4 oktober 2023

NASA: bewijs voor stromend water op Mars

15-195_perspective_2

Credits: NASA/JPL/University of Arizona

Wetenschappers hebben bewijs gevonden voor stromend water op Mars. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van ruimtevaartorganisatie NASA. Dat er bevroren water op Mars voorkomt was bekend. Nieuwe observaties ondersteunen de al langer bestaande theorie dat er ook stromend zout water voorkomt op de rode planeet. Dat zou blijken uit foto’s van hellingen op Mars. Daarop zijn donkere strepen te zien die groeien in de warmste maanden op Mars (als de temperatuur boven -23 graden Celcius uitkomt), en de rest van het Marsjaar weer verdwijnen, strepen die recurring slope lineae (RSL) worden genoemd. Hierboven zie je een voorstelling van zo’n RSL, gemaakt met het Digital Terrain Model (DTM) op basis van foto’s door het High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De verticale resolutie in de afbeelding is met een factor 1,5 overdreven. Water wordt gezien als een voorwaarde voor leven. Of er inderdaad leven op Mars voorkomt, bijvoorbeeld in de vorm van micro-organismen, moet volgens NASA uit verder onderzoek blijken. Hieronder een animatie van de waterstromen in de Hale krater op Mars:

Het vakartikelo over de ontdekking is vandaag verschenen in Nature Geoscience. Later volgt meer nieuws. Bron: NOS.nl + NASA.

Share

Comments

 1. Geloof het of niet, beste Astrobloggers, ik was al een flink eind op weg met mijn tweede roman en die speelt zich voor een groot deel op Mars af. En dan is er ‘ineens’ stromend water ontdekt. Voor mij betekent dit dat het herschrijven van een flink deel van de hoofdstukken noodzakelijk is.

  Nou ja, leve de vooruitgang en leve de wetenschap! 🙂

  Sybold Deen

  • Ik zou nog wel even een back-up maken voor je het stuk aanpast.

   Er is op basis van een analyse in het electro magnetische spectrum rondom deze RSL gebieden (HiRise cam @ MRO Probe) een hoge concentratie van een bepaald type zout aangetroffen. Maar, het kan alleen dit type zout zijn bij een bepaalde vochtigheid (opgenomen water in het zout). Dus als het inderdaad dit zout is, dan heeft het een bepaalde vochtwaarde, dat bij het oplossen van het zout vrij kan komen. Aangezien men de strepen vrij periodiek waarneemt, is het als het ware seizoensgebonden. En toen ging ik eten, en kon ik helaas de persco niet verderkijken.

  • @Sybold, niet te hopen voor je komende boek dat er nog meer persconferenties van de NASA over Mars zullen komen. @Snee84 Ik heb zelf de persconferentie ook niet gezien (etenstijd, grrrrrrr. We hadden de buren op visite, dan zeg je niet ‘ja mensen, gaan jullie maar eten, ik heb wat anders te doen’). Ik zal straks wel een uitzending gemist ervan plaatsen mits beschikbaar.

  • En wat dacht je dan van de producenten van die film ‘The Martian’. ?
   Zullen zij ook balen, of denken ze gewoon : “Mars is groot, onze astronaut is in dat andere gebied geland” 😛

   Ook in Kim Stanley Robinson’s SF is geen sprake geweest van vloeibaar water. Dat maakt die boeken niet ‘fout’ of zo.

   Groet, Paul

   Dat water onder invloed van opgeloste stoffen (zoals zouten) een vriespuntverlaging(VPV) vertoont, is niet nieuw. Rijkswaterstaat maakt er jaarlijks ‘op grote schaal’ gebruik van.
   Als ik me niet vergis, is het ijkpunt van 0°F bepaalt op basis van de maximale** VPV in de tijd dat men de thermometer zijn schaalverdeling(en) gaf. [ ** met de kennis van toen ! ]

 2. Een Martiaans glaasje water. Hihihi, ze hadden mij gelijk naar Mars verbannen, denk ik. Ik realiseer mij dat ik het trouwens ook anders had kunnen doen en gewoon had moeten zeggen ‘buurtjes, weten jullie wat? We gaan gezellig samen naar een persconferentie van de NASA kijken. Trakteer ik een heerlijk glaasje water en eten we zo meteen een krab cocktail.” 😀

 3. Gauw even naar Google surfen vandaag: Mars drinkt een glaasje water door een rietje! 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Als er aan het oppervlakte water stroomt en in een ver verleden rivieren hebben gestroomt, wat zal er zich dan onder de grond afspelen?
   Ik neem aan dat er ook grottenstelsels op mars zijn.
   beschermd tegen te veel straling….
   Denk bijvoorbeeld aan de troglobiete amfibieën (zoals de Olm)die hun hele leven uitsluitend in grotten doorbrengen.

