25 maart 2019

Dit zweefvliegtuig zal gigantische luchtstromen gebruiken om de rand van de ruimte te bereiken

De Perlan II stratosferische glider.

De Perlan II stratosferische glider.

Een zweefvliegtuig die ontworpen is om de rand van de ruimte te bereiken zal komende woensdag z’n eerste proefvlucht gaan maken. Vanaf volgend jaar moet het vliegtuig op een hoogte van 30 tot 50 kilometer onderzoek gaan doen naar de dampkring en het klimaat. Maar hoe kan een zweefvliegtuig in vredesnaam zo’n hoogte bereiken? Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een mysterieus atmosferisch fenomeen dat pas in de jaren ’90 is ontdekt: stratosferische berggolven. Zeg maar de “zeegolven van de lucht”;) – net als bij golven op zee worden stratosferische berggolven ook aangedreven door de wind.

Zodra de wind een hoge bergketen bereikt, zal een deel van die wind recht omhoog gaan, z

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.