23 februari 2024

“Hemels theezakje”

(Bijna) verduisterde maan zakt achter de Grote Kerk te Dordrecht!

(Bijna) totaal verduisterde maan zakt achter de Grote Kerk te Dordrecht!

Ik snap niet helemaal waar en waarom die lichtelijk vreemde “Bloedmaan-kretologie” zo ineens hun woeste weg in de media hebben gevonden….want..eh….ook deze maansverduistering was nou niet echt een hele “bloederige toestand”. Integendeel….qua kleurstelling en belevenis had het mijnsinziens meer weg van een heel braaf  en gezellig “kosmisch theekransje”….een doodgewone fraaie Maansverduistering, niet meer maar ook niet minder!!  Ik heb ze voor mijn gevoel toch welleens een flink stukkie (donker) roder gezien inplaats van dit brave schone “theezakjes-kleurtje”. Blijkbaar was het gedeelte van de aardse atmosfeer waar het volhardende laatste beetje rode zonne-licht toch nog haar “om een hoekie gebogen weg”  naar het oppervlak van “La Bella Luna” heeft weten te vinden redelijk vrij en schoon van zaken zoals o.a. stoffige resten van vulkaanuitbarstingen.Gelukkig voor ons nedrige aardse toeschouwers, althans voor die hier in het verdorven westen(??) c.q. de drechtsteden-regio, was de hemel boven Dordrecht en omstreken ook helemaal schoon en vrij van die meest gevreesde meteorologische spelbreker aller tijden, te weten de beruchte “cumulus interruptus astronomicus”……en dus ben ik zo rond een uur of vier des nachts, terwijl Arie in zijn Dordtse buitenwijk-tuintje drukdoende was met “dat duistere gedoe daarboven”  alhier in de Dordtse binnenstad buiten op straat driftig aan de “astrofotografische slag gegaan”!….Enne….zo U kunt zien, mijn waarde astroblogslezeressen en Astroblogslezers, was zowel het Hemelse als het Aardse een waar feest voor zowel het menselijk als voor het fotografische oog. Op de voorgrond, “geschoten” met een 300mm telezoomlens,  de prachtige Onze lieve vrouwe of Grote Kerk te Dordrecht en op de achtergrond de evenzo beeldschone, bijna (3 minuutjes voor het maximum) totaal verduisterde maan. Wat wilt den astroliefhebbenden mensch nog meer??!! Eh….nog een aardig hemelplaatje wellicht??Vooruit dan maar, omdat het best wel een hele mooi maansverduistering was!!

close up van totaal verduisterde en de Grote kerk!

close up van totaal verduisterde en de Grote kerk!

Share

Speak Your Mind

*