25 juli 2024

De totale #maansverduistering: kom maar op met die foto’s [Update]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terwijl ik dit schrijf is de totale maansverduistering nog in volle gang. Ik heb zojuist vanuit m’n tuin in Dordrecht enkele foto’s met m’n Olympus E500 spiegelrelflexcamera plus Zuiko 300 mm t gemaakt met een Zuiko 300 mm zoomlens – hierboven eentje daarvan (10 seconden belicht, ISO 100, F/3,5). Mijn indruk was dat de maan meer oranje dan rood was (update 04.40 uur: nu is ‘ie meer donkerbruin). Half Nederland zal nou wel aan het waarnemen en fotograferen zijn, dus ik verwacht een stortvloed aan foto’s morgen. Ik roep iedereen op de mooiste plaat die ze geschoten hebben naar mij te mailen. Je kan mij de foto ook op Twitter zetten, gebruik #maansverduistering als hashtag en stuur ‘m aan mij. Vermeld graag waar je de foto genomen hebt en eventueel wat technische info (camera, belichtingstijd, ISO-waarde). Ik heb met bovenstaande foto de aftrap gegeven, wie volgt? Maandag zal ik de resultaten hier laten zien.

Inzendingen

Ten eerste deze foto gemaakt door Mark Rullens vanuit Heemskerk, gemaakt met zijn Panasonic DMC-FZ5 (1/4 sec. f/3,3 72 mm, ISO 80).

Willem Hoorn uit Urk nam deze foto, zo’n 15 minuten na het maximum. Camera: Xiaomi mi4i – autofocus.


Dan één van de foto’s, die Monique had gemaakt en die ze ook al in een reactie had gezet.

[Update 17.15 uur] Hier weer een nieuwe reeks foto’s, die ik van lezers opgestuurd kreeg. Bijvoorbeeld deze van Linda Rullens, zus van Mark Rullens hierboven, die met haar Panasonic FZ1000 vanaf het strandplateau van Castricum aan Zee gemaakt is.

Tony Firlefyn stuurde mij deze foto op, gemaakt met een Canon Eos op een Pentax telescoop 80 mm.

Renate van Dongen liet mij weten dat alle door haar gemaakte foto’s op haar facebook-pagina staan. Johan en Mieke van Hout stuurden mij de foto hieronder op, gemaakt vanuit Franeker. “Tijdens de lange sluitertijd heb ik bewogen, dus kreeg een dubbele haha! (Niet bewerkt dus!!)”, schreef Mieke. Leuk!

Vervolgens stuurde Dirceu Jorge Pereira uit Vlaardingen mij deze fotoserie op.

Tenslotte een bijdrage vanuit België, waar Peter Roels in Vlaanderen deze mooie serie schoot:

Bedankt voor het opsturen van jullie foto’s. Mochten er meer binnenkomen, dan worden die er later bijgeplaatst.

Share

Comments

 1. Ik heb prachtige opnames gemaakt. Nu duik ik mijn bedje in. (Klik op afbeelding voor vergroting)

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Hier was de maan volgens mij de hele nacht verduisterd… Cumulus Interuptus heet dat geloof ik.

 3. Ja, ik heb gefilmd en foto’s gemaakt. De foto’s allemaal met de Canon 700D. Ik ga met de gefilmde beelden van beide camera’s een filmpje maken. waarbij ik nog even moet nagaan of ik ze moet kantelen of spiegelen.Het was echt indrukwekkend om te zien. Om 03.10 ging ik even kijken of er al wat te zien was. Ik zag al een zwarte schaduw op de maan en moest meteen aan Venus denken (waar ook een hapje uit is) Het was helemaal helder de hele nacht.

 4. Jurgen Kobierczynski zegt

  Bij mij was het perfect. 8 Giga aan data opgenomen.
  Foto’s van 30 seconden met sterrensporen. Bangelijke goede foto’s!

  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/21593711878
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/21781741845
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/21781879615

Speak Your Mind

*