   Frustrerend dat we zo weinig nog weten over Mars

   • Mee eens en dus moeten we er gewoon met astronauten naartoe. Eens in de zoveel jaar een robotkarretje: dat hebben we nu wel gezien.

    groet,
    Gert (Enceladus)

   • Ik wil je niet teleur stellen, maar aangezien het vloeien van zoutwater op Mars een seizoenseffect is, die zich in de bovenlaag afspeelt, kan je eenvoudig concluderen dat het effect veroorzaakt wordt door zonnewarmte/-energie.
    Hoe dieper in de ondergrond, des te minder de invloed van de zon is.
    Aangezien Mars zoveel kleiner is, is de rol van radioactieve ‘mineralen’ allang uitgespeeld.** De ondergrond en de kern van Mars zullen dus kouder zijn dan het oppervlak in de zon….
    Vergeet maar dat er een ondergronds grottenstelsel zou zijn met vloeibaar water .

    Groet, Paul

    ** er is ook allang geen vulkanisme meer op Mars, alhoewel dat er wel degelijk is geweest.

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

     Ik twijfel aan allebei de beweringen. Er zou wel degelijk nog vulkanisme kunnen zijn op Mars, dat methaan moet immers ergens vandaan komen? Ook zouden er aquifers kunnen bestaan, die vloeibaar blijven door interne warmte van de planeet.

    • “Aangezien Mars zoveel kleiner is, is de rol van radioactieve ‘mineralen’ allang uitgespeeld.”

     Dat lijkt me niet juist. Radioactieve materialen in de kern van Mars vervallen op dezelfde manieren en met dezelfde halfwaardetijden als radioactieve materialen op Aarde.

    • Stel dat Mars en Aarde uit het zelfde uitgangsmateriaal hebben bestaan…
     De massa van Mars is slechts een tiende van die van Aarde.
     Het oppervlak van Mars is echter altijd nog een kwart van dat van Aarde.

     Mars heeft dan per hoeveelheid radioactieve stof (welke de eigen warmte genereert) 2,5 keer zoveel oppervlak om de warmte te verliezen… Dat is al een mindere goede voorwaarde voor Mars.
     Het isolerende vermogen van Mars ( een dikke laag metaal en rots) is ook nog half zo dik als bij Aarde.
     [ Daarnaast wordt warmte op Aarde nog iets vastgehouden door de aanwezigheid van een ruime hoeveelheid vloeibaar water en een dikkere atmosfeer.

     – – –
     Gert1904 heeft iets gelijk : radioactief-verval op Mars kent dezelfde snelheid als hier !
     MAAR het speelt geen rol meer om bovenstaande redenen.
     [ Je kan ’s winters wel de kachel aanzetten, maar het helpt niet als de buitendeur open staat. 😉 ]

     Olaf, methaan ontstaat niet door radioactief verval en ook niet door vulkanisme.
     Dankzij geologische processen kan methaan wel worden verplaatst. Maar op Mars liggen deze geologisch processen al langer stil, dan het genus Homo op Aarde rondloopt. 😉 Waarom zou het geen oud ‘Marsgas’ kunnen zijn, wat ‘nu pas’ ontsnapt…

     Op Aarde is de kern dankzij radioactief verval ( en isolatie) nog vloeibaar en is er een magnetisch veld.
     Als volgens jullie “de omstandigheden op Mars niet zo anders zijn” (ik chargeer nu akelig 🙂 ), waarom is er dan geen magnetisch veld gevonden of een werkende vulkaan?

     Met respect en vriendelijke groet, Paul


     PS ik vrees dat ik niet goed heb geleerd te discussiëren op papier, maar ik bedoel het niet kwaad.
     [ Zet me maar op m’n nummer, zodat ik ook iets leer over Mars. 🙂 , Groet ]

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: