2 maart 2024

Maandag 17.30 uur gaat de NASA ons vertellen welk mysterie op Mars is opgelost. Wij zijn benieuwd!

Credit: NASA

Zet maar vast in je agenda: komende maandag 28 september om 17.30 uur Nederlandse tijd zal de NASA vanuit het James Webb Auditorium in het hoofdkwartier in Washington een persconferentie houden, waar bekendgemaakt zal worden welke Marsmysterie is opgelost. Er komt een legertje hooggeplaatste wetenschappers, dus het nieuws dat zij ons gaan vertellen moet toch behoorlijk interessant zijn. Deze mensen gaan het raadsel onthullen:

 • Jim Green, director of planetary science at NASA Headquarters
 • Michael Meyer, lead scientist for the Mars Exploration Program at NASA Headquarters
 • Lujendra Ojha of the Georgia Institute of Technology in Atlanta
 • Mary Beth Wilhelm of NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California and the Georgia Institute of Technology
 • Alfred McEwen, principal investigator for the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) at the University of Arizona in Tucson

De NASA zelf laat niets los over het precieze onderwerp, maar uiteraard wordt er al druk gespeculeerd en in veel gevallen wordt er gedacht aan methaan op Mars, dat tot nu toe een hoofdpijndossier is gebleken. Marsrover Curiosity doet er vanuit de Gale krater al jaren onderzoek naar en de ene keer wordt gemeld dat ‘ie niets gevonden heeft, de andere keer dat er iets gevonden is. Misschien dat er nu definitief iets bekend is over het methaan en over de bron ervan, die geologisch of biologisch van aard kan zijn. Maar het Marsmysterie zou ook water kunnen zijn!

Credit: NASA

Lujendra Ojha zit in het panel en zij ontdekte in 2011 eigenlijk per toeval mogelijke stromen van zout water op Mars, in donkere vingerachtige structuren die recurring slope lineae (RSL) worden genoemd, zie de afbeelding hierboven, waarop ze met pijlen worden aangegeven. Zij werkte toen voor Alfred McEwen, die maandag ook van de partij is. Hier is het vakartikel van toen. De RSL worden vanuit de ruimte gefotografeerd met NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) en in koudere periodes op Mars vervagen ze, in warmere periodes worden ze duidelijker zichtbaar. Het zou kunnen dat de NASA vloeibaar water op Mars heeft gevonden, dat in onderaardse stromen, eh… ondermartiaanse stromen onder het oppervlak aanwezig is. En wie vloeibaar water zegt, die zegt… leven! We wachten het met spanning af – Oh ja! De persconferentie zal live te volgen zijn via NASA TV. Bron: NASA + Inverse.

Share

Comments

 1. Ik kijk er met spanning naar uit!

  Zou weleens kunnen dat we vanaf zondagnacht 24 spannende uren tegemoet gaan: Eerst een Rode Maan en dan de Rode Planeet.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Uit onbevestigde bronnen heb ik vernomen
  dat ze ook met een nieuw krab recept komen … 🙂

 3. De NASA gaat overigens serieus onderzoeken of aards leven naar Mars ‘meegelift kan zijn’. Wie weet zijn aardse krabben zo op Mars terechtgekomen. 🙂

 4. Nou NASA…maak me gek. Methaan? In dit artikel “Business Insider Australia’ (op NUjij) denken ze aan water. Heftig!!! Misschien zelfs wel stromend water (oeioeioei, even gauw gaan zitten hoor)
  Ik moest ineens in mijzelf lachen omdat in het artikel (link) werd overgegaan op Ohja i.p.v. (Lujendra) Ojha. Enfin, fonetisch klinkt het hetzelfde. Je zal maar zo heten, what’s in a name…
  Ahh waarom denk ik ineens aan z’n moeder of aan meneer zelf? Naughty me tho

  http://www.businessinsider.com.au/theres-growing-speculation-nasa-is-about-to-announce-it-discovered-flowing-water-on-mars-2015-9

 5. De MAVEN missie loopt ook bijna af.

  “Mission goals include determining how the atmosphere of Mars and water, presumed to have once been substantial, were lost over time.”

