15 april 2024

Zoem zoem: hebben ze gravitatiegolven ontdekt?

Credit: ESA

Het kan verkeren: het ene moment lees je dat ze er na elf jaar waarnemen met radiotelescopen niet in zijn geslaagd om de ‘gravitational-wave background’ (GWB) te detecteren, een achtergrond van ruis van gravitatiegolven of zwaartekrachtsgolven, die als een soort van kosmisch gerommel van rimpels in de ruimtetijd aanwezig zou moeten zijn en die veroorzaakt zou worden door het botsen van superzware zwarte gaten in de centra van ver verwijderde sterrenstelsels in het heelal. Het andere moment zie je op twitter overal tweets opduiken dat ze er bij LIGO, waarvan vorige week de opvolger startte, de advanced LIGO, wellicht in zijn geslaagd om gravitatiegolven te detecteren. Bij LIGO zochten ze naar dergelijke door Albert Einstein voorspelde golven in het frequentiebereik 50 en 1000 Hz. tussen Lees bijvoorbeeld deze tweet van de bekende natuurkundige, kosmoloog en schrijver Lawrence Krauss:

Mochten we meer horen over de geruchten, dan zijn jullie de eerste die ’t horen.  Bron: Physics World + Wired.

Share

Comments

 1. Als simpel novice radio zendamateur zou ik zeggen, als je een signaal van 50 Hz wil detecteren,
  zou je toch minimaal een dipooltje moet moet uitleggen van minimaal 1500 km! (= 0.25 golflengte)

  Maar ik zeg al, (zie eerste alinea) 🙂

  • Hans Schreuder zegt

   De “antennes” van LIGO zijn geen electromagnetische antennes. Zij zijn bedoeld om gravitatiegolven te detecteren .Passerende zwaartekrachtsgolven veroorzaken minuscule lengteverschillen tussen de twee armen en die worden gedetecteerd via interferentiepatronen tussen de laserbundels in de twee loodrecht op elkaar staande armen.
   Als ik het tenminste goed heb begrepen.

 2. Mardi, LIGO bestaat uit twee delen, die volgens mij meer dan 1500 km uit elkaar liggen. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/LIGO Rechtsboven zie je de coördinaten van de twee detectoren, beiden ergens in de VS.

  • Hans Schreuder zegt

   In de wikipedia link (zie hierboven) staat ook een gedetailleerde uitleg over de werking. Het gaat niet om mechanische maar om optische resonatoren. Weliswaar electromagnetisch, maar dan wel met een golflengte die ongeveer een miljard keer kleiner is dan de lengte van de armen van LIGO. Heel iets anders dus dan een antenne zoals gebruikt bij radio, TV, of radar.

 3. Volgens mij krijg je daardoor dan een betere resolutie, maar geen resonantie op de gewenste golflengte. Die twee detectors is meer een soort long-baseline interferometry.

  Ook met antennes voor electromagnetische golven hoef je niet perse een complete dipool te leggen, je kunt ook een kleinere structuur wel in resonantie brengen met extra inductie/capacitantie.
  Ook de resonantiefrequentie van de zwaartekrachtsgolf detector kan in principe door de stijfheid van de constructie aan te passen worden geregeld. Geen idee of dat ook gebeurd of nodig is, maar het kan zeker.

 4. Zouden zwaartekrachtlenzen niet kunnen helpen bij het detecteren van zwaartekrachtgolven?

 5. Nog aan aantal dagjes wachten en we weten het .
  Ben benieuwt.
  Ik ga er vanuit dat aangezien we in een galaxy ons leventje leiden de materie zelf ons in staat steld de rimpeling waar te nemen middels dit instrument.
  Dus je hebt al altijd op zijn minst twee zwarte gaten ervoor nodig blijkbaar.
  Pas op het dat moment dat ze 1 vormen en dus ook tevens meer massa uitdrukken kunnen we vorm van resonantie mogelijk waarnemen.
  De vraag die voor mij overblijft is;wat is spacetime ?
  Ik denk nu nog altijd aan de materie opstelling zelf,maar alleen vast te stellen als je met voldoende resolutie dat wil meten en dus ook zoals deze methodiek die al eerder omscheven is.
  Nu een ding waar ik dus wel in geloof;
  Die spacetime drukt zich mogelijk als een 2 e dimensie uit.(deeltjes die mogelijk extreem plat zouden zijn)
  Ik had al elders opgemerkt dat de materie deeltjes zelf in een transformatie voortleeft naar een steeds meer platte vorm en nauwelijks voor te stellen.
  De naam van de wetenschapper is mij even ontschoten,maar die man komt uit nederland die deze theorie opstelde en is al openbaar gemaakt geloof ik.
  Ben benieuwt naar de reactie’s.

  Mitch.

Speak Your Mind

*