35′ aan de hemel, prachtig te zien in het beeldveld van een verrekijker (zie afbeelding hieronder). Maar daarmee houdt het zinnige gedeelte van het bericht ook op, de rest is gebakken lucht.

Credit: Sky & Telescope

Zo’n samenstand betekent niet dat er ook een fysieke connectie is tussen de planeten en dat licht van Venus gassen van Jupiter zou kunnen versterken. De planeten staan veel te ver uit elkaar om zoiets te kunnen doen. Vervolgens het verhaal over de zon, die blauw zou worden en daarna weer zou afkoelen tot z’n ‘red giant’ fase. Het is onzin dat de zon warmer zou worden door de interactie tussen Venus en Jupiter, maar laten we eens gek doen en zeggen dat het wel kan: dan zou de zon niet minder licht geven, maar juist meer! Dus in plaats van twee weken duisternis zou het twee weken tropische zonneschijn worden. Het zal de mensen van Times of Education ook nooit opgevallen zijn, maar de zon is niet rood, maar geel. En zoals je al in de beginnersboekjes leert is de zon geen reuzenster, maar een dwergster, een gele dwerg van spectraaltype G2V.

Credit: Pearson Education 2014

Wat ook onjuist is aan het bericht is de gedachte dat veranderingen aan het oppervlak van de zon direct tot veranderingen kunnen leiden in de kern. Alle warmtetransport in de zon gaat via straling of convectie, zoals je hierboven ziet. De tijdschaal hierbij is eerder in de orde van honderdduizenden of miljoenen jaren dan dagen. Gebeurt er dus iets aan het oppervlak, dan duurt het heel lang voordat dat doordring in de kern en andersom.Volgens de doemzeggers zou Charles Bolden, baas van de NASA, het verhaal hebben bevestigd en een duizend pagina’s dik rapport hebben laten opstellen. Ook dat beste mensen is de grootst mogelijke onzin, de NASA heeft dit verhaal nooit bevestigd. Vorig jaar was er een soortgelijk bericht: de NASA zou voorspellen dat we drie á zes dagen in duisternis zouden zijn. Ook dat kwam niet uit en de NASA had het ook helemaal niet voorspeld, goh wat een verrassing. 😀

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 kleine correctie: deze site heeft het weer van een andere, te weten Newswatch33. Nou ja, het valt die educators in dat geval te verwijten dat ze het bericht niet ontkrachten.

Comments

 1. “Het regent de laatste jaren doemverhalen, rampenvoorspellingen en andere hoaxen.”

  Ja, de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg worden zo onderhand schrijnend zichtbaar….

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Mijn complimenten trouwens voor jouw geduld Arie. Dat je überhaupt zoveel tijd steekt in het ontzenuwen van dit soort abjecte flauwekul.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Dank je wel Gert. Bij dit soort onzin kan ik het nooit laten om in verweer te komen. Ik denk dat het zeker ‘verwarde mensen’ zullen zijn die hierin geloven en die met argumenten niet van de wijs gebracht kunnen worden (of beter: aan de wijs gebracht kunnen worden), maar deels zijn het ook websites die hier geld aan willen verdienen, zoals dat Times of Education en Newswatch33.

 3. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ik heb enkele maanden geleden nog een samenstand van Jupiter en Venus getrokken.
  Niks gebeurd toen…

  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/19280425366/in/dateposted/

 4. Ik sluit me volledig bij mijn voornaamgenoot aan.

  Wordt er in het te verschijnen magazine ook aandacht besteed aan de reacties?

  • Ik vrees dat dat niet zal gaan, het meenemen van reacties in het komende magazine. Dat zal ongeveer 40 pagina’s tellen. Er zijn op dit moment 11.783 Astroblogs gepubliceerd, dus daar moeten we een enorme selectie in maken, verdeeld over de verschillende auteurs en enigszins chronologisch. Er zijn 22.693 reacties gepubliceerd tot vandaag, Ik denk dat de blogs de ruimte zullen vullen die er is, Plus dan de vraag als je reacties opneemt (of iets over de reacties in welke vorm dan ook) dat je dan met de vraag zit welke van die ruim 22.000 reacties. Wat ik wel kan doen in het voorwoord is er iets over opnemen, dat we een actief en geïnteresseerd lezerspubliek hebben.

 5. Waarom worden er eigenlijk hoaxen de wereld ingestuurd? Zijn die mensen zo dom of zouden ze opzettelijk mensen willen misleiden?

  In ieder geval bedankt voor het ontkrachten.

  GA ZO DOOR ARIE!!!

  • Er zijn trollen die er genoegen in scheppen dit soort onzin de wereld in te sturen, er zijn dominees die op grond van religieuze redenen denken dat de Dag des Oordeels er aan komt en er zijn vast mensen die denken er een slaatje uit te slaan als ze hoaxen zoals deze verspreiden. Kortom, een bont gezelschap denk ik zo.

  • Aan de ene kant vind ik die hoaxen wel leuk, zeker al de massa er mee aan de haal gaat. Andere kant begrijp ik dat het soms gevaarlijk kan zijn als mensen hun verstand niet gebruiken en allerlei rare dingen gaan doen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d