  “On September 22, 2014, MAVEN reached Mars and was inserted into an areocentric elliptic orbit 6,200 km (3,900 mi) by 150 km (93 mi) above the planet’s surface.”

  Mission duration 1 year planned

  https://en.wikipedia.org/wiki/MAVEN

  • Naast MAVEN draait er nog een andere satelliet sinds een jaar om Mars en dat is de Indiase MOM satelliet. En geloof het of niet, maar komende dinsdag gaan ze nieuws onthullen over het methaan op Mars! Dat worden een spannende week, eerst de rode maan dit weekend, dan de rode planeet op maandag en dinsdag en dan later in de week vast en zeker weer die andere rode (dwerg-)planeet Pluto, waar nieuws foto’s van zullen verschijnen. Een rood gekleurde week. 🙂

 6. laat ze vooral bij de komende “mars missie” hun “friezen” niet vergeten in te pakken!!

 7. Het zou tijd worden dat NASA het bestaan van leven op Mars bekend maakt. Een Amerikaanse generaal heeft al het een en ander onthult over Mars.

  http://www.collective-evolution.com/2015/09/23/united-states-major-general-blows-the-whistle-on-what-they-really-found-on-mars/

  • Generaals zijn toch van het Amerikaanse leger? Wat hebben die met eventueel leven op Mars van doen? Ik vraag mij bij dit soort verhalen altijd af waar ze die kennis vandaan halen. Schoenmaker blijf bij je leest denk ik dan altijd maar.

   • Rampetamper zegt

    Hoe dan ook, een generaal uit de VS of hoe ze daar de hoge pieten ook noemen, het werkt daar anders dan in de EU.
    Schoenmaker blijf bij je leest, ja dat is waar, maar het zou me niet verbazen dat zij meer weten over onderzoeken van de NASA.

  • @ Galaxy: het afstruinen van vage, onwetenschappelijk websites is werkelijk jouw specialiteit, is het niet?

   “It’s a powerful statement, because it’s true. ”
   Valt me nog mee dat ze het niet omgekeerd beweren. 😉

   mvg,
   Gert

 8. Nico Button zegt

  Vloeibaar water gevonden op mars.heel knap werk hoor. NASA.
  hebben wij toch niet hier.
  net zo iets als. bevroren ijs. toch
  net zoiets als stoom. hete waterdamp is.
  zie je nou wel dat nasa nooit de waarheid verteld. en ook maandag niet zal doen.

  Gr Nico

  • Kun jij bewijzen dat ‘NASA nooit de waarheid vertelt’, of vind je het gewoon leuk om te trollen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Nico Button zegt

    Nou. ik vind dat nasa nog nooit de waarheid heeft verteld.
    zij beantwoorden nooit vragen. nooit niet en van niemand niet. ook niet aan jou en mij.
    wanneer zij met een verhaal komen. moet je wakker worden. dan komt de NWO in beeld.
    en kan jij dan wel bewijzen dat nasa ooit een keer de waarheid sprak. gaan ze niet doen.
    je weet toch waar nasa voor staat. of niet dan.
    iedere ex werknemer van nasa die uit de school klapt. weet dit te vertellen. maar daar staat niet iedereen voor open. ik wel.
    en ben geen trol en ook nooit geweest. maar vind het grappig dat we het ineens over vloeibaar water hebben.
    hebben we dan ook bevroren ijs. daar ging het mij om.
    of zitten we hier allemaal te pitten ofzo
    verder heb ik hier geen kwaad in de zin. daar ik al jaren op deze andere sites lees. en daar veel leesplezier aan heb..
    maar kon het nu niet laten. vloeibaar water. of slapen er een paar.

    • Ik stel voor dat we gewoon even afwachten waar ze maandag mee zullen komen. En als jij dan vervolgens bewijs hebt via ex-werknemers van de NASA of geheime rapporten dat ze maar de halve waarheid hebben verteld over Mars dan zijn we daar erg nieuwsgierig naar.

    • @ Nico Button: terwijl jij zat te slapen hebben de buitenaardsen kennelijk jouw shift-toets ontvoerd. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

    • Dag Nico,

     ik heb niet het idee dat er iemand zit te slapen, misschien is het meer jouw gevoel?

