Site pictogram Astroblogs

Maandag 17.30 uur gaat de NASA ons vertellen welk mysterie op Mars is opgelost. Wij zijn benieuwd!

Credit: NASA

Zet maar vast in je agenda: komende maandag 28 september om 17.30 uur Nederlandse tijd zal de NASA vanuit het James Webb Auditorium in het hoofdkwartier in Washington een persconferentie houden, waar bekendgemaakt zal worden welke Marsmysterie is opgelost. Er komt een legertje hooggeplaatste wetenschappers, dus het nieuws dat zij ons gaan vertellen moet toch behoorlijk interessant zijn. Deze mensen gaan het raadsel onthullen:

  • Jim Green, director of planetary science at NASA Headquarters
  • Michael Meyer, lead scientist for the Mars Exploration Program at NASA Headquarters
  • Lujendra Ojha of the Georgia Institute of Technology in Atlanta
  • Mary Beth Wilhelm of NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California and the Georgia Institute of Technology
  • Alfred McEwen, principal investigator for the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) at the University of Arizona in Tucson

De NASA zelf laat niets los over het precieze onderwerp, maar uiteraard wordt er al druk gespeculeerd en in veel gevallen wordt er gedacht aan methaan op Mars, dat tot nu toe een hoofdpijndossier is gebleken. Marsrover Curiosity doet er vanuit de Gale krater al jaren onderzoek naar en de ene keer wordt gemeld dat ‘ie niets gevonden heeft, de andere keer dat er iets gevonden is. Misschien dat er nu definitief iets bekend is over het methaan en over de bron ervan, die geologisch of biologisch van aard kan zijn. Maar het Marsmysterie zou ook water kunnen zijn!

Credit: NASA

Lujendra Ojha zit in het panel en zij ontdekte in 2011 eigenlijk per toeval mogelijke stromen van zout water op Mars, in donkere vingerachtige structuren die recurring slope lineae (RSL) worden genoemd, zie de afbeelding hierboven, waarop ze met pijlen worden aangegeven. Zij werkte toen voor Alfred McEwen, die maandag ook van de partij is. Hier is het vakartikel van toen. De RSL worden vanuit de ruimte gefotografeerd met NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) en in koudere periodes op Mars vervagen ze, in warmere periodes worden ze duidelijker zichtbaar. Het zou kunnen dat de NASA vloeibaar water op Mars heeft gevonden, dat in onderaardse stromen, eh… ondermartiaanse stromen onder het oppervlak aanwezig is. En wie vloeibaar water zegt, die zegt… leven! We wachten het met spanning af – Oh ja! De persconferentie zal live te volgen zijn via NASA TV. Bron: NASA + Inverse.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten