20 juni 2019

Veel exo-aardes hebben een beschermend magneetveld

Illustratie van een aarde-achtige exoplaneet.

Illustratie van een aarde-achtige exoplaneet.

Aarde-achtige exoplaneten die een kleine baan beschrijven rond een kleine, lichte ster, hebben waarschijnlijk een magnetisch veld waardoor ze beschermd worden tegen gevaarlijke kosmische straling uit de ruimte. Die conclusie trekken astronomen van de University of Washington op basis van modelberekeningen.

Veel aarde-achtige exoplaneten beschrijven kleine omloopbanen rond rode dwergsterren. Omdat die sterren maar weinig energie produceren, ligt hun ‘bewoonbare zone’ op kleine afstand. Ondanks hun korte omlooptijd kunnen de rondcirkelende exo-aardes dus mogelijk toch ‘leefbaar’ zijn. De vraag is dan wel of dat leven bestand is tegen de energierijke geladen deeltjes die zowel van de ster als uit de kosmos afkomstig zijn. Het leven op aarde wordt tegen die zonnewind en kosmische straling beschermd door een magnetisch veld.

In een artikel in Astrobiology

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.