     Water is een chemische verbinding, van 1 Zuurstofatoom en 2 Waterstofatomen: H2O
     Op Aarde is het een heel gebruikelijke verbinding, en is belangrijk voor de ‘ondersteuning’ van leven op onze planeet. Het komt voor in 3 aggregatie toestanden.
     – Gasfase te weten : waterdamp.
     – Vloeibaar : meestal gewoon water genoemd.
     – Vast te weten : ijs.
     Alle 3 aggregatie toestanden zijn echter gewoon water.

     Mocht men nu bekend maken dat er “vloeibaar water” is gevonden, dan zegt dat dus niet allen iets over welke chemische verbinding, maar tevens iets over zijn verschijningsvorm.
     Het leven op Aarde is er vnl. dankzij “vloeibaar water”, niet dankzij ijs of damp !!

     Stel dat men bekend zou maken ( even geduld a.u.b. ) dat er “vloeibaar water” is gevonden, dan maakt dat de kans op een levende planeet wel groter.
     Bij een evt. bekendmaking dat er een enorme hoeveelheid vast water (ijs) is gevonden, is die kans aanzienlijk kleiner.
     – –
     Persoonlijk denk ik niet dat ze een enorm meer of zee op Mars hebben gevonden, er lijkt mij eenvoudigweg te weinig energie om dat water vloeibaar te houden. Te weinig zon en radioactief verval is allang op.
     Extra Terrestrial of krabbetjes zijn er ook niet, dus blijft Marsgas (Aardgas/methaan) voor mij over.

     Groet, Paul

     .
     NB er zijn ook andere stoffen waarvan de vaste vorm de naam ‘ijs’ meekrijgt. 🙂

     • Nou Paul, respect voor jou dat je de moeite neemt om dit allemaal uit te leggen.
      Dankzij internet(fora) weten we dat er op Aarde nogal wat hersenloos leven voorkomt en soms heb ik de indruk dat het zich zelf in rap tempo verspreid. Dus eigenlijk zijn het parels voor de zwijnen. Maar ach, daar was Obelix altijd al dol op toch? 😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Jammie bij Toutatis. ;-P MMMM

      [ Ik had toch bij het onderwijs moeten gaan… er is nog zoveel GOEDwerk te verrichten. ]

     • Hoi Paul, het is meer dat ik me afvraag hoe mensen met een uitgesproken mening over onderwerpen wat ik eerder aangaf zouden gaan reageren. Mensen die met 2 monden praten reken ik niet mee, die kunnen er altijd een draai aan geven. Ik denk trouwens niet dat NASA met een bericht over aliens komt (zucht)

      Wat eerder bij mij opkomt is waarom de foto’s van Pluto zo ongelooflijk scherp en gedetailleerd zijn, terwijl we van Mars een vaag ‘krab’ plaatje hebben. Of we kunnen niet direct een duidelijk beeld krijgen bij een piramidevormige steen of dat klein of groot is.
      Jaja, er zijn ook vele mooie scherpe landschapsfoto’s van Mars, maar toch roept het een ‘hoe kan dat nou’op (bij mij althans)

      Als het dan toch totaal iets anders is wat NASA maandag gaat melden dan zou het me niks verbazen dat ze met een bijzonder gedetailleerde foto komen waar onze onderkaak van op de grond valt hahaha.

      PS kijk eens even naar buiten…mooi hè die oranje maan 😀
      Oh, en het siert je dat je zo geduldig kunt uitleggen.

 9. @Enceladus en Galaxy – Ik vraag me af hoe de mensen die een uitgesproken mening of reactie hebben ten opzichte van UFO’s, buitenaards contact e.d. gaan reageren als men met nieuws komt dat bijvoorbeeld al contact is of niet alles verteld, maar wel van op de hoogte is.

  Draaien die mensen dan als een blad om? Ligt ontkenning dan dicht bij acceptatie? Moeten we nog wat decennia geduld hebben tot het ‘belachelijke’ eraf is?
  (Dit even los van wat NASA ons gaat vertellen) Smiley

  Persoonlijk zou ik er nu niet echt meer heel opgewonden van worden, meer geïnteresseerd.
  Ik zou wel wat vragen voor ze hebben.

