31 mei 2020

Mysterie van Saturnus bizarre hexagoon is wellicht opgelost

De hexagoon, een zeshoekig wolkenpatroon op Saturnus was voor het eerst gespot door de Voyager ruimtesonde in 1980-1981. Waarom een hexagoon en geen cirkel? Het was bizar. De zeshoek is groter dan twee keer de diameter van de aarde en elke ribbe heeft een lengte van 13.800 km. Wetenschappers denken nu een stap dichterbij te zijn.
In een paper ‘The Astrophysical Journal Letters‘ beschrijven zij hoe een oostelijke windstroming rond de gigantische planeet waarschijnlijk de oorzaak is. Met behulp van computermodellen konden zij de interacties met de andere luchtstromen zien. Die interactie met andere luchtstromingen veroorzaakt kleine verstoringen, waardoor de zeshoekige vorm (hexagoon) rond de Noordpool van Saturnus ontstaat.

Het was al reeds bekend dat de hexagoon met dezelfde snelheid draait als de planeet zelf, wat het computermodel ook aanhoudt. Die beschrijft bovendien dat de hexagoon waarschijnlijk op hetzelfde wolkenniveau van de planeet ligt. De lagere windstroom beneden houdt de vorm van de hexagoon in stand.

“Met een vrij simpel model waren we in staat om veel eigenschappen van de hexagoon waar te nemen” aldus Raúl Morales-Juberías, planetiar wetenschapper aan het New Mexico Institute of Mining and Technology.

Zoals in hun paper wordt opgemerkt zijn eerdere studies geslaagd, maar niet alle karakteristieke kenmerken van de hexagoon. Dit nieuwste model laat zien hoe belangrijk de wind onder het wolkenniveau is voor het behoud van de structuur van de zeshoek.

Hoe dan ook, het blijft speciaal

iflscience.com

Comments

  1. Tja, duidelijk? …………………………………

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: