10 december 2023

Wordt de maan tijdens de komende verduistering echt rood?

In alle media over de komende totale maansverduistering, die in de nacht van zondag op maandag gaat plaatsvinden, wordt gezegd dat de maan roodgekleurd zal zijn, een ‘bloedmaan’ wordt het zelfs genoemd. Is dat wel zo? Krijgen we bij de komende verduistering een bloedrode maan te zien, die door de supermaan ook nog eens extra groot zal zijn? Het antwoord luidt dat het kan, maar niet per sé hoeft. Dat de Maan tijdens een verduistering niet compleet in de aardse schaduw verdwijnt en onzichtbaar wordt komt doordat de aardse atmosfeer het zonlicht een tikkeltje afbuigt en dat verstrooide licht dan op de Maan terechtkomt. De kleur van de verduisterde maan kan daarbij heel erg variëren, afhankelijk van de hoeveelheid stofdeeltjes in de atmosfeer. Vlak na vulkaanuitbarstingen is de Maan meestal erg donker omdat de dampkring dan veel stof bevat dat vrijwel al het licht tegenhoudt. Om goede vergelijkingen te kunnen maken, heeft de Franse sterrenkundige André-Louis Danjon (1890-1967) in 1921 een indeling gemaakt, die nog steeds wereldwijd wordt gebruikt. De schaal van Danjon telt vijf categorieën (zie ook de afbeelding hierboven):

Nr. KleurBeschrijving
L=0Zeer donkerDe Maan is bijna onzichtbaar, vooral bij het centrale deel van de kernschaduw
L=1Grijze of bruinachtige kleurDetails op het maanoppervlak zijn nauwelijks zichtbaar
L=2Donkerrood of roestkleurigHet centrale deel van de kernschaduw is zeer donker, de rand is vrij helder
L=3SteenroodDe rand is lichter rood gekleurd of geelachtig
L=4Koperachtig rood of oranjeDe rand is zeer helder blauwachtig

Omdat we niet weten hoeveel stofdeeltjes er op het moment van de maansverduistering in de atmosfeer zitten valt ook niet te voorspellen in welke van de vijf categorieën de komende verduistering zal vallen. Het kan een donkere maan worden, een grijze of bruinachtige maan, een rode maan, we weten het niet. We gaan het zien – de weersverwachtingen zijn in ieder geval gunstig. Bron: Wiki.

Share

Comments

 1. Mijn voorkeur gaat uit naar L=3. Waar kan ik stemmen? 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ja L=2 of L=3, daar doe ik het voor. Ik moet trouwens zelf maandag overdag weer werken, dus ik denk dat ik gewoon ’s nachts de wekker zet en dan eventjes op het hoogtepunt de tuin in ga om wat foto’s te maken. Ik trek het niet om de hele nacht op te blijven en dan de volgende dag weer lekker allerlei vergaderingen bij te wonen, dan kunnen ze mij wegdragen.

 3. Marco Langbroek zegt

  Ik stem voor L2, richting L1.

  Hij was erg donker in vergelijking met andere verduisteringen die ik gezien heb.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d