  • Hoi Monique,

   Stel dat NASA eerdaags komt met het nieuws dat
   a – NASA allang op de hoogte is van het bestaan van aliens
   b – NASA eveneens al contact heeft gelegd met die aliens,

   dan zou
   a – mijn vertrouwen in de politiek nog verder onder druk komen te staan
   b – mijn vertrouwen in alles wat naar USA-ruikt onder druk komen.

   Het zou van de NASA een politiek(!) besluit zijn geweest, en dat terwijl zij een onderzoeksinstituut horen te zijn.
   Ik vrees dat de economie en de NAVO (de militaire verdragsorg.) dan een akelige knauw te verwerken krijgen.

   Maar om je gerust te stellen, ik denk niet dat ze
   – die informatie onder de pet houden ( Die info zouden ze gelijk delen met de US-administration )
   – dat nu bekend gaan maken ( Dan komen ze niet met een vooraankondiging. )

   Bij Toutatis, Obelix

  • Rampetamper zegt

   @ Monique,

   Stel dat de NASA met feiten aan komt zetten dat er idd buitenaards leven is, ja dan zal het “belachelijke” er snel van af zijn.
   Wat ik me wel afvraag, hoe gaan vele geloven hier mee om. De bijbel en de koran geeft duidelijk aan dat er geen leven is buiten de aarde. Want God schiep de aarde etc de mensheid en ga zo maar door.

   Persoonlijk geloof/denk ik dat er best buitenaards leven kan zijn, al is het maar een bacterie of een soortgelijk iets.
   Het heelal is zo immens groot, miljarden zonnestelsels, met daarin miljoenen dan wel miljarden planeten en dan zouden wij toevallig de enige wezens zijn op aarde?

   Maar goed, weer effe on topic, ik ben benieuwd wat de NASA te melden heeft en ik acht de kans groot dat het niet iets te maken heeft met buitenaards leven. (al hoop ik het stiekem wel.)

  • Monique, even voor de goede orde: ik zit niet in het kamp dat buitenaards leven ontkent.
   Sterker nog: ik acht de kans vrij groot dat het bestaat en het zou me zelfs niet verbazen als het onze planeet al eens bezocht heeft. Alleen denk ik niet dat dat heel recent was.

   Rampetamper, over de koran kan ik niks zeggen (want nooit gelezen), maar in de bijbel staan juist meerdere zaken die uitgelegd kunnen worden als buitenaards bezoek. De bijbel an sich wijst buitenaards leven helemaal niet af. Dat doet ‘de kerk’. Of ‘deed’ in het geval van de katholieke kerk, omdat daar kennelijk minstens één priester is die eieren voor zijn geld kiest…

   Wil ‘de kerk’ overleven, dan zal religie zich wel moeten aanpassen, want bij vasthouden aan het dogma dat alleen de aarde leven kent en het hele Jezus-verhaal komt men als volstrekt ongeloofwaardig te boek te staan op het moment dat ET hier weer eens op bezoek zou komen, maar zelfs eigenlijk al op het moment dat er eenvoudig leven (of fosielen van uitgestorven leven) wordt gevonden op Mars, Europa, Enceladus of Pluto.
   De kans dat onze generatie dat laatste nog gaat meemaken acht ik vrij groot.

   Voor religies die niet de Aarde en de mens centraal stellen, maar het mysterie van het leven en het hele universum centraal stellen, zie ik nog wel ‘markt’.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 10. Nou mensen, de Telegraaf weet het al! http://m.telegraaf.nl/article/24546712/stromend-water-op-mars

  Toch denk ik dat ze ons gaan vertellen hoe Mars haar water is kwijtgeraakt.

  Stay tuned!!

 11. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  waar kan ik de persconferentie bekijken? gewoon op NASA TV?

 12. De link hierboven doet het wel, alleen stroomt het water op Mars hopelijk beter.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Ik krijg zowel via bovenstaande link als via de officiële NASA TV link een foutmelding dat de configuratiegegevens niet geladen kunnen worden 🙁 Lekker dan, ik zat heel de middag al klaar

 13. Speciaal voor Olaf en iedereen die de stream ook niet aan de praat krijgt: er is stromend water ontdekt!
  De vraag is nu of het leven herbergt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*